J√≥ sok ezren t√ľntettek vas√°rnap d√©lut√°n a korm√°ny ellen, a t√∂meg a Keleti p√°lyaudvart√≥l vonult az Astori√°ig. Kelet‚ÄďNyugat, √©rtitek. De minden viccet √©s m√≥k√°t f√©lret√©ve: ez volt az ut√≥bbi h√≥napok leg√∂sszeszedettebb ellenz√©ki t√ľntet√©se. M√°s k√©rd√©s, hogy ez is mire el√©g.

√ögy tŇĪnik, vil√°goss√° v√°lt a t√ľntet√©sek szervezŇĎi sz√°m√°ra, hogy a t√∂meget √ļgy lehet felt√ľzelni, ha min√©l kem√©nyebben odamondanak, √ļgyhogy r√∂gt√∂n a rendezv√©ny elej√©n Fullajt√°r Andrea ‚Äď az egyik mŇĪsorvezetŇĎ; a m√°sik Kulka J√°nos volt ‚Äď el√©g kem√©ny besz√©det mondott, de mint azt√°n kider√ľlt, nem a saj√°t sz√∂veg√©t, hanem Edgar Swan Hirtelen felindul√°sb√≥l c. blogbejegyz√©s√©t olvasta fel. Ebben pl. ilyenek vannak:

Nem akarok olyan orsz√°gban √©lni, ahol bŇĪn cig√°nynak, zsid√≥nak, k√ľlf√∂ldinek, melegnek, liber√°lisnak, demokrat√°nak, gondolkod√≥ embernek lenni. Nem akarok olyan orsz√°gban √©lni, ahol a legkisebb falu sz√©l√©n √°ll√≥ putriban √©lŇĎ k√∂zmunk√°s nagys√°grendekkel k√ľl√∂nb eur√≥pai, k√ľl√∂nb ember, mint a korm√°ny b√°rmely, szabadon v√°lasztott tagja.

De inkább olvassátok el az egészet, ott a link.

A Keletin√©l sz√≥lalt fel K√°poszny√°k Istv√°n, a Szolidarit√°s egyik tagja is, aki DebrecenbŇĎl j√∂tt, keletrŇĎl, de a nyugathoz akar tartozni, √©s K√≥sa Lajos kupakos, forintbed√∂ntŇĎs akci√≥it id√©zte fel. K√©sz Zolt√°n is besz√©lt, a Veszpr√©mi K√©tharmad√∂lŇĎ, aki Orb√°n tiszt√°zatlan √ľgyn√∂km√ļltj√°ra √©s az arany v√©c√©kef√©kre hegyezte ki a besz√©d√©t.

Advertisement

A k√∂vetkezŇĎ eml√©kezetes pont a vonul√°s alatt volt, amikor el√©g hat√°svad√°sz m√≥don megsz√≥lalt a hangsz√≥r√≥kb√≥l Michael Jackson They Don't Care About Us c. sz√°ma. Egy√©bk√©nt az ellenz√©ki t√ľntet√©sekn√©l el√©g j√≥ szokott lenni a soundtrack, persze csak miut√°n a k√∂telezŇĎ S√°rga r√≥zs√°t m√°r lenyomt√°k.

A t√∂megben voltak fiatalok √©s k√∂z√©pkor√ļak is, de az idŇĎs koroszt√°ly domin√°lta ezt a rendezv√©nyt is. Illetve a p√°rtz√°szl√≥k: a DK-sok rengeteg lobog√≥val √©rkeztek, a kis pap√≠rb√≥l k√©sz√ľlt verzi√≥kat osztogatt√°k is sok embernek. Az Egy√ľttet √©s a PM-et sem kellett f√©lteni, viszont MSZP-s z√°szl√≥t alig l√°ttam, LMP-sre meg nem is eml√©kszem.

Advertisement

Az Astori√°n√°l el√©g nagynak tŇĪnt a t√∂meg ‚Äď olyan sz√°mokat lehetett hallani, hogy 10-20 ezer ember is van ‚Äď, √©n ink√°bb 5 √©s 10 ezer k√∂z√© tippeln√©k, igaz, b√©na vagyok matekb√≥l.

Advertisement

A sz√≠npadon folytat√≥dott a mŇĪsor, Parti Nagy Lajos szerint Orb√°n √∂nmaga dermesztŇĎ par√≥di√°j√°v√° v√°lt, az √≠r√≥ el tudja k√©pzelni, hogy hova tart ez az orsz√°g, ha nem v√°ltoztatnak rajta, de elfogadni nem. Ut√°na Nagy Em√≠lia besz√©lt, magyartan√°r, aki ez√©rt vissza akarja adni a nemzeti sz√≥ jelent√©s√©t. Utalt az EMMI-tilt√≥list√°ra is, szerinte nem a stadion √©s a szeg√©nys√©g szavakkal van a baj, hanem azzal a tartalommal √©s hozz√°√°ll√°ssal, ami ezek m√∂g√© ker√ľlt.

Advertisement

A rendezv√©nyen l√°ttam m√©g Kar√°csony Gergelyt √©s Kukorelly Endr√©t is, √©s azt √≠rj√°k, ott volt Gyurcs√°ny Ferenc √©s a t√°ncosl√°b√ļ Bokros Lajos is

Z√°vada P√©ter lehetett volna a nap egyik legizgalmasabb felsz√≥lal√≥ja, ŇĎ Petri Gy√∂rgy egyik vers√©t olvasta fel, de az nem durrant akkor√°t. Ut√°na Kulka J√°nos √©nekelte el a Valahol Eur√≥p√°ban c. musical c√≠mad√≥ dal√°t.

A t√ľntet√©s elej√©n azt √≠g√©rt√©k a szervezŇĎk, hogy valami olyannal √°llnak elŇĎ, amilyennel eddig m√©g nem. Megindultak a sustorg√°sok az Ellenz√©ki SupermanrŇĎl, akinek a z√°szlaja m√∂g√∂tt lehet egyes√ľlni, de aki ebben rem√©nykedett, csal√≥dnia kellett. Lattmann Tam√°s nemzetk√∂zi jog√°sz √©s a k√©t fŇĎszervezŇĎ, a mag√°nnyugd√≠j-csoportos Vajda Zolt√°n, illetve Guly√°s Bal√°zs azt jelentett√©k be, hogy n√©pszavaz√°st kezdem√©nyeznek, 19 k√©rd√©st akarnak feltenni.

Advertisement

 1. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a nyilv√°nos vagyonnyilatkozat t√©tel√©re k√∂telezett szem√©lyek szem√©lyi j√∂vedelemad√≥-bevall√°sa nyilv√°nos legyen?
 2. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a nyilv√°nos vagyonnyilatkozat t√©tel√©re k√∂telezett szem√©lyekkel k√∂z√∂s h√°ztart√°sban √©lŇĎ hozz√°tartoz√≥k vagyonnyilatkozata is nyilv√°nos legyen?
 3. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a nyilv√°nos vagyonnyilatkozat t√©tel√©re k√∂telezett szem√©lyek ingatlanszerz√©se csak akkor ker√ľlj√∂n bejegyz√©sre a f√∂ldhivatali nyilv√°ntart√°sban, ha az √©rintett igazolja az ingatlanszerz√©sre vonatkoz√≥ adatok k√∂zz√©t√©tel√©t?
 4. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a nyilv√°nos vagyonnyilatkozat t√©tel√©re k√∂telezett szem√©lyekkel k√∂z√∂s h√°ztart√°sban √©lŇĎ hozz√°tartoz√≥k ingatlanszerz√©se csak akkor ker√ľlj√∂n bejegyz√©sre a f√∂ldhivatali nyilv√°ntart√°sban, ha a nyilv√°nos vagyonnyilatkozat t√©tel√©re k√∂telezett igazolja az ingatlanszerz√©sre vonatkoz√≥ adatok k√∂zz√©t√©tel√©t?
 5. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy az Orsz√°ggyŇĪl√©s hat√°rozat elfogad√°s√°val k√∂telezze a Korm√°nyt arra, hogy az Eur√≥pai Uni√≥ MŇĪk√∂d√©s√©rŇĎl Sz√≥l√≥ SzerzŇĎd√©s 86. cikke alapj√°n fel√°ll√≠that√≥ Eur√≥pai √úgy√©szs√©g l√©trehoz√°s√°t az Eur√≥pai Bizotts√°g erre vonatkoz√≥ elŇĎterjeszt√©se eset√©ben az Eur√≥pai Uni√≥ Tan√°csa, illetve az Eur√≥pai Tan√°cs elj√°r√°sa sor√°n t√°mogassa?
 6. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy k√∂zp√©nzbŇĎl √©s az Eur√≥pai Uni√≥ √°ltal biztos√≠tott forr√°sokb√≥l megval√≥s√≠tand√≥ kiemelt beruh√°z√°sokat ne lehessen kivonni a k√∂zbeszerz√©sekre vonatkoz√≥ szab√°lyok hat√°lya al√≥l?
 7. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy az Orsz√°ggyŇĪl√©s foglalja t√∂rv√©nybe az Eur√≥pai Uni√≥ z√∂ldenergi√°r√≥l sz√≥l√≥ 2009/28/EK ir√°nyelv√©ben foglalt c√©lkitŇĪz√©sek teljes√≠t√©s√©nek k√∂telezetts√©g√©t?
 8. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy ne kelljen a gazdas√°gi kamarai k√∂zfeladatok ell√°t√°s√°hoz k√∂telezŇĎen kamarai hozz√°j√°rul√°st fizetni?
 9. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a t√°rsadalombiztos√≠t√°si egy√©ni sz√°ml√°kon ker√ľljenek felt√ľntet√©sre a 2012. december 31-√©t megelŇĎzŇĎ idŇĎszakra bevallott nyugd√≠jj√°rul√©k √∂sszeg√©re vonatkoz√≥ adatok?
 10. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a t√°rsadalombiztos√≠t√°si egy√©ni sz√°ml√°kon ker√ľljenek felt√ľntet√©sre az 1998. janu√°r 1-j√©tŇĎl 2010. november 1-ig tart√≥ idŇĎszakra a mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°rakb√≥l az √°llami t√°rsadalombiztos√≠t√°si rendszerbe visszal√©pettek mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°rban nyilv√°ntartott tagd√≠j√°nak √∂sszeg√©re vonatkoz√≥ adatok?
 11. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a 2015. janu√°r 1. elŇĎtt ingyenes k√∂zforgalmi √ļt-szakaszok √ļjra ingyenesen haszn√°lhat√≥v√° v√°ljanak?
 12. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a doh√°nyterm√©kek kiskereskedelme Magyarorsz√°gon ne az √°llam kiz√°r√≥lagos hat√°sk√∂r√©be utalt tev√©kenys√©g legyen?
 13. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a v√©grehajt√≥ k√∂zhatalmi funkci√≥t gyakorl√≥ int√©zm√©ny ne telep√ľlhessen a Budai V√°rnegyed ENSZ vil√°g√∂r√∂ks√©gi list√°j√°n szereplŇĎ ter√ľlet√©re?
 14. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a k√∂zfoglalkoztatottak jogaira a munka t√∂rv√©nyk√∂nyv√©ben foglalt szab√°lyok legyen alkalmazand√≥ak?
 15. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a tank√∂telezetts√©g annak a tan√©vnek a v√©g√©ig tartson, amelyben a tanul√≥ a tizennyolcadik √©let√©v√©t bet√∂lti?
 16. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy az orvosi szakmai koll√©giumok √°ltal a betegs√©gek kezel√©s√©re √∂ssze√°ll√≠tott ir√°nyelveket az Orsz√°ggyŇĪl√©s foglalja t√∂rv√©nybe?
 17. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy a l√°tv√°ny-csapatsportokra adhat√≥ t√°rsas√°gi ad√≥-t√°mogat√°sok felt√©telei megegyezzenek a kultur√°lis int√©zm√©nyeknek juttathat√≥ t√°mogat√°sok√©val?
 18. Egyet√©rt-e azzal, hogy nyilv√°noss√°gra kell hozni a paksi atomerŇĎmŇĪ bŇĎv√≠t√©s√©vel kapcsolatos beruh√°z√°s valamennyi p√©nz√ľgyi inform√°ci√≥j√°t?
 19. Egyet√©rt-e √Ėn azzal, hogy b√°rki hozz√°f√©rhessen √©s nyilv√°noss√°gra hozhassa az 1944. december 21. √©s 1990. febru√°r 14. k√∂z√∂tti idŇĎszakban a Bel√ľgyminiszt√©rium III. FŇĎcsoportfŇĎn√∂ks√©g√©nek ‚Äětitkos", illetve ‚Äěszigor√ļan titkos" √°llom√°ny√ļ munkat√°rsainak illetve egy√ľttmŇĪk√∂dŇĎ szem√©lyek adatait, bele√©rtve az √°ltaluk k√©sz√≠tett jelent√©seket, feljegyz√©seket, iratokat?

Advertisement

A t√ľntet√©s a fenti csoportk√©ppel √©s az √Ėr√∂m√≥d√°val z√°rult, a legjobb transzparens versenyt pedig n√°lam a lenti lenyelŇĎs nyerte, de csak az√©rt, mert r√°biggyesztett√©k azt a cuki kok√°rd√°t.

Advertisement

Volt keményen dolgozó kisemberes, és ivarsejtes szabad verses is.