‚Äě√Čn hozom a bort, maga meg a s√©r√ľlt lelk√©t‚ÄĚ, mondja pszichol√≥gusk√©nt Nicole Kidman, aki az igaz√°n cukor Drew Barrymore mellett a Mind√∂r√∂kk√© Batman egyetlen f√©nypontja, annak ellen√©re, hogy Burton s√∂t√©t vil√°ga ut√°n Schumacher√© egy sz√≠nes-giccses neonpar√°d√©.

A gyal√°zatn√°l nincs jobb sz√≥ Joel Schumacher k√©t ‚Äět√∂k√©letes f√©lre√©rt√©s√©re‚ÄĚ, az 1995-√∂s Mind√∂r√∂kk√© Batmanre √©s az 1997-es Batman √©s Robinra, de tal√°n a gyilkoss√°gi k√≠s√©rlet sem lenne erŇĎs kifejez√©s. EgyszerŇĪen felfoghatatlan, hogy egy olyan nagy rendezŇĎ, mint Joel Schumacher, mik√©nt rendezhetett ennyire botr√°nyos filmeket, hacsak nem akarta sz√°nt sz√°nd√©kkal kiny√≠rni a sz√©ri√°t a m√ļltkor m√©ltatott Burton-filmek sikere ut√°n.

Egy√©b v√°laszk√©nt a bipol√°ris szem√©lyis√©gzavart tudn√°m felhozni ‚Äď ha √∂sszehasonl√≠thatjuk az 1993-es √Ėsszeoml√°st ezekkel a filmekkel, nem juthatunk m√°s k√∂vetkeztet√©sre, mint hogy Schumacher minimum skizofr√©ngyan√ļs ‚Äď, a Batman-vil√°g am√ļgy is sz√©les mer√≠t√©si lehetŇĎs√©g√©t k√≠n√°lja a pszichi√°triai betegs√©geknek √©s devianci√°knak. Na de ami ezekben a filmekben t√∂rt√©nik, m√©gis t√ļlz√°s. Ti is meggyŇĎzŇĎdhettek r√≥la: a Mind√∂r√∂kk√© Batmant tegnap este lehetett megn√©zni a Viasaton, ma d√©lut√°n ism√©tlik 16:10-tŇĎl, a Batman √©s Robint pedig j√∂vŇĎ p√©ntek este vet√≠tik kilenctŇĎl. De most egyszerre √≠rok r√≥luk, mert olyan vagyok, mint egy dr√≥tkeretes szem√ľveges marxiz√°l√≥ teoretikus: rendszer√ľkben akarom l√°ttatni ezeket a filmeket.

Advertisement

A Mind√∂r√∂kk√© Batman egyetlen visszafogott jelens√©ge a mindig √°lmos tekintetŇĪ Val Kilmer, aki nemhogy fejjel lefel√©, de √°llva elalszik mellbimb√≥s Batmank√©nt. ElŇĎdj√©vel, az egyszerre komor √©s vicces Michael Keatonnel szemben egyed√ľl azt tudta felmutatni, hogy jobb a segge. A rendezŇĎ nem is hagyta ki ennek hangs√ļlyoz√°s√°t, hiszen Schumachern√©l nyilv√°n ez kellett legyen az elsŇĎdleges szelekt√°l√≥ szempont a szereplŇĎv√°logat√°sn√°l.

A Mind√∂r√∂kk√© Batmanben ugyanis minden m√°sn√°l meghat√°roz√≥bb a ‚Äúmeleg‚ÄĚ vonulat: Batman m√°r a film elej√©n elmondja a pszichol√≥gusnŇĎnek, hogy ‚Äěsosem volt szerencs√©m a nŇĎkkel‚ÄĚ, √©s ebben a r√©szben tal√°lkozik az √°nuszr√≥zs√°j√°t r√ļzsoz√≥ Robinnal is. A homoerotikus vonatkoz√°sok ismertet√©sekor m√©ltatlanul keveset szokt√°k emlegetni a t√∂rt√©net gonoszai, K√©tarc (Tommy Lee Jones) √©s R√©busz (Jim Carrey) visszat√©rŇĎ √∂lelkez√©seit, mi t√∂bb, R√©busz val√≥s√°ggal K√©tarc Harvey √∂l√©ben √ľl, √ļgy ny√ļjtogatja z√∂ld harisny√°s l√°bait. De persze nem ettŇĎl lett menthetetlen√ľl rossz a film, amelyet a menet k√∂zben elŇĎker√ľlŇĎ √ļjabb √©s √ļjabb j√°t√©kszerek sem mentenek meg ‚Äď a v√©g√©n van m√°r Bathaj√≥ is.

Advertisement

A t√∂bbnyire narkoleptikus Bruce Wayne-t kiv√©ve a szereplŇĎk ide-oda futkosnak, mint a m√©rgezett egerek, m√°r csak az hi√°nyzik, hogy ki√≠rj√°k mell√©j√ľk, hogy ‚Äěpaff‚ÄĚ √©s ‚Äěbang‚ÄĚ. Tarka minden, mint a rothad√°s. De a hanyatl√°s kontextus√°ban ez m√©g egy erŇĎs epiz√≥d a cs√ļszd√°n lefele, √©s legal√°bb a szint√©n lesz√°ll√≥√°gban l√©vŇĎ U2 zen√©lt m√©g benne.

Mert ami ut√°na k√∂vetkezett! A Batman √©s Robin beharangoz√≥ja szerint ‚Äúborzongat√≥, fagyos r√©m√ľlet dermeszti Gothamet‚ÄĚ, h√°t igen, bŇĎven nulla fok al√° megy√ľnk, a m√≠nuszokhoz, ami csak egy √ľveg borral elviselhetŇĎ.

Advertisement

A Batman √©s Robin eset√©ben m√°r kifejezetten arr√≥l besz√©l√ľnk, hogy itt egyszer √©s mindenkorra meg akarj√°k semmis√≠teni a m√≠toszt. Mintha maga Joker rendezte volna olyan rettenetes ellenfelekkel, mint a k√∂nt√∂s√∂s Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) √©s M√©regcs√≥k (Uma Thurman) az √≥b√©gat√≥ szexrabszolg√°j√°val goly√≥val a sz√°j√°ban, aki Bane (k√©sŇĎbb filipp√≠n√≥ l√°nyokat verŇĎ Mas√≠nak√©nt t√©r vissza ez a karakter Schumacher 8mm-√©ben).

Schumacher is √©rezhette m√°r, hogy ez m√°r t√ļl meleg lesz, ez√©rt ellenpontoz√°sul beerŇĎszakolt egy pufi Batgirlt is a szeg√©nyember Drew Barrymorej√°val, Alicia Silvertsone-nal.

Advertisement

T√≠z √©ve gondolkodom, hogy √≠rni k√©ne egy provokat√≠v tanulm√°nyt, tele faszs√°ggal, amely bebizony√≠tja, hogy a Batman √©s Robin, a rothad√°s kip√°rolg√≥ faun√°j√°t √°raszt√≥ karnev√°li zend√ľl√©s a sz√©ria legjobb, leghitelesebb darabja, de nem megy: mindig k√©pernyŇĎmre vet√ľl, ahogy a nej√©t sirat√≥ Schwarzenegger, a hatszoros olimpai bajnok gerelyhaj√≠t√≥ Nobel-d√≠jas tud√≥s ‚Äď komplex figura ‚Äď kap√°l√≥zva beleesik a fagyaszt√≥folyad√©kba. Gondolom, ez valami kikacsint√°s akar lenni Jack Napier-Joker savtart√°lyba zuhan√°s√°ra, de h√°t egyszerŇĪen √©rt√©kelhetetlen. A vigyorg√≥ George Clooney pedig, akinek azt√°n biztos denev√©r kering a barlangagy√°ban, m√≠g kortyolgatja a Jack Danielst, j√©ggel, annyira hiteles, mint a Batkreditk√°rtya.

A Batman √©s Robin egyetlen pozit√≠v folyom√°nya, hogy ut√°na Joel Schumachert minden nagy k√∂lts√©gvet√©sŇĪ mozit√≥l eltiltott√°k, √©s v√©g√ľl csak egy telefonf√ľlke maradt neki. Meg is csin√°lta A f√ľlk√©t 2002-ben, ami megint egy igazi mestermunka.