Illustration for article titled Söpörd ki a naptárad, ingyenes Koreai Filmfesztivál a jövő héten

Budapest legjobb késő őszi programja eléggé kinőtte magát: jövő hétfőtől péntekig több mint 20 koreai filmet lehet ingyen megnézni az Urániában és az Örökmozgóban, valamint Szegeden és Pécsen.

Advertisement

A 2007 óta rendezett fesztiválon eddig jellemzően esténként egy vagy két film volt, most minden napra van egy téma – hétfőtől sorban: Hold, tűz, víz, fa és fém –, és minden témához 3–5 film. Nagyszerű weboldalt is kapott az egész, ahová mostanra felkerült az összes film, lehet válogatni. Valószínűleg mindegyik jó lesz, hiszen dél-koreai filmek.

Egyet azonban különösen szeretnék ajánlani, a 2004-es Anyám, a sellőt (인어공주, november 12. 18:30 Uránia, november 14. 18:30 szegedi Belvárosi Mozi). Ugyan nem láttam, de a témáját igen: a film a Csedzsu szigetén élő és dolgozó szabadtüdős halásznőkről, a henjókról szól, akik a sziget öbleiből úsznak ki minden nap a tengerre, ahol algát, polipot, szárnyascsigát, és a különleges ínyencséget, szamárfülcsigát gyűjtenek. Így néznek ki, amikor dolgoznak, mindnyájuknak van egy narancssárga bólyája, ahhoz kötik a szákjukat, amibe a zsákmányt gyűjtik:

Advertisement

Csedzsuról és a henjókról itt írtam részletesebben, a zsákmányukból főzött csedzsui halászléről pedig itt.

Share This Story

Get our newsletter