A világ leghíresebb fizikusa és a valódi Tony Stark mellett Steve Wozniak, az Apple társalapítója és több mint ezer másik szakember is aláírta a nyílt levelet, amelyben a mesterséges intelligenciák hadi felhasználása és az autonóm fegyverek ellen tesznek állásfoglalást.

A lev√©l szerint nem az emberek √°ltal ir√°ny√≠tott dr√≥nokkal √©s robotrep√ľlŇĎkkel van a baj, hanem p√©ld√°ul az olyan, egyelŇĎre m√©g nem haszn√°lt kvadkopterekkel, amelyek egy elŇĎre meghat√°rozott krit√©riumrendszer alapj√°n, emberi beavatkoz√°s n√©lk√ľl, saj√°t maguk v√°lasztj√°k ki a c√©lpontjaikat. √ögy l√°tj√°k, az ilyen mesters√©ges intelligenci√°k hadi felhaszn√°l√°sa ha nem is leg√°lis, √©veken bel√ľl nagyon is lehets√©ges lesz, √©s ez akkora v√°ltoz√°st hozhat a hadvisel√©sben, mint a puskapor vagy a nukle√°ris robban√≥fejek megjelen√©se volt.

Sok √©rv van az auton√≥m fegyverek mellett √©s ellen ‚Äď cs√∂kken az emberi √°ldozatok sz√°ma, de √©pp ez√©rt hamarabb is kezdhetnek h√°bor√ļskodni a felek. Az igazi k√©rd√©s most viszont az, hogy elkezdi-e valamely nagyobb katonai erŇĎvel rendelkezŇĎ orsz√°g nyomni az ez ir√°ny√ļ fejleszt√©seket. Ha igen, az egy glob√°lis fegyverkez√©si verseny kirobban√°s√°hoz vezetne. √ćgy ezek a fegyverek a j√∂vŇĎ kasnyikovjaiv√° v√°ln√°nak, megjelenn√©nek a fekete piacon, √©s mindenf√©le borzalmakhoz haszn√°ln√°k ŇĎket a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ dikt√°torok √©s hadurak. √Čs ahogy a legt√∂bb biol√≥gus √©s k√©mikus, √ļgy a mesters√©ges intelligenci√°t fejlesztŇĎ kutat√≥k sem v√°gynak r√°, hogy a munk√°jukb√≥l n√©pirt√°shoz haszn√°lhat√≥ fegyvereket gy√°rtsanak.

A teljes levelet ‚Äď amit egy konferenci√°n mutattak be Buenos Aires-ben ‚Äď itt tudj√°tok elolvasni. A kezdem√©nyez√©st a Future of Life Institute ind√≠totta, a szervezet a saj√°t le√≠r√°sa szerint egy optimist√°bb j√∂vŇĎ√©rt harcol.

Nehezen tudom am√ļgy elk√©pzelni, hogy egy ilyen pet√≠ci√≥ b√°rmit is el√©rhet, maximum szimbolikus jelentŇĎs√©ge lehet. De ahogy a Gawker is r√°mutatott az igazi k√©rd√©s az, hogy hol tart val√≥j√°ban a hadi technol√≥gia. Csak az√©rt mert nem tudunk r√≥luk, sim√°n l√©tezhet m√°r a gyilkos robotokhoz sz√ľks√©ges megold√°sok.