This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Stephen Hawking és Elon Musk is kiállt a gyilkos robotok ellen

A világ leghíresebb fizikusa és a valódi Tony Stark mellett Steve Wozniak, az Apple társalapítója és több mint ezer másik szakember is aláírta a nyílt levelet, amelyben a mesterséges intelligenciák hadi felhasználása és az autonóm fegyverek ellen tesznek állásfoglalást.

Advertisement

A levél szerint nem az emberek által irányított drónokkal és robotrepülőkkel van a baj, hanem például az olyan, egyelőre még nem használt kvadkopterekkel, amelyek egy előre meghatározott kritériumrendszer alapján, emberi beavatkozás nélkül, saját maguk választják ki a célpontjaikat. Úgy látják, az ilyen mesterséges intelligenciák hadi felhasználása ha nem is legális, éveken belül nagyon is lehetséges lesz, és ez akkora változást hozhat a hadviselésben, mint a puskapor vagy a nukleáris robbanófejek megjelenése volt.

Sok érv van az autonóm fegyverek mellett és ellen – csökken az emberi áldozatok száma, de épp ezért hamarabb is kezdhetnek háborúskodni a felek. Az igazi kérdés most viszont az, hogy elkezdi-e valamely nagyobb katonai erővel rendelkező ország nyomni az ez irányú fejlesztéseket. Ha igen, az egy globális fegyverkezési verseny kirobbanásához vezetne. Így ezek a fegyverek a jövő kasnyikovjaivá válnának, megjelennének a fekete piacon, és mindenféle borzalmakhoz használnák őket a különböző diktátorok és hadurak. És ahogy a legtöbb biológus és kémikus, úgy a mesterséges intelligenciát fejlesztő kutatók sem vágynak rá, hogy a munkájukból népirtáshoz használható fegyvereket gyártsanak.

Advertisement

A teljes levelet – amit egy konferencián mutattak be Buenos Aires-ben – itt tudjátok elolvasni. A kezdeményezést a Future of Life Institute indította, a szervezet a saját leírása szerint egy optimistább jövőért harcol.

Nehezen tudom amúgy elképzelni, hogy egy ilyen petíció bármit is elérhet, maximum szimbolikus jelentősége lehet. De ahogy a Gawker is rámutatott az igazi kérdés az, hogy hol tart valójában a hadi technológia. Csak azért mert nem tudunk róluk, simán létezhet már a gyilkos robotokhoz szükséges megoldások.

Share This Story

Get our newsletter