MIND MEGHALUNK, MERT STEPHEN HAWKING SZÓLT, HOGY A HIGGS-BOZON BEBASZ, NEM KELL BEJÖNNI DOLGOZNI!!! Szerencsére a felső tagozatos matematika jön, és megmenti a világot.

Hawking fenyegető rövidhíre úgy szólt, hogy óvatosan a Higgs-bozonnal – az évtizedekig keresett, majd 2012-ben megtalált, isteninek hívott részecskével –, mert az univerzum katasztrofális vákuumsorvadását okozhatja, ha túl nagy energiát kap. Illetve a fene tudja, hogy van magyarul, hogy „catastrophic vacuum decay”, ahogy Hawking állítása a Sunday Times eredeti hírében szerepelt, de a tudománynak ez a szintje, ami mind a kedves olvasó, mind a kedves félművelt blogger számára a mágiával határos, sokkal könnyebben elképzelhető az apokaliptikus költészet, mint a tudomány nyelvén.

Advertisement

Szerencsére azonban Hawking arra is kitér, hogy a részecske ezen feltételezett tulajdonsága 100 milliárd gigaelektronvoltos energiaszintnél jelentkezhet. A világ legnagyobb teljesítményű részecskegyorsítója, a Nagy Hadronütköztető, ha a felturbózás után jövőre újra kinyit, 6,5 teraelektronvoltot fog tudni, ami az univerzum Higgs-bozon általi, 100 gigaelektronvoltos vákuumhalálához szükséges energia hat és fél milliárdod (6,5/1 000 000 000) része. A hatványok nyelvén:

1021 >>>>>>>>> 6,5×1012

Szóval csill, gondoljanak inkább arra, hogy ha a Madarakban a főhősnőt falhoz vágta volna egy ismeretlen mellékszereplő, akkor a stáblistán úgy szerepelt volna, hogy Nagy Hedren-ütköztető.

Share This Story

Get our newsletter