Az√©rt vezett√©k be a rekl√°mad√≥t, mert a Fidesz bulv√°rosnak tartja a kereskedelmi t√©v√©k h√≠rad√≥it. √Čs mert a Jobbik ezt k√©rte. D√∂bbenetes interj√ļt adott az √ļj √°llamtitk√°r. AmibŇĎl r√°j√∂ttem: ez nem jobbos vagy kereszt√©ny, hanem kommentelŇĎkorm√°ny.

Soha nem olvastam olyan ny√≠lt √©s ijesztŇĎ vallom√°st a Fidesz-korm√°ny val√≥di mozgat√≥rug√≥ir√≥l, mint a Heti V√°lasz friss L. Simon-interj√ļj√°ban. Ember√ľnk √©rdekes fick√≥, √©s √©rdemes figyelni r√°, mert mik√∂zben a k√©tharmados √°llamp√°rti akarat lelkes kiszolg√°l√≥ja, √©rtelmes √©s valaha √©rz√©keny emberrŇĎl van sz√≥, nem a szok√°sos agyatlan Fidesz-k√°derrŇĎl, aki emiatt n√©ha nem b√≠rja ki, √©s eg√©szen ŇĎszint√©n besz√©l.

Amikor Laky Zolt√°n a rekl√°mad√≥r√≥l besz√©lgetve megk√©rdezte tŇĎle, hogy "Puszt√°n az motiv√°lta a javaslatot, hogy t√∂bb p√©nz maradjon a k√∂lts√©gvet√©sben, vagy van tartalmi c√©lja is?", L. Simon egyszerŇĪen megmondta:

Amikor 2010-ben megalkottuk a m√©diat√∂rv√©nyt, voltak olyan optimista v√°rakoz√°sok, hogy minŇĎs√©gjavul√°st fog hozni a kereskedelmi m√©diumokban. Hogy a h√≠rmŇĪsoraik nem bŇĪn√ľgyi, baleseti √©s katasztr√≥fah√≠rekkel lesznek tele. Nem √≠gy lett.

Na, enn√©l ijesztŇĎbb, a demokratikus berendezked√©sre √©s a modern liber√°lis demokr√°ci√°ra vesz√©lyesebb h√°rom mondatot √©n m√©g nem olvastam. Saj√°t bevall√°suk szerint az√©rt vezettek be egy b√ľntetŇĎ k√ľl√∂nad√≥t, mert nem tetszett a h√≠rad√≥. Ez eg√©szen pontosan ugyanaz a mentalit√°s, gondolkod√°sm√≥d √©s gyakorlat, mint amikor 1945 ut√°n a hatalomra ker√ľlt kommunist√°knak eszt√©tikailag nem tetszett a tenisz meg a golf, mert azok √ļri sz√≥rakoz√°sok, meg h√ľlye nadr√°got is kell hordani hozz√°juk, ez√©rt kicsin√°lt√°k ŇĎket. Meg a budapesti k√°v√©h√°zi kult√ļra is kispolg√°ri volt a szem√ľkben, ez√©rt bez√°rt√°k a k√°v√©h√°zakat.

Advertisement

A vil√°g Magyarorsz√°gon k√≠v√ľli orsz√°gaiban az egyik legfontosabb poltikai v√°laszt√≥vonal ott h√ļz√≥dik, hogy az egyik oldal abban hisz, hogy a politika feladata a t√°rsadalom m√©rn√∂kekeik√©nt beavatkozni a mag√°nemberek √©s v√°llalkoz√°sok priv√°t √©let√©be, azon az alapon, hogy ŇĎk, m√°rmint a politikusok, jobban tudj√°k, hogy mi kell az embereknek, mint ŇĎk maguk. A m√°sik oldal abban hisz, hogy az ilyen beavatkoz√°sokat az elk√©pzelhetŇĎ minimumra kell szor√≠tani. Az elsŇĎ csoportba tartoz√≥kat nevezz√ľk kommunist√°knak, szoci√°ldemokrat√°knak, szocialist√°knak, Amerik√°ban liber√°lisoknak, vagyis baloldaliaknak. A m√°sodikba tartoz√≥kat konzervat√≠vnak/republik√°nusnak √©s Eur√≥p√°ban liber√°lisnak. H√°t n√°lunk Magyarorsz√°gon a jelek szerint ez is eg√©szen m√°sk√©ppen van.

De az a t√©ny, hogy egy korm√°ny n√©h√°ny tagj√°nak nem teszik a bulv√°rh√≠rad√≥, √©s ez√©rt az eg√©sz m√©diapiacot meg a sajt√≥szabads√°got t√∂nkrev√°gva, p√°r nap alatt durva b√ľntetŇĎad√≥kat fogadtat el, messze t√ļlmegy azon, hogy "a mentalit√°suk virtigli komcsi". Ez ugyanis nem mentalit√°s, hanem maga az √≠zl√©sterrort alkalmaz√≥ p√°rt√°llami gyakorlat. Ha egy eszt√©tikai v√©lem√©ny egyenesen ford√≠that√≥ √°t v√°llalkoz√°sok √©s mag√°nemberek, illetve forintmilli√°rdok sors√°t meghat√°roz√≥ t√∂rv√©nny√©, akkor az nem hasonl√≠t a szocialista realizmust kik√©nyszer√≠t√≥ R√©vai J√≥zsef egykori gyakorlat√°ra, hanem egyszerŇĪen ugyanaz.

√Čs ez borzaszt√≥.

Ann√°l borzaszt√≥bb, hogy nem egy N√©meth rezsibiztos t√≠pus√ļ erdei troll, hanem egy v√°laszt√©kosan fogalmaz√≥ k√∂ltŇĎ adja ehhez a nev√©t.

Advertisement

Az interj√ļ tov√°bbi r√©sze nem kev√©sb√© √©rdekes √©s ijesztŇĎ. L. Simom egyr√©szt ‚Äď k√∂zvetlen√ľl a fent elemzett szakaszt k√∂vetŇĎen ‚Äď azt is ny√≠ltan megmondja, hogy a Jobbik nyom√°sa is erŇĎs oka volt a t√∂rv√©ny meghozatal√°nak:

Az elm√ļlt n√©gy √©vben rendszeresen revolverezett minket a Jobbik a kultur√°lis √©s sajt√≥bizotts√°g √ľl√©sein, hogy k√∂vetkezm√©nyek n√©lk√ľl lehet megszegni a m√©diat√∂rv√©nyt p√©ld√°ul a rekl√°mok hangerej√©vel. Visszat√©rŇĎ ig√©ny volt, hogy a m√°diahat√≥s√°g kezdjen valamit a rekl√°mk√©rd√©ssel. Nem mondom, hogy a rekl√°mad√≥ ennek egyenes k√∂vetkezm√©nye, de egyes k√©rd√©sek a kereskedelmi m√°diumokkal kapcsolatban v√©gig napirenden voltak.

Ut√°na m√©g durv√°bb lesz a buli. Ember√ľnk arr√≥l √©rtekezik ugyanis, hogy a rekl√°mad√≥ az√©rt nem vesz√©lyezteti a sajt√≥szabads√°got, mert nem mondjuk a Magyar Narancsot s√ļjtja, hanem a gagyi GyŇĎzik√©t √©s a gagyi Val√≥ Vil√°got, m√°rpedig a bulv√°r az nem a sajt√≥szabads√°g k√∂r√©be tartozik. Szerencs√©tlen L. Simon ezzel egyr√©szt el√°rulja azt ‚Äď amit persze mindeki tud ‚Äď, hogy ez a t√∂rv√©ny a GyŇĎzik√©t √©s a Val√≥ Vil√°got futtat√≥ RTL Klub megb√ľntet√©s√©re k√©sz√ľlt. Hall√≥, L√°szl√≥, h√°t √©ppen ezt akartad eltitkolni!

Advertisement

M√°sr√©szt az is kider√ľl, hogy L. Simon L√°szl√≥nak annyi halv√°ny seg√©dfogalma sincsen a sajt√≥szabads√°gr√≥l, ami egy elvileg mŇĪvelt, idegen szavakat √©s √∂sszetett mondatszerkezeteket haszn√°l√≥ √≠r√≥embertŇĎl egyenesen megd√∂bbentŇĎ. Ezt mondja:

De a sajt√≥szabads√°g v√©g√©t vizion√°lni t√∂bb, mint komikus. Ha holnap megszŇĪnne az √∂sszes nagy kereskedelmi m√©dium, h√°rommal kevesebb d√©l-afrikai vonatszerencs√©tlens√©grŇĎl √©s kettŇĎvel kevesebb rep√ľlŇĎbalesetrŇĎl szerezn√©nek tudom√°st a magyar t√©v√©n√©zŇĎk. A politikai v√©lem√©nyform√°l√°st nem ezek a m√©diumok v√©gzik.

A sajt√≥szabads√°g term√©szetesen nem egyenlŇĎ azzal, hogy a "politikai v√©lem√©nyform√°l√≥" sajt√≥ szabadon megjelenhet. A sajt√≥szabads√°g k√∂r√©be term√©szetesen pont ugyan√ļgy beletartozik a GyŇĎzike v√©gb√©ltetk√≥j√°r√≥l sz√≥l√≥ besz√°mol√≥ vagy Rog√°n Antal Fidesz frakci√≥vezetŇĎ-Bar√°tok k√∂zt-szereplŇĎ-Blikk-szobor-√°ll√≠t√≥ b√°rmelyik h√ļz√°sa.

Advertisement

A sajt√≥szabads√°g ugyanis ‚Äď d√∂bbenjen meg minden fideszes! ‚Äď nem azt jelenti, hogy amit √©n √©rt√©kesnek tartok, az szabadon megjelenhet.

Arr√≥l m√°r nem is besz√©lve, hogy a b√ľntetŇĎad√≥ a virtigli politikaform√°l√≥ m√©di√°t ugyan√ļgy s√ļjtja, hiszen a H√≠r TV-nek nincs is semmi m√°s funkci√≥ja, mint a politikaform√°l√°s, √©s ŇĎk vastagon beleesnek a hat√≥k√∂r√©be.

L. Simon az eg√©sz interj√ļban pont √ļgy besz√©l, mint a kereskedelmi t√©v√©k megad√≥ztat√°sa felett √∂rvendezŇĎ ostoba kommentelŇĎk. J√≥, hogy nem mond be egy "XDXD, j√≥l meg√©rdemelt√©k"-et. De ann√°l mi lehet hideglelŇĎsebb, mint amikor kider√ľl, hogy itt fotelkorm√°nyz√°s folyik a monitor m√∂g√ľl, a gyakorikerdesek.hu sz√≠nvonal√°n?