Illustration for article titled Salánki Héditől Csiba Lajosig – mi lett a rádiós zenei szerkesztőkkel?

A régi zenés rádióműsorokat rekonstruáló Szelerailway YouTube-csatornáról szóló poszt hatására levelet írt nekünk Divéky István, én meg utánanéztem a többi régi szerkesztőnek is. FRISSÍTVE!

Advertisement
  • Divéky 35 év közrádiózás után, 2007-ben indított el egy internetes zenés rádiót Rádió D néven, és az impresszumban tanácsadóként felbukkan még egy régi név: Szeberényi Veráé.
  • Göczey Zsuzsával három éve interjút is csináltam, amit itt lehet elolvasni, ő 2001 óta a Klubrádió zenei főszerkesztője.
  • Csiba Lajos a Magyar Katolikus Rádió szerkesztőjeként dolgozik, és interjúkat is csinál, párban Juhász "Zenebutik" Előddel. Az interjúsorozat címe Zene-közelben.
  • A legkomolyabb pályafutás Salánki Hédié, aki tanult zongoristaként volt rádiós szerkesztő, majd 1983-tól Amerikában tanult tovább, ahol elismert csembalóművész lett belőle. Most már egyetemen is tanít Floridában, Hedi Salanki-Rubardt néven (felvette férje, a karmester Peter Rubardt nevét). A fenti képen is ők láthatók.
  • Kiss Gyöngyi, ha minden igaz, azonos azzal a Kiss Gyöngyivel, aki a kétezres évek elején a Petőfi Rádió főszerkesztője is volt. Ő a piliscsabai nagyközségi alapítványban aktív, férje, a 2012-ben elhunyt Kocsis Kálmán szintén rádiósként kezdte, később boszniai nagykövet és az Információs Hivatal első főigazgatója is volt.
  • A zenei szerkesztőséget vezető Török Máriának volt köszönhető Göczey Zsuzsa szerint, hogy a magyar rádióban is megjelenhettek az önálló beat/pop/rockzenei műsorok, mert "felvilágosult rádiós lévén igyekezett leszerelni az értelmetlen tiltásokat, valamint bevonni az érdeklődést kiváltott zenei stílusokat". Őt 1993-ban bocsátották el a rádióból, a Wikipedia szerint 2013-ban halt meg, 77 éves korában.
  • Komjáthy György, "a magyar könnyűzenei rádiózás atyja" 81 évesen hetente vezet műsort a Poptarisznya.hu webrádión, melynek természetesen B. Tóth László a főszerkesztője.
  • Herskovits Iván tudtommal évtizedek óta Hollandiában él.
  • A régi zenei szerkesztőségből Boros Anikó (ő vezette sokáig a Ki nyer ma? c. vetélkedőt is), Benczés Magda és Lőrincz Andrea az, akiről nem sikerült kiderítenem továbbiakat.

Update: Maga Szelerailway küldött némi kiegészítést az utóbbi három névhez, íme:

Boros Anikóról úgy tudom, hogy sajnos már nem él. Emlékeim szerint valamelyik a Ki nyer ma című műsor megszüntetése kapcsán született írásban említették.

Benczés Magda ős-rádiósnak számított akárcsak Boros Anikó. Komjáthy György a vele készült mostani riportokban, szinte a mentoraként emlegette e két szerkesztőt, akiknek rengeteget köszönhetett, hogy ennyire sikeres lett a pályafutása. Hiszen mikor ő is a rádióhoz került, egyáltalán nem értett a könnyűzenéhez, ódzkodott is a feladattól. Benczés Magda neve izgalmas témakörben is felbukkan, mégpedig a rádiós ügynökaktákéban, mint megfigyelt. Egy Lehel néven futó ügynök jelentésében szerepel, akiről később kiderült, hogy Földényi Ervin nevű szerkesztő. Itt olvashatsz erről többet.

Lőrincz Andrea pedig emlékeim szerint szintén a 2007-es, Such-féle kirúgási hullám áldozata lett. Előtte a Bartók rádióban szerkesztett a reggeli és a délutáni zenei sávokban. Most szerintem nyugdíjas, legutóbb, az azóta sajnos elhunyt, Hárs István 90. születésnapjára rendezett rádiós összejövetelen volt látható, legalábbis a Magyar Rádió nyitott facebook csoportjában kiposztolt adatok szerint.

Advertisement

Fotó: peterrubardt.com

Share This Story

Get our newsletter