Azt gondolhatnánk, hogy ha valaki nekilát képes magazint készíteni csomó pénzből, szép papírra, az első szám főszerkesztői beköszöntője mellé megválogatja a képet, de tévesen gondolnánk. A pitypang csak egy dandelion4.jpg, hitvány felbontásban.

Marketa Lazarová olvasónk gyorsan megtalálta Bencsik Gábor főszerkesztő pitypangját, mondjuk nem volt nehéz dolga: a pitypang keresőszóra az első oldal képtalálataiban már meg is van. Nagy Attila képszerkesztő eredt a kép nyomába, amely számos hazai és külföldi stockfotóoldalon is fent van. A forrás bizonytalan, talán az Irishviews.com tíz pitypangfotója közül az egyik a kép eredete, de az biztos, hogy 1024×768-nál nagyobb felbontásban sehol nincs. Az meg 2014-ben nem képes magazinba, hanem mobiltelefonra való.

A kép egy Fujifilm Finepix S9500 típusú, 2005-ben gyártott, belépő szintű digitális tükörreflexes fényképezőgéppel készült, az eredetileg kilencmillió pixel 8,7%-val gazdálkodhatott a Magyar Krónika tördelőszerkesztője, Baranyai Jenő. A kép forrását nem tüntette fel.

Update: az indexes (!!) Klág Dávid menet közben megtalálta a fotó eredeti forrását, még 2006-ból, akit Joel Fukuzawának hívnak, és nagyon szeret természetet fotózni.

Advertisement