A fizikus az ŇĎ kommunik√°ci√≥j√°t megk√∂nny√≠tŇĎ technol√≥gi√°t dics√©rve figyelmeztetett annak vesz√©lyeire.

A 72 √©ves tud√≥s a BBC-nek nyilatkozva √≠gy fogalmazott: "A mesters√©ges intelligencia egyszerŇĪbb form√°i, melyeket jelenleg is ismer√ľnk, nagyon hasznosnak bizonyultak. De azt gondolom, hogy a teljes mesters√©ges intelligencia kifejleszt√©se az emberis√©g√©t v√©g√©t is jelentheti."

Az amiotr√≥fi√°s later√°lszkler√≥zisban (ALS) szenvedŇĎ Hawking ugyanis norm√°lis esetben k√©ptelen lenne a kommunik√°ci√≥ra (sŇĎt, az is kisebbfajta csoda, hogy m√©g √©l), √°m az Intel c√©ggel folytatott egy√ľttmŇĪk√∂d√©se lehetŇĎv√© teszi, hogy eljussanak hozz√°nk is a gondolatai.

Hawking szerint azonban az egyre intelligensebb robotok v√©g√ľl helyettes√≠thetik majd az emberis√©get, amely a lass√ļ biol√≥giai evol√ļci√≥j√°val k√©ptelen lesz felvenni vel√ľk a versenyt.

A BBC id√©zi a Cleverbot nevŇĪ t√°rsalg√≥ robot fejlesztŇĎj√©t, Rollo Carpentert, aki szerint viszont m√©g sok√°ig az emberis√©gn√©l marad az ellenŇĎrz√©s, √©s m√©g √©vtizedekre vagyunk a teljes mesters√©ges intelligencia kifejlŇĎd√©s√©tŇĎl. SŇĎt, azt se tudhatjuk, mi fog t√∂rt√©nni azut√°n.

Advertisement

Fotó: AP Photo/Kirsty Wigglesworth