Valaki, okkal vagy ok n√©lk√ľl, de rettentŇĎen ki akarja ny√≠rni Solymosi Tam√°st, az Opera balettigazgat√≥j√°t. Nincs erŇĎsebb bizony√≠t√©k erre, mint az a gondosan √∂sszev√°gott, feliratozott film, amit a Cinkhez valaki eljuttatott. √Čppen akkor, amikor le kell adni a balettigazgat√≥i p√°ly√°zatokat. Solymosi a poz√≠ci√≥t ugyanis kor√°bban k√©t √©vre kapta meg, √©s a szab√°lyok szerint most √ļjrap√°ly√°ztatj√°k. A vide√≥t h√°la istennek nem tudjuk, ki k√ľldte, de nem √©letszerŇĪtlen azt gondolni, hogy olyan ember, aki nem szeretn√©, hogy a mostani igazgat√≥ √ļjr√°zzon. A vide√≥ √ľzenete, ha j√≥l √©rtj√ľk, az, hogy Solymosi nem saj√°t, hanem plagiz√°lt koreogr√°fi√°val szerzett volna szakir√°ny√ļ diplom√°t, ami egy√©bk√©nt a balettigazgat√≥i poz√≠ci√≥ felt√©tele.

A vide√≥n k√©t elŇĎad√°s l√°that√≥ az osztott k√©pmezŇĎben. A bal oldalon Zs√©da 2005-√∂s nagykoncertj√©n Solymosi Tam√°s t√°ncol az √©nekesnŇĎvel a Mack the Knife c√≠mŇĪ sz√°mra, a koreogr√°fi√°t Jur√°nyi Patrik k√©sz√≠tette. A jobb oldalon Solymosi koreogr√°fusi diplom√°j√°hoz leadott gyakorlati koreogr√°fi√°ja l√°that√≥, k√©t √©vvel k√©sŇĎbbrŇĎl.

Advertisement

Avatatlan szemmel n√©zve a k√©t koreogr√°fia igen-igen hasonl√≥. De mindk√©t felv√©tel √∂ssze van v√°gva, a t√°ncban pedig nyilv√°n elŇĎfordulnak sztenderd elemek, forg√°sok, √≠gy mi nem venn√©nk a b√°tors√°got ahhoz, hogy fotelbalettosk√©nt √≠t√©letet mondjunk r√≥luk. Mindenestre megkerest√ľk a k√©t fŇĎ √©rintettet, Solymosit √©s Jur√°nyit, illetve Zs√©da menedzser√©t.

Solymosi azt mondta a Cinknek, hogy val√≥sz√≠nŇĪleg egyszerŇĪen lemaradt a list√°r√≥l a neve mint koreogr√°fus. Zs√©da menedzsere viszont azt nyilatkozta, hogy Solymosi Tam√°st mint koreogr√°fus k√©rt√©k ugyan fel, v√©g√ľl m√©gis Jur√°nyi Patrik koreograf√°lta a koncertet, √©s Solymosi Tam√°s mint t√°ncos szt√°rvend√©g l√©pett fel. Jur√°nyi Patrik al√°t√°masztotta, hogy koreogr√°fusk√©nt vett r√©szt a produkci√≥ban, amihez annyit tett m√©g hozz√°, hogy nincs tudom√°sa a koreogr√°fia tov√°bbi sors√°r√≥l.

N√©v n√©lk√ľl t√∂bb balett-t√°rsulati tag mes√©lt nek√ľnk arr√≥l, hogy nem tartj√°k j√≥ fŇĎn√∂knek Solymosit, de ebbŇĎl m√©g nem k√∂vetkezik, hogy a diplom√°hoz sz√ľks√©ges koreogr√°fi√°t ny√ļlta volna. Arr√≥l, hogy a 2005-√∂s t√°nc kinek a mŇĪve, ellentmond√≥an nyilatkoztak a felek, ami lehet, hogy a simli jele, de √∂nmag√°ban persze ez sem bizony√≠t√©k. K√©rem a t√°nchoz √©rtŇĎ olvas√≥kat, hogy mondjanak v√©lem√©nyt, meg√°llhat-e b√°rmif√©le lop√°sgyan√ļ az √ľgyben.