Most, hogy nyakig mer√ľlt√ľnk az ŇĎszbe, √©s √ľlepedett is a sokkol√≥ √©lm√©ny, szeretn√©m megosztani veletek nyaral√°som t√∂rt√©net√©t id√©n is. Nem leszek terjengŇĎs, hadd besz√©ljenek a k√©pek.

Az√©rt √≠rtam, hogy nyaral√°som, mert b√°r egyhetes csal√°di √ľd√ľl√©srŇĎl van sz√≥, a bulg√°riai Naposparton, k√©t felnŇĎtt √©s k√©t gyermek r√©szv√©tel√©vel, √ļgy korrekt, ha lev√°lasztom a saj√°t tapasztalataimat a t√∂bbiek√©rŇĎl. Azt mindig is tudtam magamr√≥l, hogy a tengerparton hever√©szŇĎs, napoz√≥s nyaral√°s nem az √©n mŇĪfajom, m√°shogy van huzalozva az agyam. K√°b√© k√©t √≥ra alatt megunom a tenger monoton, sosem szŇĪnŇĎ morajl√°s√°t √©s a tŇĪzŇĎ napot, √©s mehetn√©kem t√°mad. N√©zz√ľk meg a k√∂rny√©ket, az √≥v√°rost, menj√ľnk m√ļzeumba, templomba, csatangoljunk.

Na, ez az, amit Naposparton nem lehet.

Annak, aki nem volt m√©g ott soha, √ļgy tudn√°m nagy vonalakban le√≠rni a ter√ľletet, hogy vedd Si√≥fokot, szorozd meg ezerrrel, add hozz√° Szentendr√©nek a tizedik hatv√°ny√°t. Ez ut√≥bbi Neszeb√°r, a partszakasz d√©li cs√ľcsk√©t lez√°r√≥ v√°roska, kis √©kszerdoboz, az Unesco vil√°g√∂r√∂ks√©gi list√°j√°nak v√©dett tagja ‚Äď egy turist√°kkal √©s baz√°ri √°rusokkal csordul√°sig telt kirakattelep√ľl√©s. Ha ez ut√≥bbit egy d√©lut√°n megn√©zted, nincs tov√°bb, nem tudsz mit csin√°lni a napoz√°son √©s tengerparti sportokon k√≠v√ľl. Hacsak nem vagy brit, holland, n√©met, orosz fiatal.

Advertisement

Merthogy Napospart ‚Äď csak√ļgy, mint Si√≥fok ‚Äď a bulizni, partizni v√°gy√≥ fiatalokat c√©lozza meg elsŇĎsorban. Azaz szinte kiz√°r√≥lag. A sietve felh√ļzott, elk√©pesztŇĎen √≠zl√©stelen sz√°llodamonstrumok, diszk√≥k, kaszin√≥k, az ezeket beh√°l√≥z√≥, farostlemez b√≥d√©kb√≥l √∂sszet√°kolt v√©gtelen baz√°rsorok, a kirakataikban szeszes italok hatalmas v√°laszt√©k√°t felvonultat√≥, egym√°st √©rŇĎ szupermarketek, a nyugati p√©nzt√°rc√°hoz m√©rve viszonylag olcs√≥, ig√©nytelen t√°pl√°l√©kot k√≠n√°l√≥ b√ľf√©k √©s √©ttermek olyan nyaral√≥helly√© kem√©nyedtek √∂ssze, ami kontextus n√©lk√ľli vasbeton darabk√©nt √°llja a f√©ktelen kikapcsol√≥d√°sra v√°gy√≥ tin√©dzserek √©s fiatal felnŇĎttek hull√°mver√©s√©t.

Mivel a helyi idegenforgalom a soha vissza nem t√©rŇĎ buliturist√°kra √©p√ľl, szinte lehetetlen rendes, ne adj isten helyi jellegzetess√©get, bolg√°r gasztron√≥miai k√ľl√∂nlegess√©geket tisztess√©gesen elk√©sz√≠tett form√°ban k√≠n√°l√≥ √©ttermet tal√°lni. Hiszen a r√©szeg/m√°snapos turista, aki tavaly Ibiz√°n mulatott, j√∂vŇĎre Mallorc√°n csapatja majd, √ļgysem olyan vend√©g, aki√©rt √©rdemes esetleg kicsit t√∂bbet mel√≥zni.

√Čs ha nincs aut√≥d (mert rep√ľlŇĎvel j√∂tt√©l), vagy nem tudsz b√©relni (mert nincs jogsid/p√©nzed), vagy az aut√≥z√°s sz√≥ba se j√∂het (mert a kisebbik gyerek nem b√≠rja a kanyarg√≥s hegyi utakat), akkor k√©sz, meg vagy lŇĎve, foglyul ejtett Napospart.

Advertisement

Valahogy √≠gy √©reztem magam augusztus k√∂zep√©n egy h√©tig. Egyetlen sz√≥rakoz√°som az maradt, hogy hajnalonta k√©peket k√©sz√≠tettem a kihalt, alig √©bredŇĎ √ľd√ľlŇĎteleprŇĎl. √ćme rosszkedvem nyara k√©pekben:

Barcelona Supermarket

Advertisement

Este, ha elk√©sz√ľlt az √ļj tetk√≥d, lerajzoltattad magad az √∂r√∂kk√©val√≥s√°gnak, ehetsz egy j√≥ saslikot a d√≠n√≥s √©tteremben

Fr√∂ccs√∂nt√∂tt b√ļtorok a napfelkelt√©ben

Advertisement

Focista sirályt fényképez

Ez egy viszonylag j√≥l kin√©zŇĎ √©p√ľlet

Advertisement

Reggeli sport

Hello Kitty

Advertisement

A bez√°rt baz√°rsor m√∂g√∂tt sz√°lloda √©p√ľl

El ne vigyék

Advertisement

Engedd ki a fenevadat

Vurstli

Advertisement

H i√°ny

Virágzó iparág

Advertisement

Napospart központja

Minden kapható

Advertisement

Go-go

Körperkult

Advertisement

Nem ŇĎszinte mosoly

Munk√°ba menet

Advertisement

Jellegzetes utcakép

Hotelkomplexum a parti homokdŇĪn√©k k√∂zt

Advertisement

A parton

Ezt a napj√°ban t√∂bbsz√∂r is megcsod√°lt sarkot Etel√©nek k√ľlden√©m

Advertisement

Sik√°tor

Fények és formák

Advertisement

P√°lmafa

Ron

Advertisement

A BG nem tudom mire utal

Baz√°rsor takar√≠t√°s elŇĎtt

Advertisement

Szuven√≠rbolt vagy tetov√°l√≥szalon, esetleg cipŇĎbolt, de az is lehet, hogy √≥ra-√©kszer, nyit√°s ut√°n kider√ľl

Ahol a part és a bazár találkozik

Advertisement

Massacre ‚Äď minden egyes alkalommal √≠gy olvastam

Elk√©pesztŇĎ √©p√≠t√©szet

Advertisement

Hotel Falanszter

Elragadó Atlasz

Advertisement

D√ľb√∂r√∂g a turizmusipar

Idealizált tengerpartábrázolás, légies fotosopmegoldásokkal

Advertisement

Ezt a mag√°nyos p√°lm√°t senki sem vigasztalja meg

Highway to hell

Advertisement

Sz√©p, gondolta az ismeretlen bolg√°r sz√°llodatervezŇĎ

Ti voltatok m√°r Naposparton? Milyen volt? Mi volt a legrosszabb nyaral√°si √©lm√©nyetek? Besz√©lj√ľk meg!