Illustration for article titled ​Stumpf András nemet mondott Bencsiknek és Kerényinek (updatelve)

Telefonon hívták a Heti Válasz újságíróját azzal, hogy "Orbán Viktor és Kerényi Imre lapot indítanak".

Advertisement

Nemmel válaszolt a Magyar Krónika felkérésére Stumpf András. Őt az elsők között kerestem meg, miután láttam a nevét a miniszterelnök titokban gründolt személyes szuperlapjának meghívott szerzői között.

Advertisement

Stumpf megkeresése így indult:

Múlt héten felhívott egy hölgy azzal, hogy Orbán Viktor és Kerényi Imre lapot indítanak, s hogy lesz értekezlet csütörtökön. Azt is mondta szívesen látnának. Kértem, küldje el e-mailben a meghívót és a meghívottak listáját, arra majd válaszolok.

Advertisement

Amikor először írtam neki, Stumpf még úgy tudta, hogy a kért emailt azóta sem kapta meg. De még szerencse, hogy piszkáltam, mert a beszélgetésünk miatt feltúrta a postládáját, és megtalálta a január 3-én megkapott mailt. Annyira, hogy az előbb felelt is rá, aminek a tartalmáról ezt mondta el:

Megköszöntem a meghívást és a felkérést de jeleztem, sem szándékomban, sem módomban nem áll részt venni a munkában. Egyrészt újságíróként szerencsére van lehetőségem, hogy a számomra fontosnak ítélt ügyekben megnyilvánuljak, erre remek terep első sorban a Heti Válasz, de alkalomadtán a Mandiner is, ha pedig éget a vágy, hogy folyóiratba írjak cikket, a Kommentár létező, minőségi fórum. Másfelől az elkövetkező fél évre már így is a teljesíthetőség határán billegő mennyiséget vállaltam határidős munkákból.

Advertisement

A következő kérdést is feltettem Stumpfnak: Szerinted egy kormányzat normális tevékenységéhez tartozik-e, hogy ilyen lapokat alapítson?

Mire a következőt válaszolta:

A kultúrafinanszírozást egészen másképpen képzelem ideálisnak, mint ahogy akármelyik kormány alatt megvalósult, jó néhány dolgot nem támogatnék, ha én lennék az állam, ettől még van rá példa, hogy kormányzati segédlettel indult lap a saját lábára áll, minőségi termékké válik, a piacon is megállja a helyét, tehát igazolja, hogy szükség volt rá, hogy hiányt pótolt (Heti Válasz), és van arra is, hogy egy év alatt befuccsol (Nagyítás). A közpénzt elköltő felelőssége, hogy jól mérje fel, mire van valóban szükség, s azt támogassa.

Advertisement

Update: Mint látható, nem sokkal közlés után kijavítottam a poszt címét. Eredetileg az volt, hogy "Stumpf András nemet mondott Orbán Viktornak", a pontosított verzióban ebből Stumpf kérésére lett "nemet mondott Bencsiknek és Kerényinek". Azért kérte ezt, mert a felkérést nem a miniszterelnöktől, hanem a Bencsik Gábor-Kerényi Imre kettőstől kapta, és fontosnak érezte a különbségtételt.

Share This Story

Get our newsletter