Sheik Umar Khan több mint száz pácienst kezelt a fertőző betegség miatt, és a nyugat-afrikai országban ő vezette az ebola elleni harcot, melynek eddig összesen 673 áldozata van.

Khan előtt már több tucat egészségügyi dolgozót is elvitt az ebola Sierra Leonéban, Libériában és Guineában, mióta februárban kitört a járvány. Az ebolát jelenleg nem lehet gyógyítani, és a jelenlegi vírustörzs halálozási aránya igen magas, mintegy 60 százalékos.

Khan halála "helyrehozhatatlan károkkal jár Sierra Leonéban, hiszen ő volt a vírusos, vérzéses lázzal járó betegségek egyetlen specialistája az országban" - mondta az ország egészségügyi kormánybiztosa, míg a Khan által vezetett klinikát épp aznap látogatta volna meg Sierra Leone elnöke, Ernest Bai Koroma. Az orvost nemzeti hősnek nevezte az egészségügyi minisztérium.

Advertisement

Mivel már Nigéria fővárosában, Lagosban is okozott a vírus halálesetet, az Asky nevű nyugat-afrikai légitársaság és a nigériai Arik Air is felfüggesztette a libériai és a Sierra Leone-i járatait.

Advertisement

FotĂł: AP Photo/Jonathan Paye-Layleh