This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Schiffer András objektíven nézve is az új Pető Iván

Illustration for article titled Schiffer András objektíven nézve is az új Pető Iván

Volt valami ismerős abban a fantasztikus cifraszűrös képben, amit a Parlamentben csináltak Schifferről. Ki is derült, hogy bár totál véletlenül, de Pető Iván volt SZDSZ-elnököt utánozta.

Advertisement

Irtó zavaró volt, hogy miközben önfeledten szórakoztam Sallai Róbert Benedek képén, valami ott kattogott bennem, hogy ezt én láttam már valahol. De nem jöttem rá a déjá vu okára. Aztán Ceglédi Zoltán meghozta a megoldást, amikor a fent látható képet osztotta meg a facebookján.

Advertisement

Így már össze is állt a kép. Pető Ivánt Déri Miklós fényképezte le a Narancs poszterszámához 1993-ban, de a fotót a szerkesztők végül nem merték betenni a lapba, mert épp akkor volt a Landeszmann-ügy, és attól tartottak, hogy a közönség ezt valami zsidó gúnyolódásnak fogja tartani. (Landeszmann rabbi nagy felháborodást keltve nyilatkozta, hogy a magyar kultúrából a bő gatya és a fütyülős barack maradna csak, ha kivonnánk belőle, amit a zsidók adtak hozzá.) Én, aki ebben az időben kezdtem horgászcikkeket írni álmaim lapjába, még akkoriban láttam, onnan volt meg az emlék, aztán úgy másfél éve Magyar Bálint kitette a facebookjára.

Schiffernek persze eszébe sem jutottak az SZDSZ-esek, amikor a képet csinálták, a Cinknek ezt mesélte:

Jöttünk lefelé a főlépcsőn Dettivel (Szél Bernadett képviselő, a párt társelnöke, a szerk.), SRB-vel, SRB hozta magával a cifraszűrös gúnyáját, én meg azon poénkodtam, hogyan festenék benne, erre Detti mondta, hogy majd a frakcióirodán megnézzük, mire én aszontam, hogy nehogymá, itt a parlament főlépcsője. Amúgy először nem volt arról szó, hogy fotó is lesz, csak SRB kitalálta, hogy meg kéne örökíteni, Dettinél volt normálisabb teló, amivel lehet fényképezni, ennyi, nincsen nagy történet.

Advertisement

Tényleg nincs, de én az ilyeneket jobban szeretem a nagyoknál.

Boros kolléga meg a filmplakátokat szereti, őt erre a műalkotásra sarkallta a fotó:

Illustration for article titled Schiffer András objektíven nézve is az új Pető Iván

Share This Story

Get our newsletter