Semmi sem gyanúsabb, mint az Október 6. utcai bolt elrogánozása

Hihetetlenül olcsón adta el a belvárosi önkormányzat az ismert éjjel-nappalit a korábbi bérlőnek. Vagyis hoppá, nem is nekik, hanem igazából egy harmadik cégnek, amelyik így 154 ezer forintos négyzetméteráron kapott egy boltot a Bazilika környékének legforgalmasabb pontján.

Szakértőnk szerint itt az 1 milliós négyzetméterár sem képtelenség, a 800 ezer pedig tök reális. A labdát még Rogán polgármester idején passzolták el, a gólt már Szentgyörgyvölgyi új polgármester rúgta be.

Advertisement

Vannak meglepő üzleti döntések, és amit a K Kert 2000 Kft húzott meg tavaly nyáron, az tényleg nem volt mindennapi. Ez a vállalkozás bérelte az Október 6. utca 11. alatt található, összesen 192 négyzetméteres üzlethelyiséget, amiben menő éjjel-nappalit üzemeltettek. 2014 augusztus 15.-én a ciklus vége előtt rendkívüli ülést tartott a leköszönő képviselőtestület, ahol többek között mindenféle üzlethelyiségek és egyéb ingatlanok eladásáról szavaztak. A sorban utolsóként arról döntöttek, hogy szép augusztus huszadikai előajándékban részesítik a K Kertet, a cég ugyanis mindössze 29512140 forintért, vagyis 154 ezres négyzetméteráron megveheti a jól bejáratott, forgalmas boltot.

Hogy értékelni tudd ezt az árat, megkérdeztem egy, a környéken is kifejezetten aktív ingatlanos nagykutyát, aki azt mondta, az éjjel-nappalit 800 ezer forint körüli négyzetméteráron, vagyis úgy 150 millió forintért "azonnal el lehetne passzolni", de a helyiség adottságait nézve a 200 milliós ár sem irreális.

Akár 5-6-szoros haszon rövid időn belül? Az ember azt hinné, hogy a K Kertnek a lottó ötössel ért fel az elővételi joga. Ehhez képest azt látjuk a három és fél hónappal későbbi, 2014 december 4.-én kelt polgármesteri beszámolóban - közben volt egy választás, az új főnök Rogán bizalmasa, Szengyörgyvölgyi Péter - hogy időközben már meg is kötötték az adásvételi szerződést, de nem a K Kerttel, hanem egy Helping Hungary nevű ingatlankereskedő céggel. (Külön felhívnám a figyelmet a klassz cégnévre!) Vagyis a kedvezményezett az ő javukra lemondott az elővételi jogáról. Azt egyelőre nem tudom, hogy ez a szerződéskötés pontosan mikor történt, de az idő rövidsége és az ügy megismerhető körülményei miatt életszerű feltételezni, hogy az augusztusi előterjesztés idején az egész tranzakciósor le volt már szervezve.

Kivülállóként nehéz elképzelni, hogy miért tesz ilyet - mármint miért mond le az elővételi jogáról - egy cég, amelyiknek az önkormányzat gyakorlatilag, némi túlzással, odaajándékoz 100-150 millió forintot. Meg is kerestem a cégvezetőt, aki eddig nem válaszolt a Cinknek, ha megteszi, azonnal közöljük.

Advertisement

Az egész tranzaklcióban az önkormányzat oldaláról az az érdekes, hogy a bolthelyiséget az "övezeti besorolás" szerint már eleve a négyzetméterenkénti 290 ezer forintos kategóriába rakták. Annak a fényében, hogy a környék piaci átlagára ennek többszöröse, már ez is különös. Ezek után végeztettek egy értékbecslést, ami a 290 ezres szorzóval kijövő 55,6 milliós elméleti árat levitte 42160200 forintra, ebből leszedték a bérlőknek járó kedvezményt, és már ki is jött a 30 millió alatti ár.

Az önkormányzat a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy a bérlő azért kapott 30 százalékos kedvezményt, mert vállalta, hogy az általa kijelölt cég visszamenőleg kifizeti a valós és az emelt bérleti díj közötti különbözetet. Szóval lehet, hogy akkora, sokmilliós hátraléka gyűlt össze a bérlőnek, hogy ezért volt kénytelen elpasszolni az elővásárlási jogát? Nem valószínű, a Cink tudomása szerint ugyanis korábban mindössze havi 74825 forintot fizettek, az önkormányzat pedig ezt 130268-ra emelte volna. Vagyis a különbözet havi jó ötvenezer, vagyis évi 665 ezer forint volt. Nem tudom, hány éve voltak bérlők, de ez eszerint nem lehetett lehetetlenül nagy összeg.

Advertisement

Az önkormányzat nem válaszolt a Népszabadság azon kérdésére, hogy mi indokolta az üzlethelyiség eladását annak fényében, hogy az önkormányzat korábbi városfejlesztési stratégiája szerint a környéken az ingatlanértékesítés csak a lehető legkisebb mértékben kívánatos.

Advertisement

Az Együtt önkormányzati képviselője, Juhász Péter a Facebookján azt írta:

Itt egy négyzetméter üzlethelyiség piaci áron ennek a sokszorosába kerül, akár a 7-800.000 forintot is meghaladhatja.

Szentgyörgyvölgyi Péternek már csak azért is fel kellett volna tűnnie, hogy nevetséges ez az ár egy belvárosi üzlethelyiségért, mert még ő is drágábban vette meg a lakását a kerületben.

Szentgyörgyvölgyi ezzel bizonyította, hogy éppen úgy kezeli a belvárosi ingatlanvagyont, ahogy az elődje, a Fidesz frakciójának vezetője.

Share This Story