This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Suhanj át a Pluto jéghegyei fölött, mintha te is egy űrszonda lennél

Azt lehetett sejteni, hogy a New Horizons marha jó képeket küld a Plutóról, de erre nem számítottam: itt egy szimulált 3D-s hatású felvétel arról, hogy milyen lehetett a törpebolygó felszíne fölött elrepülni.

A szimuláció alapjául szolgáló képek július 14-én készültek, a felszíntől 77 ezer kilométerre.

Advertisement

A videót a NASA tette közzé a Youtube-on, a New Horizons képei alapján készült animációban először az egyik legizgalmasabb felfedezésnek számító jéghegyek fölött repülhetünk át. Ezeket Tenzing Norgayről nevezték el, ő volt az a nepáli serpa, aki 1935-ben felkísérte Edmund Hillaryt a Mount Everest csúcsára. A videó második felébe a Szputnyik síkság fölött suhanhatunk, ezt a Szputnyik–1-ről, az első műholdról nevezték el – sokkal barátságosabb neveket viselnek ezek a területek, mint a mindenféle ősi halálistenről elnevezett többi tájegység.

Advertisement
Illustration for article titled Suhanj át a Pluto jéghegyei fölött, mintha te is egy űrszonda lennél

Így néz ki a Pluto szíve 77 ezer kilométerről – a Tombaugh régió

Szintén Youtube-on tette közzé Mattias Malmer a saját videóját, ezen 360 fokból vizsgálhatjuk meg a hegyeket. A szimuláció elkészítéséhez Malmer egy fotoklinometria nevű technikát alkalmazott, ez a szonda felvételein látható fényviszonyokból következtet a topográfiára.

via The Verge, io9 Képek: NASA

Share This Story

Get our newsletter