A Cink szerkesztŇĎs√©gi agron√≥musa ma reggel megp√∂d√∂rte bajsz√°t √©s annak a v√©leked√©s√©nek adott hangot, hogy minden eddigi tapasztalat ellen√©re ki lehet jelenteni, hogy √∂sszess√©g√©ben enyhe telet tudhatunk a h√°tunk m√∂g√∂tt.

Ennek mindenkoron legk√©zenfekvŇĎbb jele, hogy nem pusztultak el teljes m√©rt√©kben a t√©li h√≥napokban a k√ľl√∂nf√©le k√°rtevŇĎk, amik t√∂megesen elszaporodva jelennek meg a f√°k t√∂rzs√©n, s√ľtk√©rezve a b√°gyadt kora tavaszi naps√ľt√©sben, hangoztatta.

Advertisement

Mindez a v√°roslak√≥k sz√°m√°ra t√∂bbek k√∂z√∂tt azt is jelentheti, hogy a k√∂zparkokba kiszabadul√≥ polg√°rok j√≥ es√©llyel lesznek k√©nytelenek szembes√ľlni k√ľl√∂nf√©le kellemetlen rovarhord√°kkal kutya- √©s gyereks√©t√°ltat√°s k√∂zben.

Advertisement

A posztban szereplŇĎ k√©pek √©s a v√©g√©n l√°that√≥ vide√≥ az Orczy parkban k√©sz√ľltek az ott √©lŇĎ h√°rsf√°kat nagy foltokban vastagon ellepŇĎ √≠zeltl√°b√ļ, h√°rty√°ssz√°rny√ļ kol√≥ni√°kr√≥l.

A p√°nikkelt√©s elker√ľl√©se √©rdek√©ben id√©zn√©nk az√©rt itt az agraroldal.hu-t:

A h√°rsf√°kon, annak k√∂rny√©k√©n a v√∂r√∂s-fekete sz√≠nŇĪ h√°rs bodob√°cs, m√°s neve: verŇĎk√∂ltŇĎ bodob√°cs szokott nagy t√∂megben megtelepedni. Ez a poloskaf√©l√©khez tartoz√≥ rovar l√©nyeg√©ben nem k√°ros√≠tja a h√°rsf√°t, csak azon √©l. A h√°rsfa elhalt, lehullott leveleit √©s term√©seit fogyasztj√°k. EŇĎfordul√°sa r√©g√≥ta ismert haz√°nkban, de az ut√≥bbi √©vekben v√°rosainkban rendk√≠v√ľli m√≥don felszaporodtak. Jelenl√©t√ľk nagy sz√°muk miatt b√°r felt√ľnŇĎek, de senkit nem b√°ntanak, nem k√°ros√≠tanak, √≠gy ki√≠rt√°suk nem indokolt. Ha kellemetlenek, vagy zavar√≥ak nagy sz√°m√ļk miatt, deltametrin hat√≥anyag√ļ Decis rovar√∂lŇĎ szerrel permetezve sz√°muk cs√∂kkenthetŇĎ.

Fotó, videó: Nagy Attila/cink.hu