P√©nteken Magyarorsz√°gra √©rkezett Sasha Grey, a vil√°g tal√°n egyik legismertebb porn√≥sz√≠n√©sze, aki annak ellen√©re az arca az eg√©sz felnŇĎttfilmez√©snek, hogy √©vekkel ezelŇĎtt abbahagyta az ipart. Besz√©lgettem vele.

Sasha Grey a visszavonul√°sa √≥ta fejest ugrott a zen√©l√©sbe, vok√°lozott a Current 93 lemezein √©s a saj√°t, aTelecine nevŇĪ indusztri√°lband√°j√°ban, a fŇĎszerepet j√°tszotta Steven Soderbergh Bar√°tnŇĎ rendel√©sre c√≠mŇĪ modernista, rideg filmj√©ben, legut√≥bb pedig Nacho Vigalondo (IdŇĎbŇĪn√∂k) rendezte Elijah Wood mellett az Open Windowsban.

Budapesti l√°togat√°s√°nak aprop√≥ja, hogy id√©n jelent meg elsŇĎ reg√©nye, a Juliette t√°rsas√°g, ami k√ľlsŇĎre a korszak erotikus ponyv√°j√°hoz hasonl√≠t√≥ igazi basz√≥k√∂nyv, tele lucskosabbn√°l lucskosabb szexjelenetekkel, k√∂zelebbrŇĎl viszont egy szomor√ļ besz√°mol√≥ja annak, hogyan tudnak emberek a v√°gyaikra hallgatva prostitu√°l√≥dni egy olyan vil√°gban, ami csak kihaszn√°ln√° ŇĎket. Vagyis √©n nagyj√°b√≥l ezt vettem le a k√∂nyvbŇĎl, de azt√°n az id√©n 25 √©ves Grey helyretett.

Itt a GABO Kiad√≥ aj√°nl√≥ja a k√∂nyvrŇĎl, enn√©l jobban √©n sem tudn√°m √∂sszefoglalni:

Catherine, a film szakos hallgat√≥, a gy√∂ny√∂rŇĪ nŇĎ, akinek szexualit√°sa csak nemr√©g √©bredt, egy titkos klubban tal√°lja mag√°t, ahol a vil√°g legnagyobb hatalm√ļ vezetŇĎi tal√°lkoznak, hogy ki√©lj√©k legm√©lyebb, legs√∂t√©tebb szexu√°lis fant√°zi√°ikat. Ezek az √ļj √©lm√©nyek nagyon erŇĎs √ļj √©lvezeteket nyitnak meg Catherine elŇĎtt, ugyanakkor lerombolnak mindent, amit addig √©rt√©knek tartott.

Advertisement

Fura √©rz√©s olyan emberrel interj√ļt k√©sz√≠teni, akirŇĎl elŇĎzŇĎ este p√©niszhabzsol√≥s GIF-eket n√©zegett√©l a Tumblren. De egy f√©l pillanat ut√°n elp√°rolgott minden f√©lelmem, mert Sasha Grey lebilincselŇĎ, kedves, √©s igaz√°b√≥l irt√≥ cuki jelens√©g, pont az ellent√©tje annak, amit az utca embere az ostoba porn√≥sokr√≥l gondol. Ňź maga is komolyabban vette a porn√≥z√°st, mint amennyire ezt m√°sok gondolj√°k, errŇĎl szŇĎrment√©n besz√©lt az interj√ļ ut√°ni sajt√≥t√°j√©koztat√≥n is, de ez a besz√©lget√©s alatt is vil√°gos volt. Grey egy szinten kezeli a porn√≥t, a zen√©t, a modellked√©st, a rendez√©st, a sz√≠n√©szetet √©s a mŇĪv√©szetet. Nem okoz gondot neki mindent az elŇĎzŇĎ mondatb√≥l egy szusszal emlegetni.

K√©pek. K√©pek az√©rt nincsenek a besz√©lget√©srŇĎl, mert egy kis kavarod√°s √©s idŇĎcs√ļsz√°s ut√°n a szervezŇĎk √ļgy d√∂nt√∂ttek, m√©g az elvileg az esem√©nyt nyit√≥ sajt√≥t√°j√©koztat√≥ elŇĎtt k√©sz√≠thetem a k√©sŇĎbbre tervezett interj√ļt. Mint k√©sŇĎbb kider√ľlt, az elsŇĎk√©nt Magyarorsz√°gr√≥l. EttŇĎl egyr√©szt baromi h√°l√°s lettem, m√°sr√©szt viszont nevets√©gesen elkezdtem p√°nikolni, mert a fot√≥s koll√©ga egy m√°sik esem√©nyrŇĎl m√©g nem tudott oda√©rni, v√°rni viszont nem lehetett r√°. Az eg√©sz ramazuri hivatalos fot√≥sa viszont az interj√ļ ut√°n csin√°lt k√©peket, azokra pedig val√≥sz√≠nŇĪleg h√©tfŇĎig v√°rni kell. K√°r, pedig nagyon vicces volt az eg√©sz befejezt√©vel r√∂h√∂gcs√©lve elj√°tszani Grey-jel, hogy √©ppen besz√©lget√ľnk √©s komoly interj√ļ k√©sz√ľl. A komolytalan interj√ļ viszont ez lett:

Cink: Régóta csinálod a könyvturnét?

Sasha Grey: Eléggé. Ha eddig valaha csináltam ilyen sajtós körutat, az mindig csak 1-2 város volt.

Advertisement

Még a zenekaraiddal sem volt hosszabb?

Nem, nem dehogyis. A banda, aminek a tagja voltam, az egyszer l√©pett fel, Krakk√≥ban. De mondjuk az is el√©g durva volt, mert √©ppen egy filmet forgattam. Madridban voltam h√°rom napig, onnan √°tmentem Lengyelorsz√°gba 36 √≥r√°ra, vissza Madridba, k√∂vetkezŇĎ nap meg mentem a forgat√°sra.

Advertisement

Rengeteg dolgot csinálsz egyszerre, DJ-zel, írsz, filmezel, meg még nyilván egy csomó dolgot, ami nincs a Wikipédián. Melyiket élvezed a legjobban és melyik a legfárasztóbb?

A folyamatot √©lvezem a legjobban. Amikor porn√≥ztam akkor azt, amikor trad√≠cion√°lis filmekben szerepelek akkor azt. A porn√≥z√°st mag√°t is √©lveztem, am√≠g csin√°ltam. Im√°dok dolgozni √©s szeretem magam elfoglalni, mert ha nem foglalom el magam... Biztos te is √°t√©rzed, hogy √≠rsz valami t√∂k √©rdekeset, befejezed √©s akkor az van, hogy mit fogok k√∂vetkezŇĎnek csin√°lni? Ezt az √©rz√©st ut√°lom. A legf√°raszt√≥bb meg ezeket a turn√©kat csin√°lni, de k√∂zben h√°listennek nemcsak az interj√ļkat csin√°lom, hanem tal√°lkozom a rajong√≥kkal is. A k√©t hely ami legjobban meglepett, az Oroszorsz√°g meg Braz√≠lia volt, l√∂v√©sem sem volt, hogy od√°ig is el√©rt, amit csin√°ltam. P√°r percet lehet ilyenkor csak rajong√≥kkal dum√°lni, √©s l√°tni azt, hogy ŇĎk mennyire √©rt√©kelnek, az egy el√©g j√≥ √©rz√©s.

Advertisement

Amióta ezzel a könyvvel turnézol, sokszor megkérdezték már, hogy önéletrajzi-e?

Nan√°. A sztorija az persze kital√°lt, egy kital√°lt vil√°gban j√°tsz√≥dik, dehogyis √∂n√©letrajzi. Viszont a fŇĎhŇĎst, Catherine-t a 17 √©ves kori √∂nmagamr√≥l mint√°ztam, m√©g azelŇĎtt, hogy beker√ľltem volna a porn√≥iparba. Catherine filmszakos lett, mert sok korai rajong√≥im ezzel mindig is tudtak azonosulni, meg az √∂sszes k√∂z√∂ss√©gi oldalaimon ez a t√©ma gyakran elŇĎj√∂n. Sz√≥val a sok filmes utal√°ssal k√∂nnyebb volt kapcsol√≥d√°si pontot tal√°lni a sztorival, m√©g a nehezebb r√©szeivel is. Meg h√°t arr√≥l sz√≥l a k√∂nyv, hogy a fŇĎszereplŇĎnek vannak ezek a fant√°zi√°i, meg kell tanulnia kezelni ŇĎket, legyŇĎzni a bŇĪntudat√°t, a sz√©gyen√©rzet√©t √©s azt a k√©sztet√©st, hogy √≠t√©lkezzen m√°sok felett. Ez az√©rt a saj√°t tapasztalataimr√≥l is sz√≥l, arr√≥l, hogyan √©ltem ezt meg. A reg√©nyben ez egy kis r√©szlet, de Catherine √©let√©ben ez nagy v√°lt√°st jelent, ettŇĎl sokkal kev√©sb√© lesz k√©pmutat√≥. √Čs ezzel legal√°bb nincs meg a k√∂nyvben az a nagy nyavalyg√°s a m√°s emberek szexualit√°s√°r√≥l, ami m√°s, hasonl√≥ sztorikban igen.

Advertisement

Tudom, hogy full h√ľlyes√©g ilyet k√©rdezni, hogy szerinted mirŇĎl sz√≥lt a k√∂nyved, de nekem arr√≥l, hogy valaki addig k√∂veti a v√°gyait, am√≠g gyakorlatilag mindent t√∂nkretesz maga k√∂r√ľl. V√°rj√°l, ez nem is egy k√©rd√©s.

Advertisement

Nem baj, √©rtem, mit akarsz mondani. Nekem ink√°bb a tapasztalatr√≥l sz√≥l, meg hogy mennyit √©r meg. Az√©rt, hogy kem√©nyebb emberek legy√ľnk, n√©ha meg kell √©lni dolgokat. √Čs √°ldozatokat kell hozni.

Volt olyan szakmai tapasztalatod, amit azt√°n k√©sŇĎbb megb√°nt√°l?

Volt. Alap√≠tottam egy c√©get valakivel, ami onnant√≥l kezdve elindult a lejtŇĎn. H√°rom h√≥napig tartott. El√©g szar √©rz√©s volt. Pont egy olyan helyzet volt, hogy b√≠ztam az √∂szt√∂neimben, meg annyira √©rdekelt az √ļj lehetŇĎs√©g, hogy t√©nyleg erre v√°rtam, meg ezt akarom csin√°lni, meg hogy ez az ember meg√©rti. Azt√°n elkezdt√ľk a munk√°t √©s azt √©reztem, hogy lehet, hogy ez m√©gsem a helyes √ļt. Ut√°na meg azt, hogy ez egy cs√ļnya fiask√≥.

Advertisement

Mit csinált volna ez a cég?

Porn√≥t gy√°rtottunk volna. √Čn videomŇĪv√©szetet akartam explicit szexszel, de ez nem f√©rt bele egy skatuly√°ba. Ugyan√≠gy van ez a Hollywood-i filmekkel is, meg a porn√≥filmekkel is, megvan annak a m√≥dja, hogyan kell csomagolni, meg eladni. Ezzel meg sem ezt, sem azt nem lehetett k√∂nnyen. De azt√°n r√°j√∂ttem, hogy az eg√©sz ink√°bb ki√°ll√≠t√°sba illene install√°ci√≥nak.

Advertisement

Akkor nem tettél le róla.

Nem, mert v√©g√ľlis majdnem k√©szen van. Csak megel√©geltem azt, hogy m√°soknak kell j√°tszanom, √ļgyhogy eld√∂nt√∂ttem, hogy most m√°r csak magamnak fogok, a saj√°t c√©gemnek. Kital√°ltam mindent. √Ėsszehaverkodtam egy j√≥ v√°g√≥val. M√°r megvolt a storyboard, el√©g vizu√°lis t√≠pus vagyok, √ļgyhogy m√°r ki is tal√°ltam, hogy mit szeretn√©k l√°tni. Megvan, ott porosodik egy HDD-n. Dum√°ltam p√°r mŇĪv√©sz ismerŇĎs√∂mmel errŇĎl, vagyis arr√≥l, hogy hogyan tudn√°nk kihozni valamit a nyersanyagb√≥l, hogy min√©l t√∂bben l√°ss√°k, min√©l izgalmasabban. Ha m√ļzeumban lenne, akkor hogy lehetne izgalmasabb ann√°l, mint hogy csak egy monitoron vagy kivet√≠tŇĎn fusson.

Milyen √©rz√©s hirtelen egy csom√≥ nagyhatalm√ļ j√°t√©kfilmes rendezŇĎ k√∂z√∂tt tal√°lni magad az ilyen tapasztalatok ut√°n?

Advertisement

K√©sz ŇĎr√ľlet. Steven Soderberghet im√°dom, rajong√≥ja vagyok. Ňźr√ľlt, csod√°latos, meghat√≥ √©lm√©ny volt az eg√©sz, √©s nagyon sokat tanultam a sz√≠n√©szetrŇĎl k√∂zben, mivel az eg√©szet improviz√°ltuk. √Čn voltam az egyetlen, akinek b√°rmilyen sz√≠n√©szi tapasztalata volt. Mark Pellington √©s Nacho Vigalondo meg... annyira j√≥ √©rz√©s, hogy emberek meg√©rtenek engem. Tudom, hogy ez gyerekesen na√≠van hangzik, de h√°t ha egyszer akkora szerencs√©m van, hogy ilyen mŇĪv√©szekkel, nagyon tehets√©ges filmesekkel tal√°lkozom... Meg√©rtik, hogy mit csin√°ltam a porn√≥val. Az is lehet, hogy nem √©rtik meg, de legal√°bb √©rdekesnek tartj√°k. √Čs ez a k√∂z√∂s tisztelet el√©g sokat jelent. R√°ad√°sul ezeket a rendezŇĎket sim√°n nevezem a bar√°taimnak, m√©g ha csak p√°r √©vente is l√°tom ŇĎket. Az √©let r√∂vid, a kapcsolataink fontosak. Nekem el√©g j√≥ volt az ut√≥bbi m√°sf√©l √©vem, de nem √°llok meg, megyek elŇĎre, azt√°n megl√°tjuk, hogy mi t√∂rt√©nik.

(Itt most beh√≠vom a hivatalos fot√≥st, hogy az interj√ļnak v√©ge, a 20 √©vvel fiatalabb Terry Richardsonnak kin√©zŇĎ menedzsere meg csak azt engedte, hogy a v√©g√©n fot√≥zzunk. A telefonomat a zsebemben hagytam, mindent √ļgy hallgatok vissza, mintha egy bunker k√©t v√©g√©n lenn√©nk. Azzal tr√©f√°lkozom, hogy ez most kicsit olyan, mint a sz√≠n√©szked√©s, de visszav√°g, hogy ez ink√°bb p√≥zol√°s. Azt√°n elmes√©li, hogy egy filmhez egy olyan prom√≥fot√≥t kellett csin√°lnia, amin egy benzines kann√°t tart, pedig a filmben egy nyamvadt pillanatig sincs a kez√©ben. A fot√≥s befejezi √©s elb√ļcs√ļzunk. Az eg√©sz nem tartott tov√°bb 12 percn√©l.)

Advertisement

Fotó: ACG