This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Senki se szívózzon óriás tintahallal!

Illustration for article titled Senki se szívózzon óriás tintahallal!

Lengethetjük a batilkolt zászlókat: kiderült, hogy a világ összes óriás tintahala ugyanahhoz a fajhoz tartozik. Vagyis genetikailag gyakorlatilag azonosak, hiába nézhetnek ki egészen eltérően. Eddig az feltételezték a tudósok, hogy akár nyolc különálló fajba is tartozhatnak az óriáskalmárok, amiknek a maradványait nagy viharok után a parton vagy a velük táplálkozó ámbrás cetek gyomrában szokták megtalálni.

De egy nemzetközi tudóscsapat most soha nem volt mélységű DNS-vizsgálatokat végzett 43, a világ különböző pontjairól összeszedett mintán, és arra meglepő következtetésre jutottak, hogy a Japán környékén talált példányoknak hiába vannak sokkal rövidebb, vaskosabb karjai, hiába minden egyéb külső eltérés, az óriás tintahalak egyetlen, ráadásul genetikailag azon belül is igen egységes családot alkotnak. A tanulság? Ne köss bele az óriás tintalahalba, mert odahívja az összes unokatestvérét!

Advertisement

[via BBC]

Share This Story

Get our newsletter