Illustration for article titled ​Stadionépítő céget vett az egyik Új Simicska Lajos

Garancsi István, az Orbán-slepp egyik magasra törő oligarchája megvette a Wallistól a Market Építő Zrt.-t.

Advertisement

A korábbi Wallist Wingre nevezték át, ennek volt a kivitelező vállalkozása a Market. A vevő a frissen alapított Garhartt Invest 2014, aminek Garancsi a tulajdonosa. A Market a legnagyobb hazai magasépítő vállalkozás, a legfrissebben elkészült munkájuk az FTC stadionja. Ők fogják építeni a gyerekholokauszt múzeumát, a korábbi fejlesztéseik közé tartozik az Átrium Park, az Allianz székház, a Corvinus Egyetem új épülete és a Studium Irodaház, a Máriássy Ház, az East Gate Business Park, a Dél-pesti Üzleti Park, az egri Agria Park és a Hegyvidék Bevásárlóközpont is.

Garancsi a Videoton focicsapatának tulajdonosa, ahol együtt nézi a meccseket Orbánnal, aki egyszer már biciklizésügyi kormánybiztost csinált belőle.

Advertisement

Az üzletember a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványában 2014-ben a 48. volt 13,7 milliárd forintra becsült vagyonnal.

A 444 remek cikkében, amelyik arról szólt, hogy a híres Orbán–Simicska-összeveszés egyik oka az Orbán körüli oligarchák új csoportjának felemelkedése, ezt írták:

A mostani viszály előszobája a MET volt, vélekednek többen is a magyar hatalmi ármánykodás közelében lévők közül.

A MET egy Mol leányvállalatból kinőtt offshore cég, amely olcsóbban hoz Magyarországra földgázt, mint amennyiért az oroszok a magyar állammal kötött hosszú távú szerződés alapján szállítanak. A MET kereskedik gázzal Európa más országaiban is, beszállt az áramkereskedelembe, idén nyáron megvette a Dunamenti Erőművet (Paks után a második legnagyobb erőmű), és az olajkereskedelem felé is nyitott.

(..)

A MET tulajdonosai közül a Mol mellett még Garancsi István ismert. A Videoton focicsapatát is bíró Garancsi a miniszterelnök egyik bizalmasa. Volt korábban bróker, dolgozott az OTP-nél is a 90-es évek elején, az utóbbi évtizedben pedig az Esztergom és Vidéke Takarékszövetkezetet vezette.

Jó néhányan úgy vélik, hogy a MET sikere volt az a pont, amikor Orbán felismerte, hogy itt nagy pénzt lehet akasztani, és ehhez nincs szükség Simicska Lajosra.

Advertisement

Ebben a MET-ben, pontosabban az azt tulajdonló offshore céghálóban az Átlátszó cikke szerint Garancsi mellett feltűnik és az egyik Wallis-alapító – ám abból már régen kiszállt –, Nagy György is.

(via napi.hu)

Share This Story

Get our newsletter