A trolletet√©s mestere gigantikus publicisztik√°t k√∂z√∂lt a Heti V√°laszban, amivel egyszer √©s mindenkorra meg akarja semmis√≠teni a r√©gi balos-liber√°lis elitet. Provokat√≠v, de √©rtelmes megl√°t√°sok keverednek az √Ėr√∂k√∂s Al√°√≠r√≥k ostoba fanatizmus√°hoz illŇĎ elvakult ŇĎrj√∂ng√©ssel.

Ir√≥niamentesen mondom, hogy √ļgy kell publicisztik√°t √≠rni, mint Schmidt M√°ria. Megvettem a Heti V√°laszt, egybŇĎl az ŇĎ cikk√©n√©l √ľt√∂ttem fel, belev√°gtam, √©s legk√∂zelebb azt vettem √©szre, hogy az √∂t teljes HV-oldalt megt√∂ltŇĎ gigantikus fr√∂cs√∂g√©s v√©g√©hez √©rtem, n√©ha hangosan ki√°ltozva, olyanokat, hogy "aztakurva!" Enn√©l t√∂bbet √≠r√≥ nem v√°rhat.

A cikk v√©gigvonul√≥ fesz√ľlts√©g√©t azonnal nyilv√°nval√≥ belsŇĎ ellentmond√°sai adj√°k. Schmidt l√©nyeg√©ben 5 kolumn√°n kereszt√ľl tombol, f√©ktelen, n√©hol egyszerŇĪen elk√©pesztŇĎ gyŇĪl√∂lettel, amiatt, hogy a R√©gi Balos Szellemi Elit mennyire gyŇĪl√∂lk√∂dŇĎ. Enn√©l klasszikusabb magyarkommentelŇĎ-toposz egyszerŇĪen nem l√©tezik. Az √°tlagos hazai kommentelŇĎ annyit √≠rt volna, hogy "mi a kurva any√°d√©rt vagy akkora paraszt, te geci", a t√∂rt√©n√©sz ezt √∂tven bekezd√©sben fogalmazta meg.

Schmidt visszat√©rŇĎen a Megmond√≥k szem√©be v√°gja, hogy ŇĎk a m√ļlt, a leszerepelt, kuty√°t nem √©rdeklŇĎ, tekint√©ly√©t √©s befoly√°s√°t vesztett r√©gi elit, hogy t√∂bb ezer le√≠rt sz√≥n kereszt√ľl hergelje mag√°t az √°ll√≠t√≥lag jelent√©ktelen √©s ma m√°r gyenge csoport f√©lelmetesen k√°ros befoly√°sa miatt.

A sz√∂veg azzal indul, hogy lassan semmiv√© v√°lik a balliber√°lis megmond√≥emberek befoly√°sa, majd az √Ėr√∂k√∂s Al√°√≠r√≥k √°ldozat√°nak √°ll√≠tja be a cikkben t√∂bbsz√∂r visszat√©rŇĎ MSZP-t √©s Mesterh√°zy Attil√°t, aki r√°j√∂tt arra, hogy a Fidesz √©s Orb√°n p√©ld√°ja alapj√°n k√©ne √°talak√≠tania a p√°rtot, de a szemetek nem hagyt√°k neki. Ezut√°n j√∂n a tartamilag leg√©rdekesebb r√©sz, ahol Schmidt a Szabads√°g t√©ri megsz√°ll√°si eml√©kmŇĪvet v√©di.

Advertisement

B√°r az eml√©kmŇĪ szerintem hazug, t√∂rt√©nelemhamis√≠t√≥ √©s sz√ľks√©gtelen√ľl provokat√≠v, az ellene tiltakoz√≥k egy r√©sze majdnem annyira tasz√≠t√≥an viselkedik, mint azok, akik √©p√≠ttetik. √Čs Schmidt √ľgyesen mutat r√° az √ľgy ellentmond√°saira: a magukat abszol√ļt, √∂r√∂k √°ldozatnak tekintŇĎk arroganci√°j√°ra, arra, hogy ellentmond√°st nem tŇĪrŇĎen meg akarj√°k szabni, mire √©s hogyan szabad eml√©kezni. Okosan vezeti le, hogy att√≥l m√©g, hogy az akkori magyar √°llam nem volt √°rtatlan, hiszen zsid√≥t√∂rv√©nyeket fogadott el, √©s 41-ben t√∂bb mint t√≠zezer zsid√≥ polg√°rt deport√°lt is, a megsz√°ll√°s ugyan√ļgy trag√©dia, √©s a magyarok, a magyar √°llam annak √°ldozatai. Hiszen az √°ldozat nem att√≥l √°ldozat, hogy √°rtatlan.

Schmidt helyesen mutat r√°, hogy az √°ldozati st√°tus kisaj√°t√≠t√°sa √©s √∂r√∂k√∂lhetŇĎv√© t√©tele mag√°val vonja, hogy akkor a bŇĪn√∂ss√©g is √∂r√∂k√∂lhetŇĎ, √©s a hirig √∂r√∂kk√© fog tartani a megb√©k√©l√©s helyett. Mik√∂zben ŇĎ maga pont ugyan√ļgy konzerv√°lja a t√©nyleg anakronisztikus √©s unalmas szemben√°ll√°st azzal, hogy a ballib elitet f√©lelmetes, vesz√©lyes, legyŇĎzendŇĎ ellenf√©lk√©nt gyal√°zza √∂t oldalon √°t.

Emp√°ti√°t √≠rnak elŇĎ sz√°munkra az √©v minden napj√°ra, mik√∂zben bez√°rj√°k a sz√≠v√ľket, s√ľketek √©s vakok maradnak m√°sok f√°jdalmai ir√°nt.

Advertisement

Ezt √≠rja p√©ld√°ul a Megmond√≥kr√≥l. Tal√°l√≥ √©s t√∂k√©letesen igaz megl√°t√°s. De vicces is, hogy pont az az ember √≠rja ezt, aki ebben a cikk√©ben is t√∂k√©letesen s√ľket √©s vak m√°sok f√°jdalm√°ra, √©s fel sem mer√ľl benne, hogy a Szabads√°g t√©ri eml√©kmŇĪ ellen nemcsak sz√°m√≠t√°sb√≥l, helyezked√©sbŇĎl vagy rafin√°lt eml√©kezetkisaj√°t√≠t√°sb√≥l, hanem szem√©lyes f√°jdalomb√≥l vagy tiszta igazs√°g√©rzetbŇĎl is lehet tiltakozni.

Ezek ut√°n a szerzŇĎnek kicsit kimegy a gŇĎz a fej√©bŇĎl, √©s n√©h√°ny bekezd√©sen √°t relev√°ns id√©zetekkel al√°t√°masztva mutatja be, mennyire abszurd az a be√°ll√≠t√°s, hogy a magyar holokauszt√©rt a magyar √°llam lett volna az egyed√ľli bŇĪn√∂s, √©s a n√°cik abban csak al√°rendelt szerepet j√°tszottak. Hogy a higgadt m√°sodperceket egy brut√°lis szem√©lyesked√©ssel z√°rja, amiben a szobor ellen tiltakoz√≥ R√©nyi Andr√°s eszt√©t√°t pont olyan √≠zl√©stelen√ľl ap√°k√©sfi√ļkozza le, ahogyan azt a f√©nykor√°t √©lŇĎ MDF csin√°lta az SZDSZ-es k√©pviselŇĎjel√∂ltekkel annak idej√©n.

Advertisement

InnentŇĎl elszabadul a dili, √©s Schmitt igen hosszan fejtegeti azt a t√©nyleg Barik√°dba illŇĎ, √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©letes idiotizmust, hogy a balliber√°lis √©rtelmis√©g idegen √©rdekek szolg√°l√≥ja, √©s, id√©zem

M√°sr√©szt √©s ez a legfontosabb: ennek a csapatnak minden tagja meggyŇĎzŇĎd√©ses nemzetellenes.

Advertisement

Enn√©l √©rtelmetlenebb, igaztalanabb, √°rok√°s√≥bb mondatot k√©t tucat √∂sszekapaszkodott √Ėr√∂k√∂s Al√°√≠r√≥ sem tudna le√≠rni!

Itt vil√°gosan megmutatkozik Schmidt gondolkod√°s√°nak egyik korl√°tja: elk√©pzelni is k√©ptelen, hogy valaki mondjuk az√©rt ad igazat a "fejlett Nyugatnak" a magyar korm√°nnyal szemben, mert a fejlett Nyugaton j√≥, kellemes √©s perspektivikus √©lni, Magyarorsz√°gon meg -‚Äď k√∂sz√∂nhetŇĎen p√©ld√°ul az ilyen gyŇĪl√∂lk√∂dŇĎ cikkeknek, illetve az egym√°s v√°lt√≥ szuperkorm√°nyoknak ‚Äď nem az. Schmidt nem √©rti, hogy "a nemzetek feletti√©rt, a nemzetit meghalad√≥√©rt val√≥ lelkesed√©s" nem Komintern-√ľgyn√∂k√∂k bŇĪne, meg piti magyaros √∂sszeesk√ľv√©s, hanem √°ltal√°nos √©let√©rz√©s a F√∂ld bolyg√≥n, √©s a globaliz√°c√≥ nevŇĪ pomp√°s jelens√©gben √∂lt√∂tt testet. Schmidt M√°ri√°nak persze sz√≠ve joga gyŇĪl√∂lni a modern kort, a globaliz√°ci√≥t √©s a val√≥s√°got. De szomor√ļ, hogy azt k√©pzeli, vele ebben egyet nem √©rteni csak p√©nz√©rt, illetve √∂sszeesk√ľv√©sbŇĎl lehet.

A cikk befejezŇĎ r√©sze j√≥l p√©ld√°zza, hogy a vak d√ľh egy olyan, egy√©bk√©nt okos ember agy√°t is elkoptatja, mint a szerzŇĎnk. Ezt √≠rja ugyanis:

A "t√©vedhetetlenek t√°rsas√°ga" f√©l √©vsz√°zadon kereszt√ľl az√©rt marasztalta el a k√©t h√°bor√ļ k√∂z√∂tti magyar politikai elitet, mert a Nyugathoz akart tartozni.

Advertisement

A Horthy-rendszer mint t√ļls√°gosan nyugatos mozgalom? Nem tudom akkora betŇĪm√©rettel le√≠rni, hogy BRUHAHA, mint szeretn√©m.

A cikknek egyelŇĎre csak egy √≠zeltŇĎje van kint online, de h√©tv√©g√©re ott lesz az eg√©sz. Ha nem akarsz fizetni a Heti V√°lasz√©rt, v√°rd meg azt. Felt√©tlen√ľl √©rdemes elolvasni, mert igen fontos dokumentuma annak, amin hamarosan t√©nyleg t√ļl kell l√©pni ‚Äď vagy itt t√©nyleg nem v√°ltozik meg semmi.