Illustration for article titled Súlyosan megsértette Kína törvényeit az ország legismertebb rendezője

A Hős, A repülő tőrök klánja és a 2008-as pekingi olimpiai játékok megnyitójának rendezője hivatalosan bevallotta, hogy az államilag engedélyezett egy szál gyerek helyett hármat nemzett.

Advertisement

A szigorú egy gyerekes rendeletet még a hetvenes években vezették be Kínában, hogy visszafogják az ország túlnépesedését. Városi családoknál egy gyereket engedélyeztek, vidékieknél kettőt, ha az elsőszülött lány lett. Nemrég bejelentették, hogy az állam lazítani fog a rendeleten és az olyan családok, ahol az egyik szülő egyke, akár két gyereket is nevelhetnek.

Csang Ji-mouról korábban is terjedtek hasonló pletykák, bár az egészen rosszindulatúak hét gyereket emlegettek. A valóság az, hogy a 61 éves rendezőnek három gyereke van. Súlyos pénzbüntetésre számíthat, a hatóságok pedig elkezdték kivizsgálni az esetét. Állítólag az illetékesek az év eleje óta keresik a rendezőt, hogy végre tiszta vizet önthessen a pohárba.

Advertisement

A hivatalos bejelentése így szólt:

Csang Ji-mou és felesége, Csen Ting megerősítik, hogy két fiuk és egy lányuk van.

Advertisement

Csang az egyik legismertebb kínai rendező, még a kilencvenes években lett ismert a Vörös lámpások című filmjével, ami a velencei filmfesztiválon három díjat is megnyert. A kétezres években megint bekerült a nyugati sajtóba a Hőssel és A repülő tőrök klánjával. 2008-ban ő rendezte a pekingi olimpiai játékok megnyitóját. Filmjeit többször is jelölték a legjobb külföldi film Oscar-díjára, de egyszer sem nyert.

[BBC]

Share This Story

Get our newsletter