Riley Tedrow amerikai biol√≥gushallgat√≥ gazdag√≠totta az im√°dkoz√≥ s√°sk√°k 2500 ismert faj√°t a Dystacta tigrifrutex felfedez√©s√©vel. A Kong√≥‚ÄďN√≠lus-v√≠zv√°laszt√≥ esŇĎerdej√©ben √©l.

Tedrow egy√©ves terepmunk√°j√°n tal√°lta az √ļj fajt a ruandai Nyungwe-erdŇĎben. A n√©vad√°sban a dr√°m√°t√≥l nem √≥dzkod√≥ fiatal biol√≥gus bush tiger mantisnek, azaz boz√≥ttigris im√°dkoz√≥ s√°sk√°nak nevezte a gy√∂ny√∂rŇĪ, mag√°t lev√©lnek √°lc√°z√≥ rovart, melyet a vil√°g egyik legnagyobb fajgazdags√°g√ļ erdej√©ben tal√°lt.

Ez itt a hím:

Advertisement

Ez a nŇĎst√©ny:

Advertisement

A Nyungwe az egynegyed magyarorsz√°gnyi Ruanda d√©lnyugati cs√ľcsk√©ben tal√°lhat√≥, nyugatr√≥l a Kong√≥, d√©lrŇĎl Burundi hat√°rolja. Az ezer n√©gyzetkilom√©teres erdŇĎbŇĎl ered a Feh√©r-N√≠lus k√©t forr√°sa k√∂z√ľl a hosszabbik, √©s az a furcsas√°g is itt t√∂rt√©nhet meg k√©t esŇĎcseppel, hogy az egyik hossz√ļ √©s kanyarg√≥s √ļt v√©g√©n a Kong√≥val az Atlanti-√≥ce√°nban, a m√°sik m√©g hosszabb √©s m√©g kanyarg√≥sabb √ļt v√©g√©n a N√≠lussal a F√∂ldk√∂zi-tengerben landol.

Egyik szeme nevet, m√°sik szeme s√≠r Riley Tedrow-nak: egyr√©szt siker√ľlt tal√°lnia a boz√≥ttigris im√°dkoz√≥ s√°sk√°b√≥l h√≠met √©s nŇĎst√©nyt is, √©s a nŇĎst√©ny le is pet√©zett, de a kik√©sz√≠tett h√≠m nemi szerveivel a hossz√ļ haza√ļton megl√≥gtak a hangy√°k.

Advertisement

Forrás: The Columbus Dispatch. A fotókat Gavin Svenson készítette.