Az oka szerintem a jó öreg rózsadombi rasszizmus, képtelenek elviselni, hogy évente egyszer cigányok jelennek meg a dombjaikon.

Egyetlen kommentelŇĎnk, de maga a t√©m√°ban ma reggel posztot √≠r√≥ Kl√°g koll√©ga sem tudta, hogy nem pontos a c√≠m, amit a d√ľh√∂s bejegyz√©s√©nek adott, miszerint "Az √©v g√∂r√©nys√©ge: lop√°s lesz a lomiz√°s, b√∂rt√∂n j√°rhat √©rte". Az√©rt nem igaz, mert janu√°r elsej√©rŇĎl m√°r ez a helyzet. Az√≥ta hat√°lyos ugyanis a Fidesz √°ltal m√©g 2011-ben beterjesztett, √Āder √°ltal visszadobott, majd 2012 v√©g√©n megint megszavazott hullad√©kt√∂rv√©ny, benne ezzel a kulcsmondattal, amibŇĎl minden tov√°bbi k√∂vetkezik:

(2) A lomtalan√≠t√°s sor√°n k√∂zter√ľletre helyezett hullad√©k a k√∂zszolg√°ltat√≥ tulajdon√°t k√©pezi.

Advertisement

Ez a rendelkez√©s, amellett hogy ostobas√°g, √©s egy r√©gi, organikus, sz√≥rakoztat√≥ v√°rosi szok√°s megsz√ľntet√©se, az igazi √∂szt√∂n√∂s r√≥zsadombi rasszizmus megnyilv√°nul√°sa, hogy a r√°k enn√© ki a terepj√°r√≥ik sz√≠v√©t.

P√°r √©vvel ezelŇĎtt k√∂lt√∂ztem a II. ker√ľletbe, elŇĎtte eg√©sz √©letemben Pesten laktam, a VIII. √©s a VI. ker√ľletben. A lomtalan√≠t√°s egyeik pesti k√∂rny√©ken sem volt probl√©m√°s dolog, ellenkezŇĎleg. Mindenki √∂r√ľlt, hogy elviszik a szemet√©t. A szeg√©nyek egy r√©sze meg tudta szerezni a kellemesebb t√ļl√©l√©shez sz√ľks√©ges h√°ztart√°si felszerel√©seit. A szeg√©nyek m√°sik r√©sze tudott egy kis p√©nzt csin√°lni an√©lk√ľl, hogy lopnia kellett volna. A t√∂bbiek meg elsz√≥rakoztak azon, hogy n√©zt√©k, ahogy a meg√©lhet√©si lomiz√≥k v√°logatt√°k, hogy n√©ha-n√©ha persze ŇĎk maguk is r√°ny√ļljanak egy alig csorba kasp√≥ra vagy egy nem is karcos doboz√ļ lemezj√°tsz√≥ra. Mivel egy √©vben egyszer tartott√°k, t√ļl nagy kellemetlens√©ggel sehol sem j√°rt. A gyerekeknek meg persze ez maga volt a paradicsom. Lomtalan√≠t√°sb√≥l szereztem az Olcs√≥ K√∂nyvt√°r sorozatom 99 sz√°zal√©k√°t, az elsŇĎ r√°di√≥mat √©s lemezj√°tsz√≥mat, az √©letemet v√©gigk√≠s√©rŇĎ r√©gi tenisz√ľtŇĎket √©s s√≠l√©ceket, amik egy idŇĎ m√ļlva mindig r√°aestek a l√°bamra, hogy p√°r √©v m√ļlva √©n is kiteygem ŇĎket az utc√°ra egy Ismeretlen Gyerek kedv√©√©rt.

Advertisement

Enyh√©n l√©legeztetŇĎg√©pes hags√ļllyal azt is mondhatn√°m, hogy ha ebben az orsz√°gban minden √ļgy menne, mint a lomtalan√≠t√°s, nem itt tartan√°nk.

√Čn azonban sajnos testk√∂zelbŇĎl l√°ttam, mi√©rt ker√ľlhetett ez a szem√©t mondat a t√∂rv√©nybe. Az√©rt, mert a Fidesz befoly√°sos k√©pviselŇĎi sz√©p fokozatosan √°tk√∂lt√∂ztek a II. √©s XII. ker√ľletbe. Ahol megh√∂kkenve l√°ttam, hogy eg√©szen m√°s a lomtalan√≠t√°s akusztik√°ja, mint Pesten. L√°tni az arcokon is persze, de j√≥ p√°rszor hangosan is kifakadtak elŇĎttem a bennsz√ľl√∂ttek, hogy mit keresnek itt ezek a cig√°nyok. Az a helyzet, hogy a budai dombok lak√≥inak nem kis r√©sze egyszerŇĪen nem b√≠rja elviselni, hogy minden √©vben van egy nap, amikor csapatostul megjelennek a cig√°nyok. A maga m√≥dj√°n kifejezetten vicces l√°tv√°nyt ny√ļjtanak a nem leplezetten szitkoz√≥dva, fintorogva vonul√≥ helyiek √©s a tetov√°l√°sikat vid√°man vakargat√≥ lomiz√≥k.

Advertisement

Nem vagyok √°lnaiv, de azt hittem, m√©g a r√≥zsadombiak is √ļgy gondolj√°k, hogy t√∂k j√≥ dolog, ha egy rak√°s ember k√©pes felnevelni a gyerekeit az ŇĎ szemet√ľkbŇĎl, √©s ez√©rt nem olyan nagy √°r, hogy egy napig nem hibrid crossoverrel, hanem kockalad√°val vagy rozsd√°s kisteheraut√≥val j√°r√≥ embereket kell b√°mulnia. H√°t m√©gis √°lnaiv voltam.

Az√©rt is vicces, hogy a helyi ut√°lkoz√≥k ennyire f√ļjnak a lomisokra, mert ezekben a ker√ľletekben nincs semmi konkurenciaharc a lakosok √©s a lomisok k√∂z√∂tt, ellent√©tben mondjuk a J√≥zsefv√°rossal. Ott az ebbŇĎl √©lŇĎk mellett a k√∂rny√©ken √©lŇĎk nem kis r√©sze is vad√°szter√ľletnek tekintette a lomdombokat. Bud√°n nem, m√©gsem b√≠rt√°k elviselni, √©s sikeresen kilobbizt√°k.

Advertisement

Az az√©rt biztat√≥, hogy ha t√∂rv√©nyeket a r√≥zsadombiak befoly√°solj√°k is, a v√©grehajt√°s m√°r nem az ŇĎ kez√ľkben van. A lomtalan√≠t√°s nemr√©g ugyanis pont √ļgy zajlott a k√∂rny√©k√ľnk√∂n, mint b√°rmikor. Egyetlen rendŇĎraut√≥t sem l√°ttam lomis teheraut√≥kat meg√°ll√≠tani √©s a vezetŇĎiket bilincsben elvinni. Ilyen h√≠rt sem olvastam. A szab√°ly ettŇĎl m√©g persze ugyanolyan ellenszenves.