​Semjén szerint nem a zsidóktól, hanem Magyarországról szól a leendő emlékmű

Illustration for article titled ​Semjén szerint nem a zsidóktól, hanem Magyarországról szól a leendő emlékmű

Furcsa választ adott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a német megszállás emlékművének ügyében. Valamiért azt hangsúlyozta, hogy nem Holokauszt-pénzből épül. A magyarmosdató alkotás szerinte "segíti a felelősség feldolgozását."

Advertisement

Ezt a kérdést tette fel a szocialista Steiner Pál a miniszterelnöknek, akinek a nevében a helyettese válaszolt most:

Ön szerint a Magyarország német megszállásának emléket állító emlékmű felállításának terve méltóképpen szolgálja-e a magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulójáról történő megemlékezés nemzeti ügyét?

Advertisement

Ezt írta vissza Semjén a szocialista Steiner Pál írásbeli kérdésére:

A budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű nem a magyar holokauszt 70. évfordulóján tartott emlékévi események része, attól elkülönült kérdés, az emlékmű annak mementójaként fog állni, hogy Magyarország a területét megszálló német hadsereg bevonulása okán elveszítette önrendelkezését.

Advertisement

A kormany.hu-n közölt szöveg szerint Semjén ezt is mondta:

Semjén Zsolt közölte, hogy az emlékmű felállításáról nem a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság döntött, a kormány döntése értelmében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt az előterjesztő, a kormányrendelet pedig a megemlékezés időpontjára tekintettel helyezi a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások körébe a műemlék létrehozását.

Advertisement

Ha jól értem, a semjéni gondolkodásban az 1944-es náci megszállás emlékműve akkor szólhatna a zsidókról, ha a zsidóknak félretett pénzből építenék a szobrot. De mivel a dellát egy minisztérium szervezi, az emlékmű témája az lesz, hogy szegény Magyarország elvesztette az önrendelkezését. Eszerint a logika szerint egyfelől van Magyarország, másfelől vannak a zsidók. Magyarország pedig ártatlan áldozat volt, a német hatalomátvélet előtt 99 százalékos magyar szervezésben, a magyar hatóságok által kifosztott és megölt összes magyar vidéki zsidó meg vagy nem létezik vagy idegenrendészeti probléma. Klassz gondolat, korábban is sokan osztották, ma is akadnak jó sokan ilyenek, de Semjén helyében én nem vallanám be nyilvánosan az ilyesmit. Ő azonban szerencsére tökösebb nálam.

A legkirályabb, hogy Semjén ebben a végtelenül kínos helyzetben is reflexből elmúltnyolcévezik egyet a végén, kábé az egyetlen dologgal vádolva meg az MSZP-t, amiben aztán sosem voltak hibásak, de legalábbis nem buktak le ilyesmivel, vagyis a szélsőjobbal való összejátszással.

az Önök kormányzása során történt meg, hogy náci szervezetek büntetlenül masírozhattak a budai várban, minden érdemi ellenállás nélkül lehetett gárdákat és más félkatonai szervezeteket alakítani

Advertisement

És ha valaki nem hallott volna a sztori alapjáról, a kormány gyorsított eljárással épít emlékművet a Szabadság térre, a német megszállás hetvenedik évfordulójára. A látványtervek alapján eleve rettenetesen kinéző, giccsesen szobor vállalt üzenete az, hogy Magyarország ártatlan angyal volt - megszemélyesítője Gábriel - amire/akire gonoszul rátámadt a Birodalmi Sas által megszemélyesített Németország. Fiatal olvasóink kedvéért mondom, hogy mire a németek bevoultak, a magyar hatóságok már saját erőből megölték szinte az összes vidéken élő, zsidó származású magyar állampolgárt, olyan, minden értelemben őrült ütemben szállítva az áldozatokat a gázkamrákba, hogy maguk a nácik kérték, eredménytelenül, a tempó csökkentését. A német hatalomátvétel utáni magyar kormány tagjai pedig szinte megyeztek a korábbiéval.

Share This Story

Get our newsletter