Sheik Umar Khan több mint száz pácienst kezelt a fertőző betegség miatt, és a nyugat-afrikai országban ő vezette az ebola elleni harcot, melynek eddig összesen 673 áldozata van.

Khan előtt már több tucat egészségügyi dolgozót is elvitt az ebola Sierra Leonéban, Libériában és Guineában, mióta februárban kitört a járvány. Az ebolát jelenleg nem lehet gyógyítani, és a jelenlegi vírustörzs halálozási aránya igen magas, mintegy 60 százalékos.

Khan halála "helyrehozhatatlan károkkal jár Sierra Leonéban, hiszen ő volt a vírusos, vérzéses lázzal járó betegségek egyetlen specialistája az országban" - mondta az ország egészségügyi kormánybiztosa, míg a Khan által vezetett klinikát épp aznap látogatta volna meg Sierra Leone elnöke, Ernest Bai Koroma. Az orvost nemzeti hősnek nevezte az egészségügyi minisztérium.

Mivel már Nigéria fővárosában, Lagosban is okozott a vírus halálesetet, az Asky nevű nyugat-afrikai légitársaság és a nigériai Arik Air is felfüggesztette a libériai és a Sierra Leone-i járatait.

Advertisement

Fotó: AP Photo/Jonathan Paye-Layleh