Simicska megfenyegette a kormányt a Népszavában

Illustration for article titled Simicska megfenyegette a kormányt a Népszavában

Az ő sajtóbirodalmát érintené a legrosszabbul az 5 százalékosra csökkentett, de már nem sávos, vagyis 1 forintnyi bevételtől életbe lépő reklámadó. Ez a fenyegetés már megint egy olyan dolog, ami eddig elképzelhetetlen volt az újkori Magyarországon. Végigvettük, mi lehet egy totális médiaháború következménye.

Advertisement

Ezt a nyitómondatot nyomtasd ki, vágd körbe, és tedd el, mert médiatörténet:

Totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az ötszázalékos reklámadót – nyilatkozott a Népszavának Simicska Lajos, a jobboldal legjelentősebb médiatulajdonosa.

Talán kevesen gondolták végig a magyar kormány és az RTL Klubot birtokló Bertelsmann médiacsoport titkos alkujának egyik következményét. A felek abban állapodtak meg, hogy a sávos rendszerű és extrém magas, a legfelsőben a 40 százalékot is elérő reklámadó kulcsát – amit a kormány direkt az RTL megszívatása végett szabott ilyen irreálisan magasra – 5 százalékosra csökkentik. Csakhogy a sávok eltörlése azzal jár, hogy a "kedvezményt", amit az RTL ezzel kapott, a piac összes többi szereplőjének kell összedobnia, a legkisebbektől a közepeseken át a nagyokig, hiszen a kormány ugyanannyi összbevételt vár el, mint eddig. Az eredeti rendszerben félmilliárd forint nettó árbevételig semmit sem kellett fizetni, most mindenkinek kell.

Advertisement

A Népszava cikke szerint – amiben Simicska sajnos csak ezt a történelmi mondatot nyilatkozza – az oligarcha sajtóbirodalmának reklámadó-fizetési kötelezettsége például az ötszörösére ugrana. Nem csoda, hogy az eddigieknél is dühösebb. Borzasztó lehet átélni, ha egy kormány önkényesen belevatakozik az embert körbevevő piaci folyamatokba!

Advertisement

Mit is jelent mindez nekünk, nézőknek és olvasóknak? A jó isten se tudja, de minden lehetőség nagyon vicces. Már a papírforma is fantasztikus, nevezetesen hogy az RTL az alkunak megfelelően becsicskul, és a helyét a Hír Tv és a Magyar Nemzet veszik át. Na és ne felejtsük el, hogy milyenek lesznek a Heti Válasz értelmiségi homofóbjai, amint egy ujjpattintásra euroliberálisokká válnak!

De rengeteg más forgatókönyv is lehetséges. Mi van, ha az RTL mégsem lesz féreg, és továbbra is rendes híradót csinál? Hogyan találja meg a helyét akkor a Hír TV? És mi van, ha Simicska nem akar itt megállni, és az ATV közönségére hajt rá? Azt mondod, a közönség gyomra ezt sosem venné be? A hóhér tudja. Hány szuperbalos embert hallottam Simicska lázadása óta árnyaltabban értékelni a korábbi ördögöt! Annyit nem, hogy eltartsanak egy tévét, de ki tudja.

Advertisement

De itt nem érdemes megállni. Ha ezek a változások elindulnak, az első időszakban tényleg az lesz a helyzet, hogy a kormánynak szócsőként csak a köztévé marad. De azt mindenki tudja, hogy ennyire inkompetens stábbal nem lehet nulláról csak úgy egy hét alatt befuttatni egy új hírtelevíziót. De egy év alatt sem. Logikus lehetőség rányomulni azokra a médiatermékekre, amik népszerűek, és elképzelhető, hogy a tulajdonosaik alávetik magukat a kormánynak. Kapásból az Origo jut eszembe és sajnos az Index. Sajnos, mert nekem az életem egyik legfontosabb része és sajnos, mert a tulajdonosa miatt inkább az a csoda, hogy máig független maradhatott a szerkesztőség.

Az is igaz, hogy ha egy lapot meg így akarnak erőszakolni, akkor elmehetnek a szerzők és elpártolhatnak az olvasók. Kicsit is értelmes kormány ezért nem próbálkozna ilyennel, de ha szorul a kapca, sokmindenre képes lehet egy kormány. Oké, ez nem vicces, hanem borzasztó lehetőség volt. Amúgy is remélem, hogy az igazi harc a tévékért folyik, mert a politikusoknak fingjuk sincs az internetről, azokat meg ismerik.

Advertisement

Szóval Simicska egyetlen mondata a lehetőségek seregét nyitotta meg, idén sem fogunk legalább unatkozni, az tutifix.

Share This Story

Get our newsletter