A rezsibiztost azzal vádolják, hogy gyalázatos manipulációval lett a birkózószövetség elnöke, a szövetség viszont nem adja ki, kik szavaztak a közgyűlésen.

Németh Szilárdot január 30-án választották meg a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnökévé, a tisztújító közgyűlésn ugyanis 70:55 arányban győzte le az egykori olimpiai bajnok Hegedűs Csabát, aki 23 évig vezette a szövetséget.

A távozó tisztviselők azonban azt mondták, szokatlan körülmények között győzött a rezsibiztos, a leköszönő sajtófőnök, Szekeres István pedig egyenesen gyalázatos manipulációról beszélt.

Az Index szerdai cikkéből kiderül, Hegedűs és Szekeres mellett egykori olimpiai bajnok birkózók is arról beszélnek, hogy a közgyűlésen a birkózósporton kívülről érkező küldöttek szavazatai döntöttek. A közgyűlésen ugyanis a sportegyesületek küldöttei szavaznak, az viszont nem szükséges, hogy ők birkózók legyenek, vagy bármi közük legyen a sporthoz:

Annyi történt, hogy az önkormányzati támogatások mértékétől nagyban függő sportegyesületek, amelyek a szakág révén képviseltették magukat, nem a birkózás világából küldtek embereket szavazni. Szekeres István nem árulta el, kik voltak a szavazó polgármesterek, de sokan voltak, rájuk, illetve jelenlétükre már Hegedűs Csaba is célzott programbeszédében.

Advertisement

Szekeresék szerint több sportegyesület nevében sem a birkózás képviselője szavazott, hanem a település (vélhetően Fidesz-közeli) polgármestere, pedig pár nappal a szavazás előtt még Hegedűsre érkezett több jelölés. A szavazást végül az állami százmilliókat ígérő Németh nyerte, noha Hegedűs sem volt sikertelen elnökként, végül utóbbit – azt állítja – már a közgyűlés alatt ki is akarták dobatni az irodájából.

Németh az Indexnek ez utóbbit is cáfolta, és azt is, hogy manipulálták volna a szavazást: "Minden törvényesen és tisztességesen zajlott, ezt dokumentálták, aláírták" – mondta.

Advertisement

A fenti ellentmondást egyféleképpen lehetne feloldani: meg kellene nézni, hogy pontosan kik szavaztak a közgyűlésen. Érdeklődésünkre Loványi Róbert, a szövetség jogi képviselője sportbaráti üdvözlete mellett megerősítette, létezik jelenléti ív, de ezt sajnos nem adhatják ki:

A sporttól szóló 2004. évi I. törvény 19. § (1) bekezdése szerint azonban a „sportszövetségek ..... a Civil tv. és a Polgári Törvénykönyv alapján …… működő egyesületek". E rendelkezés alapján tehát a sportszövetségekre és azok működésére a Civil tv. (2011. évi CLXXV. törvény) irányadó, amelynek 15. § (3) bekezdése szerint „az egyesület alakuló ülésének jelenléti íve, valamint az egyesület tagnyilvántartása nem nyilvános".

A fenti törvényi rendelkezések miatt az MBSZ tisztújító közgyűlésen szavazó tagjait tartalmazó dokumentum kiadására nincs jogi lehetőség.