Illustration for article titled Soha nem látott képek a finnek oldalán harcoló magyarokról

A modern történelem egyik legtökösebb háborúját vívták a finnek 1939 telén az országot sunyin megtámadó szovjetekkel. 30 tankkal, 175 ezer emberrel és sítalpas mesterlövészekkel megszívattak 3000 sztálinista tankot és egymilliónál több rájuk zúduló katonát. Többek között tökös magyarok segítségével.

Advertisement

(A finn sítalpas katonák annyira sokkolták a laza győzelemre számító, de saját hadseregük épkézláb tisztjeit addigra a Gulágon elpusztító szovjeteket, hogy például Gajdar Timur és csapata című ifjúsági regényébe is bekerültek.)

A finn hadsereg most közzétettt egy rakás soha nem látott korabeli fotót, rajtuk többek között a magyar önkéntesekkel. Akik, kábé 350-en egész Európát megkerülve, turistaként, vonattal utaztak a túra nagy részében. Tudta-e Ön, hogy Szent-Györgyi Albert a teljes Nobel-díját a szovjet agresszorok ellen harcoló finneknek ajánlotta fel? A magyarokat kiképezték, bár a síelés állítólag nem igazán ment nekik, aztán, mire bevetettték volna őket, megtörtént a békekötés. A szovjetek persze győztek, elcsatolták Karéliát, de az igazi győztesek a gyakorlatilag összes csatát megnyerő finnek lettek, akik nem hagyták bekebelezni az országukat, ami a finn-karéliai szovjet tagköztársaság vált volna, ha Sztálin terve bejön.

Advertisement

[via Eközben finnben blog]

Share This Story

Get our newsletter