Ezek megv√°ltoztatn√°k a vil√°got, eddig viszont folyamatos, nagyfok√ļ hŇĪt√©sre volt sz√ľks√©g, hogy az √°llapot fennmaradjon. Most nagy erejŇĪ l√©zerek seg√≠ts√©g√©vel siker√ľlt szobahŇĎm√©rs√©kleten is elŇĎ√°ll√≠tani ezt egy sp√©ci ker√°mi√°ban.

A dolog sz√©ps√©ghib√°ja, hogy csup√°n egy millim√°sodperc milliomodr√©sz√©ig maradt fent a szupravezetŇĎ √°llapot, de √≠gy is √≥ri√°si elŇĎrel√©p√©snek sz√°m√≠t a k√≠s√©rlet ‚Äď hiszen bebizony√≠totta, hogy norm√°l hŇĎm√©rs√©kleten is lehets√©ges a szupravezet√©s.

A szupravezet√©s az a fizikai jelens√©g, amelynek sor√°n egyes √ļn. szupravezetŇĎ anyagok nagyon alacsony hŇĎm√©rs√©kleten (√°ltal√°ban ‚Äď200 ¬įC alatt) elvesztik elektromos ellen√°ll√°sukat, valamint kiz√°rj√°k magukb√≥l a m√°gneses mezŇĎt.

Az ilyen anyagokat m√°r most is haszn√°lj√°k, p√©ld√°ul r√©szecskegyors√≠t√≥kban, de ha siker√ľlne k√ľl√∂n√∂sebb energiabefektet√©s n√©lk√ľl fenntartani az √°llapotot, az mindent megv√°ltoztatna, az elektromos h√°l√≥zatokkal √©s a k√∂zleked√©ssel kezdve. Hiszen a szupravezetŇĎk √©s m√°gnesek seg√≠ts√©g√©vel lehet lebegni (kvantum levit√°ci√≥ vagy flux pinning) is!

Akit √©rdekelnek a r√©szletek, p√©ld√°ul a ker√°mia √∂sszet√©tele, az Sz√©les G√°bor facebookj√°n itt olvashat r√≥luk. A gifet a Nerdist oldal√°r√≥l vettem, ahol a jelens√©get a Vissza a j√∂vŇĎbe lebegŇĎ deszk√°j√°nak kapcs√°n magyar√°zz√°k el.

Advertisement

via Gizmodo