This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Soha ne mosd meg a csirkét főzés előtt!

Illustration for article titled Soha ne mosd meg a csirkét főzés előtt!

Ez itt most nem egy gasztronáci felhívás, nem az a baj, hogy valami különösen ízletes részét távolítaná el a víz a csirkének. Ennél – ha lehet! – sokkal fontosabb oka van annak, hogy miért nem szabad soha megmosni a nyers csirkehúst.

Advertisement

Lépjünk egyet hátra: miért mossuk meg sokan (én is ide tartoztam egészen a mai napig) a csirkét főzés előtt? Hát mert gusztustalan lében áll, furcsa dolgok vannak rajta, egyébként is étel, meg fogjuk enni, az almát is megmossuk. A nyers csirkén valóban lehetnek veszélyes baktériumok, de mi történik ezekkel, mielőtt megennénk? Megfőzzük, -sütjük, -pároljuk, -grillezzük, -gőzöljük stb., vagyis hőkezeljük. Magas, akár 70 Celsius-fok feletti tartós hőmérsékleten a baktériumok jelentős többsége elpusztul, nyugodtan meg lehet enni a húst. (Ráadásul mivel csak a felszínén lehetnek baktériumok, belül nem, ezért nem kell cipőtalppá sütni mindent, de ez más téma.)

Viszont mi történik ezekkel a baktériumokkal, ha megmossuk a csirkét elkészítése előtt? Az történik, hogy a fröcskölő vízsugár gyönyörűen szétteríti őket a mosogató környékén. Mennyire veszélyes ez? Hát nézd meg, nálatok mi van a mosogató méteres körzetében. Konyharuha, evőeszközök, készételek, italok, zöldség, gyümölcs. Az így túlélő és elszaporodó baktériumok elfogyasztva súlyos betegségeket is okozhatnak – erről szól ez az angol kampányvideó:

Ti tudtatok erről? Megmostátok a csirkét eddig?

(A Food Republic cikke alapján.)

Share This Story

Get our newsletter