A sz√≠n√©sz a Dior Eau Sauvage-√©t haszn√°lta, ebben van egy olyan k√©miai vegy√ľlet, ami sim√°n beind√≠thatja a nŇĎket. Legal√°bbis n√©met kutat√≥k szerint!

A hedione nevŇĪ k√©miai vegy√ľletet (Methyl dihydrojasmonate, C13H22O3) elŇĎsz√∂r ebben az illatban haszn√°lt√°k. Most a tud√≥sok egy k√≠s√©rlet sor√°n r√°j√∂ttek, hogy egy feromonreceptor aktiv√°l√°s√°val az anyag az agy k√©t r√©sz√©t is erŇĎsen befoly√°solja. Az egyik a limbikus rendszer, ami az √©rzelmek√©rt, az eml√©kez√©s√©rt, a motiv√°ci√≥√©rt felel, de a m√°sik enn√©l is fontosabb: a hipotalamusz. A nŇĎkn√©l az illat erŇĎsebb hat√°ssal volt erre a szervre, amely t√∂bbek k√∂z√∂tt a szexhormonok kibocs√°t√°s√°√©rt is felel.

Kép: Dior

A hedion√©nak j√°zminos-magn√≥li√°s illata van, a k√≠s√©rlet sor√°n egy m√°sik vir√°gillat√ļ anyaggal hasonl√≠tott√°k √∂ssze, azzal nem tudt√°k ezt a v√°ltoz√°st produk√°lni. Hanns Hatt professzor elmondta, a kutat√°st szeretn√©k folytatni, azt akarj√°k vizsg√°lni, hogy milyen fiziol√≥giai √©s pszichol√≥giai param√©terek v√°ltoznak meg, mikor a vegy√ľlet aktiv√°lja a feromonreceptorokat.

Advertisement

A hedion√©t egy√©bk√©nt 1966-ban kezdte el haszn√°lni a Dior az Eau Sauvage-ban, a vil√°gon elsŇĎk√©nt. Az illat olyan n√©pszerŇĪs√©gre tett szert a nŇĎk k√∂r√©ben, hogy v√©g√ľl egy nŇĎi v√°ltozatot is bevezetett a c√©g 1972-ben, ez lett a Diorella.

A vegy√ľlet az√≥ta csom√≥ m√°sik term√©kben is megjelent:

  • First ‚Äď Van Cleef & Arpels
  • Chamade ‚Äď Guerlain
  • Chanel no. 19
  • L‚ÄôEau d‚ÄôIssey ‚Äď Issey Miyake
  • Angel ‚Äď Thierry Mugler,
  • Blush ‚Äď Marc Jocobs,
  • Paco ‚Äď Paco Rabane

Persze Steve McQueen nem csak az illat√°nak k√∂sz√∂nhette a siker√©t ‚Äď a filmv√°sznon pont nem √©r semmit egy j√≥ aftershave ‚Äď, de a rajong√≥kat az Eau Sauvage is seg√≠thetett elbŇĪv√∂lni.

Advertisement

via Telegraph