Sose gyalázkodjatok, mert abból baj lesz!

Illustration for article titled Sose gyalázkodjatok, mert abból baj lesz!

Azt mondta ma Strasbourg – miszerint az Emberi Jogok Európai Bíróságának fellebbviteli fóruma, jogerős ítéletben –, hogy egy kereskedelmi céllal működő hírportál felelőssé tehető az oldalon megjelenő gyalázkodó kommentek miatt. Az észt Delfi ügye jutott most idáig.

Advertisement

Elsőfokú ítélet még 2013-ban született, és akkor az volt a verdikt, hogy az észt bíróságok indokolt és arányos intézkedést hoztak, amikor az ország egyik legnagyobb hírportálját gyalázkodó kommentek miatt kőkemény 320 euróra büntették. Ezt most helybenhagyták, megerősítették. Az immár végleges ítélet szerint a Delfi azért tehető felelőssé – ismerteti a sztorit az MTI –, mert a hozzászólások szélsőségesek voltak, és egy olyan cikkhez érkeztek, amelyet a portál mint professzionálisan szerkesztett, kereskedelmi célú híroldal tett közzé, a haladéktalan eltávolításukra tett intézkedések nem voltak megfelelőek. A büntetés pedig nem nevezhető túlzónak az ország egyik legnagyobb hírportálja számára.

A sztori eleje: egy kompcég 2006 telén megrepesztette a teherautóval is járható jeget a tengeren, ellehetetlenítve az ottani közlekedést és áruszállítást, miközben a komppal ugyanez drágább. Erről közölt cikket az újság, amihez olyan hozzászólások érkeztek, melyek a bíróság szerint törvénysértőek voltak, a gyűlöletbeszéd és az erőszakra uszítás fogalmát is kimerítették, és súlyosan sértették mások személyiségi jogait. A Delfinél egyébként volt szűrő és jelenteni lehetett a sértő kommenteket, de a gyalázkodó hozzászólásokat hat hétig nem vágták ki.

Advertisement

Az újság azt mondta, kommentek esetében a cég nem tekinthető tartalomszolgáltatónak, mert azt a tartalmat nem ő hozta létre. Az észt hatóságok viszont úgy vélték, hogy a portál igenis kiadó és közzétevő a kommentek esetében is. A strasbourgi bírók szerint a jogértelmezési viták eldöntése a tagállami hatóságok dolga, de azt megállapították, hogy a cégnek tisztában kellett volna lennie a jogi környezettel, sőt jogi tanácsadást is igénybe vehetett volna, vagyis minden lehetősége megvolt, hogy tisztában legyen tevékenysége jogi kockázataival.

A bíróság azt is világossá tette, hogy nem a kommentelők szólásszabadságának korlátozása a kérdés, a szélsőséges kommenteket ugyanis meg sem illeti a véleménynyilvánítás szabadságának védelme (!!), hanem az, hogy túlzott mértékben és indokolatlanul korlátozták-e a lap információ közzétételéhez fűződő jogát. Azt is kiemelték az ítéletben, hogy a Delfi professzionálisan szerkesztett hírportál, kereskedelmi céllal működik, és gazdaságilag érdekelt abban, hogy minél többen kommenteljenek. A közzététel után pedig a felhasználók sem módosítani, sem törölni nem tudták a hozzászólásaikat, ezt csak a honlap tudta megtenni. Ezért utasították el a Delfi érvelését, hogy nem volt ráhatásuk a kommentek tartalmára.

Advertisement

A Delfi arra is hivatkozott, hogy a kommentelőket kéne felelősségre vonni, azonosításukat azonban ő maga lehetetlenítette el, mikor lehetővé tette a névtelen és regisztráció nélküli kommentelést. A bíróság szerint a kiszabott 320 eurós büntetés csekély, és a kommentelés népszerűsége sem csökkent, még mindig többségben vannak a névtelen hozzászólók.

Ahogy nézem, a Delfi témába vágó híre alatt e poszt élesítése pillanatában 76 komment található, ebből 57 anonim. Ebből is kiderül, valóban többen vannak a névtelenek!

Advertisement

Ám minket csak szőrmentén érint ez az egész, hiszen nem kereskedelmi céllal működünk, plusz ti soha nem gyalázkodtok, mert nem vagytok gyalázkodásra hajlamos észtek!

Share This Story

Get our newsletter