A f√∂ld√∂nk√≠v√ľli Pusk√°s szobr√°t√≥l a VIP-√ľl√©sek meleg√≠tett mennyorsz√°g√°ig: itt egy halom f√©nyk√©p a legink√°bb gigantikus mŇĪalkot√°sk√©nt, illetve kibŇĎv√≠tett VIP-p√°holyk√©nt √©rtelmezhetŇĎ felcs√ļti piramisb√≥l, amit Orb√°n Viktor tisztelet√©re emelt a Nemzeti Egy√ľttmŇĪk√∂d√©s Rendszere.

Ilyenek a kispadok, itt nincs √ľl√©sfŇĪt√©s, mint a VIP-ben.

Advertisement

√ďri√°si magyar siker! Nagy vil√°gc√©gek helyett ismert magyar sikerv√°llalkoz√°sok fognak hirdetni az Orb√°n-piramisban. S√≠rhat a "Nyugat", de ebbŇĎl nem esznek, az tuti!

Advertisement

Kisz√°m√≠tott populizmus vagy ŇĎszinte lazas√°g? Fogalmam sincs, Orb√°n telk√©nek als√≥ ker√≠t√©se mindenestre ilyen. Ha fot√≥z√°s k√∂zben hirtelen megp√∂rd√ľltem volna, be√ľt√∂m az orromat a stadion d√©lkeleti sark√°ba.

Advertisement

Az Orb√°n-porta legrejt√©lyesebb √©p√ľlete a sokk√©m√©nyes Minisztereln√∂ki Zsebkremat√≥rium, esetleg P√°linkafŇĎzd√©be oltott Szauna.

Advertisement

Ilyen √°tszellem√ľlt lettem a legend√°s Orb√°n-budi k√∂zels√©g√©tŇĎl, ami m√∂g√∂ttem l√°that√≥ a s√∂v√©ny √°gai k√∂z√∂tt.

Advertisement

Ez volt az elsŇĎ pillant√°s, amit az Orb√°n-h√°z ir√°ny√°b√≥l a stadion belsej√©be vetettem.

Advertisement

Felcs√ļt's English-speaking inhabitants will be more than happy with this!

Advertisement

A l√°tsz√≥betonban p√©ld√°ul az a nagyon vonz√≥, hogy v√°ltozatos. Abban viszont nem voltam biztos, hogy sz√°nd√©kosan √∂nt√∂tt√©k-e mindenhol ilyenre, vagy "ahogy siker√ľl"-alapon.

Advertisement

A stadion bel√ľlrŇĎl olyan, mint egy √°tlagos irodah√°z, csak sz√©lesebbek a folyos√≥k. A keleti oldalon az akad√©mist√°k √∂lt√∂zŇĎi tal√°lhat√≥k.

Advertisement

Bel√ľl igaz√°n l√°tszik, hogy ezt nemzetk√∂zi focik√∂zpontnak tervezt√©k, minden inform√°ci√≥s t√°bl√°t magyarul √©s angolul √≠rtak.

Advertisement

Ez a VIP-lelátó oldala, az igazán izgalmas események itt, és nem a pályán fognak zajlani.

Advertisement

Ilyet se nagyon l√°ttam magyar p√°ly√°n: mindk√©t kapu f√∂l√∂tt van egy-egy eredm√©nyjelzŇĎ. Csak a miheztart√°s v√©gett. Ha tov√°bbra is ilyen j√≥l megy az akad√©mi√°nak anyagilag, lehet, hogy a k√©t hosszanti oldalra is felszerelnek majd egyet-egyet, sŇĎt fel√°ll√≠thatn√°nak egy √∂t√∂diket Orb√°n Viktor kertj√©ben is, √©s akkor m√°r a d√≠szp√°holyig sem k√©ne √°tf√°radnia.

Advertisement

A B√ļzalak√°sz 66 √©s az M and M M√©sz√°ros LŇĎrinc, a hirtelen sokmilli√°rdoss√° lett felcs√ļti polg√°rmester k√©t c√©ge, az akad√©mi√°nak meg ŇĎ az eln√∂ke. Odafent az egyik az ŇĎ szem√©lyes luxusp√°holya. N√©zŇĎket viszont az ilyen √ļj f√∂ldesurak sem tudnak venni maguknak, csak stadiont. Az igaz√°n st√≠lszerŇĪ az lett volna, ha k√©t ilyen d√≠sztrib√ľnt h√ļznak fel egym√°ssal szemben, √©s akkor a p√°ly√°t meg is lehetett volna sp√≥rolni.

Advertisement

Klasszul néznek ki a betonra festett információs jelek.

Advertisement

Az egyik fŇĎkapu a meghaladhatatlanul h√ľlye n√©vvel. Alig lesznek p√©nzt√°rak, a tulajdonosok √°lma ugyanis a jegy√©t interneten megrendelŇĎ Felcs√ļt- √©s ifj√ļs√°gifoci-fanatikus.

Advertisement

K√∂zvetlen√ľl merllett √°llva a f√©lig s√ľllyesztett stadion nem is tŇĪnik nagynak. A tetŇĎ vonal√°t √°ll√≠t√≥lag K√∂v√©r L√°szl√≥ fogsor√°r√≥l mint√°zt√°k.

Advertisement

Ez a stadion nyugati, √ľberorganikus oldala, erre esnek az akad√©mia Makovecz-√©p√ľletei, meg a Pusk√°s-szobor is.

Advertisement

Ez a Tr√≥n√∂r√∂k√∂s, vagyis a F√°ra√≥fi √∂lt√∂zŇĎszekr√©nye.

Advertisement

√ćgy n√©z ki bel√ľlrŇĎl egy Real Madrid-st√≠lus√ļ √∂lt√∂z√∂szekr√©ny.

Advertisement

A nyugati oldal - ezen a fronton vannak a felnŇĎtt√∂lt√∂zŇĎk, a VIP- √©s a sajt√≥bej√°rat is - bel√ľl sokkal eleg√°nsabb, mint a szemk√∂zti, irodah√°zszerŇĪ sz√°rny. Az Orsz√°g √öj Urai ezen a templombelsŇĎszerŇĪ t√©ren kereszt√ľl jutnak fel a VIP-mennyorsz√°gba, a Minisztereln√∂ks√©g felirat√ļ d√≠szp√°holy k√∂zvetlen k√∂zel√©be, ahol Szijj√°rt√≥ P√©ter j√°tszik h√°rf√°n a mennsezetbort√°s vir√°gmint√°s elemei k√∂z√∂tt.

Advertisement

Az eg√©sz komplexumb√≥l a kedvencem Alien Pusk√°s Ferenc szobra volt, amit az akad√©mia kertj√©ben fognak felavatni h√©tfŇĎn. Ez a legjobb szobor, amit √©vek √≥ta l√°ttam, de sajnos az igazi mŇĪv√©szet hal√°la lesz, amikor elt√°vol√≠tj√°k r√≥la a ponyv√°t. Pedig pont ettŇĎl olyan egyszerre, mint a Szamothrak√©i Nik√© √©s egy t√°mad√≥, csŇĎfejŇĪ alien.

Advertisement

Tizen√∂t m√©terre Pusk√°s Ferenc szobr√°t√≥l egy ready made mŇĪalkot√°s l√°that√≥, ami a sz√ľrrealista k√©pzŇĎmŇĪv√©szet csintalan st√≠lus√°ban figyelmezteti a leendŇĎ focist√°kat, hogy minek annyit rohanni, amikor lehet kocsival is menni. Illetve van egy olyan, ellent√©tes olvasata is, hogy ha nem hajtasz el√©gg√©, csak Suzukid lesz √©s a megye 1-ben fogsz j√°tszani.

Advertisement

Itt nem suzukisok fognak vedelni! A sz√©les VIP-folyos√≥n v√©givonul a n√∂v√©nyi ornamentika, k√©t ilyen b√°r lesz a k√©t v√©g√©n, k√∂z√©pen a Pusk√°s-minim√ļzeum, √©s innen ny√≠lnak a VIP-p√°holyok is.

Advertisement

A mai kor be√©rkezett embere lass√≠t√°sban figyelheti a F√°ra√≥fi felszabad√≠t√≥ r√ļg√°sait, majd lelkes rabszolgaint√©ssel k√∂sz√∂ntheti a "Minisztereln√∂ks√©g" felirat√ļ d√≠szp√°holyt ben√©pes√≠t√≥ket.

Advertisement

K√ľl√∂n√∂s, de sehol sem tal√°ltam a massz√°zsgombot a VIP-√ľl√©sen. Lehet, hogy agyhull√°mokkal lehet beind√≠tani!

Advertisement

Ez az a priv√°t p√°holy, amit √°ll√≠t√≥lag m√°r ki is b√©reltek a stadion elsŇĎ id√©ny√©re.

Advertisement

Az √Ālmok Sz√≠nh√°za, v√°li v√∂lgyi kiad√°sban.

Advertisement

Az √Ālmok Sz√≠nh√°za bel√ľlrŇĎl.

Advertisement

Ez elŇĎtt a felirat elŇĎtt lettem a legkiv√°ncsibb.

Advertisement

A helyi vállakozók a jelek szerint a meccsnek hátat fordítva fognak felesezgetni.

Advertisement

A tetŇĎ alatt h√ļz√≥dik Eur√≥pa legszebb paintball-labrintusa, izgalmas fedez√©kekkel.

Advertisement

A tornyok r√©zbor√≠t√°sa √°ll√≠t√≥lag heteken bel√ľl bemattul, hacsak Szijj√°rt√≥ P√©ter v√©gig nem t√∂r√ľlgeti ŇĎket minden nap.

Advertisement

√ćgy n√©z ki k√∂zelrŇĎl a palatetŇĎ, a tud√≥s√≠t√≥k a tetŇĎre igyekeznek, hogy mindj√°rt leessen az √°lluk a l√°tv√°nyt√≥l.

Advertisement

√ćgy n√©z ki a magasb√≥l a direkt a netes Photoshop-husz√°rok kedv√©√©rt kital√°lt felirat

Advertisement

A tornyok m√∂g√∂tt, a f√©k k√∂z√∂tt az akad√©mia √©p√ľletei √©s a kertbe ki√°ll√≠tott Suzuki b√ļjnak meg.

Advertisement

Tudod, milyen √©rz√©s Orb√°n Viktor vikendtelke f√∂l√∂tt rep√ľlni? Itt √°t√©lheted!

Advertisement

Az ar√©na azt √ľzeni, hogy "Legy√©l VIP, ha j√≥t akarsz!" √Čn √©rtettem a c√©lz√°st.