Az LMP t√°rseln√∂ke a minisztereln√∂k tusn√°df√ľrdŇĎi besz√©de ut√°n azt nyilatkozta, hogy Orb√°n helyzet√©rt√©kel√©s√©vel ak√°r egyet is lehetne √©rteni, csak a k√∂vetkeztet√©sei t√©vesek.

Schiffer Orb√°nnak azon kijelent√©seire c√©lzott, miszerint a liber√°lis demokr√°ci√°k elbuktak, √©s az √°llami vagyon n√∂vel√©se, visszaszerz√©se a k√∂vetendŇĎ √ļt. A t√°rseln√∂k azt is elmondta, hogy Orb√°n az egyik fŇĎ felelŇĎse az 1989 ut√°n kialakult rendszernek, ahol a k√∂z√∂ss√©gi vagyont egyszerŇĪen elherd√°lt√°k.

A rendszerv√°lt√°s ut√°ni Fideszt ultraliber√°lisnak nevezŇĎ Schiffer szerint Orb√°n v√≠zi√≥ival szemben a liber√°lis demokr√°ci√°nak nem a "k√∂zmunkaalap√ļ t√°rsadalom, rabszolgatart√≥ t√°rsadalom" lehet az alternat√≠v√°ja, hanem a r√©szv√©teli demokr√°cia.

Vlagyimir Orb√°n a besz√©d√©ben egy√©bk√©nt kijelentette, hogy liber√°lis demokr√°cia helyett egy kifejezetten illiber√°lis, munkaalap√ļ √°llamot √©s t√°rsadalmat √©p√≠t, a civilekrŇĎl meg√°llap√≠totta, hogy k√ľlf√∂ldrŇĎl p√©nzelt politikai aktivist√°k.

MTI