Sosem látott fotók I. Orbán Ramszesz felcsúti piramisából

A földönkívüli Puskás szobrától a VIP-ülések melegített mennyországáig: itt egy halom fénykép a leginkább gigantikus műalkotásként, illetve kibővített VIP-páholyként értelmezhető felcsúti piramisból, amit Orbán Viktor tiszteletére emelt a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Advertisement

Ilyenek a kispadok, itt nincs ülésfűtés, mint a VIP-ben.

Óriási magyar siker! Nagy világcégek helyett ismert magyar sikervállalkozások fognak hirdetni az Orbán-piramisban. Sírhat a "Nyugat", de ebből nem esznek, az tuti!

Advertisement

Kiszámított populizmus vagy őszinte lazaság? Fogalmam sincs, Orbán telkének alsó kerítése mindenestre ilyen. Ha fotózás közben hirtelen megpördültem volna, beütöm az orromat a stadion délkeleti sarkába.

Advertisement

Az Orbán-porta legrejtélyesebb épülete a sokkéményes Miniszterelnöki Zsebkrematórium, esetleg Pálinkafőzdébe oltott Szauna.

Advertisement

Ilyen átszellemült lettem a legendás Orbán-budi közelségétől, ami mögöttem látható a sövény ágai között.

Advertisement

Ez volt az első pillantás, amit az Orbán-ház irányából a stadion belsejébe vetettem.

Advertisement

Felcsút's English-speaking inhabitants will be more than happy with this!

Advertisement

A látszóbetonban például az a nagyon vonzó, hogy változatos. Abban viszont nem voltam biztos, hogy szándékosan öntötték-e mindenhol ilyenre, vagy "ahogy sikerül"-alapon.

Advertisement

A stadion belülről olyan, mint egy átlagos irodaház, csak szélesebbek a folyosók. A keleti oldalon az akadémisták öltözői találhatók.

Advertisement

Belül igazán látszik, hogy ezt nemzetközi fociközpontnak tervezték, minden információs táblát magyarul és angolul írtak.

Advertisement

Ez a VIP-lelátó oldala, az igazán izgalmas események itt, és nem a pályán fognak zajlani.

Advertisement

Ilyet se nagyon láttam magyar pályán: mindkét kapu fölött van egy-egy eredményjelző. Csak a miheztartás végett. Ha továbbra is ilyen jól megy az akadémiának anyagilag, lehet, hogy a két hosszanti oldalra is felszerelnek majd egyet-egyet, sőt felállíthatnának egy ötödiket Orbán Viktor kertjében is, és akkor már a díszpáholyig sem kéne átfáradnia.

Advertisement

A Búzalakász 66 és az M and M Mészáros Lőrinc, a hirtelen sokmilliárdossá lett felcsúti polgármester két cége, az akadémiának meg ő az elnöke. Odafent az egyik az ő személyes luxuspáholya. Nézőket viszont az ilyen új földesurak sem tudnak venni maguknak, csak stadiont. Az igazán stílszerű az lett volna, ha két ilyen dísztribünt húznak fel egymással szemben, és akkor a pályát meg is lehetett volna spórolni.

Advertisement

Klasszul néznek ki a betonra festett információs jelek.

Advertisement

Az egyik főkapu a meghaladhatatlanul hülye névvel. Alig lesznek pénztárak, a tulajdonosok álma ugyanis a jegyét interneten megrendelő Felcsút- és ifjúságifoci-fanatikus.

Advertisement

Közvetlenül merllett állva a félig süllyesztett stadion nem is tűnik nagynak. A tető vonalát állítólag Kövér László fogsoráról mintázták.

Advertisement

Ez a stadion nyugati, überorganikus oldala, erre esnek az akadémia Makovecz-épületei, meg a Puskás-szobor is.

Advertisement

Ez a Trónörökös, vagyis a Fáraófi öltözőszekrénye.

Advertisement

Így néz ki belülről egy Real Madrid-stílusú öltözöszekrény.

Advertisement

A nyugati oldal - ezen a fronton vannak a felnőttöltözők, a VIP- és a sajtóbejárat is - belül sokkal elegánsabb, mint a szemközti, irodaházszerű szárny. Az Ország Új Urai ezen a templombelsőszerű téren keresztül jutnak fel a VIP-mennyországba, a Miniszterelnökség feliratú díszpáholy közvetlen közelébe, ahol Szijjártó Péter játszik hárfán a mennsezetbortás virágmintás elemei között.

Advertisement

Az egész komplexumból a kedvencem Alien Puskás Ferenc szobra volt, amit az akadémia kertjében fognak felavatni hétfőn. Ez a legjobb szobor, amit évek óta láttam, de sajnos az igazi művészet halála lesz, amikor eltávolítják róla a ponyvát. Pedig pont ettől olyan egyszerre, mint a Szamothrakéi Niké és egy támadó, csőfejű alien.

Advertisement

Tizenöt méterre Puskás Ferenc szobrától egy ready made műalkotás látható, ami a szürrealista képzőművészet csintalan stílusában figyelmezteti a leendő focistákat, hogy minek annyit rohanni, amikor lehet kocsival is menni. Illetve van egy olyan, ellentétes olvasata is, hogy ha nem hajtasz eléggé, csak Suzukid lesz és a megye 1-ben fogsz játszani.

Advertisement

Itt nem suzukisok fognak vedelni! A széles VIP-folyosón végivonul a növényi ornamentika, két ilyen bár lesz a két végén, középen a Puskás-minimúzeum, és innen nyílnak a VIP-páholyok is.

Advertisement

A mai kor beérkezett embere lassításban figyelheti a Fáraófi felszabadító rúgásait, majd lelkes rabszolgaintéssel köszöntheti a "Miniszterelnökség" feliratú díszpáholyt benépesítóket.

Advertisement

Különös, de sehol sem találtam a masszázsgombot a VIP-ülésen. Lehet, hogy agyhullámokkal lehet beindítani!

Advertisement

Ez az a privát páholy, amit állítólag már ki is béreltek a stadion első idényére.

Advertisement

Az Álmok Színháza, váli völgyi kiadásban.

Advertisement

Az Álmok Színháza belülről.

Advertisement

Ez előtt a felirat előtt lettem a legkiváncsibb.

Advertisement

A helyi vállakozók a jelek szerint a meccsnek hátat fordítva fognak felesezgetni.

Advertisement

A tető alatt húzódik Európa legszebb paintball-labrintusa, izgalmas fedezékekkel.

Advertisement

A tornyok rézborítása állítólag heteken belül bemattul, hacsak Szijjártó Péter végig nem törülgeti őket minden nap.

Advertisement

Így néz ki közelről a palatető, a tudósítók a tetőre igyekeznek, hogy mindjárt leessen az álluk a látványtól.

Advertisement

Így néz ki a magasból a direkt a netes Photoshop-huszárok kedvéért kitalált felirat

Advertisement

A tornyok mögött, a fék között az akadémia épületei és a kertbe kiállított Suzuki bújnak meg.

Advertisement

Tudod, milyen érzés Orbán Viktor vikendtelke fölött repülni? Itt átélheted!

Advertisement

Az aréna azt üzeni, hogy "Legyél VIP, ha jót akarsz!" Én értettem a célzást.

Share This Story