Nemcsak nekem sz√ļrt szemet, hogy a p√°rizsi szolidarit√°si menet r√©sztvevŇĎjek√©nt sz√©lsŇĎjobbos hangulat√ļ nyilatkozatot adott, √©s kŇĎkem√©nyen ki√°llt a gazdas√°gi bev√°ndorl√°s ellen.

A n√©met Focus weboldal√°nak percrŇĎl percre tud√≥s√≠t√°s√°ban nemcsak meg√≠rt√°k a dolgot, de annyira erŇĎsnek √©rzt√©k, hogy egy idŇĎre ez lett az eg√©sz h√≠rfolyam c√≠me is.

Advertisement

A Focus hozz√°vetŇĎleges ford√≠t√°sban √≠gy sz√°molt be Orb√°n dicsŇĎs√©ges nyilatkozat√°r√≥l:

Orb√°n Viktor magyar minisztereln√∂k Angela Merkel n√©met kancell√°rral, Francios Hollande francia eln√∂kkel √©s 1,5 milli√≥ emberrel egy√ľtt vonult fel a szabads√°g, a tolerancia √©s a b√©ke mellett. Vagyis √≠gy tŇĪnt. Mindaddig, m√≠g a jobboldali konzervat√≠v korm√°nyfŇĎ el nem kezdte s√©rtegetni a bev√°ndorl√≥kat. "A gazdas√°gi bev√°ndorl√°s rossz dolog Eur√≥p√°ban ‚Äď mondta a magyar √°llami t√©v√©nek az esem√©ny ut√°n ‚Äď, nem szabad √ļgy tekinteni r√°, mintha b√°rmi haszna is lenne, mert csak bajt √©s veszedelmet hoz az eur√≥pai emberre, ez√©rt meg kell √°ll√≠tani." Az EU-tag Magyarorsz√°gon nincs jelentŇĎs bev√°ndorl√°s. Ezzel szemben t√∂bb sz√°zezer magyar keresi a boldogul√°s√°t m√°r EU-orsz√°gokban, mert nem l√°tnak otthon j√∂vŇĎt maguknak az Orb√°n-korm√°ny politikai-gazdas√°gi l√©p√©sei miatt.

Ez egy√©bk√©nt nem valami frissen kialak√≠tott v√©lem√©ny a magyar korm√°nyfŇĎtŇĎl, 2014 augusztus√°ban p√©ld√°ul az EU minisztereln√∂keinek franciaorsz√°gi tal√°lkoz√≥j√°n elmondta ugyanezt, sŇĎt az√©rt is lobbizott, hogy a tal√°koz√≥ v√©g√©n kiadott k√∂z√∂s nyilatkozatba ker√ľlj√∂n bele, hogy a bev√°ndorl√°s rossz, √©s az EU fell√©p ellene. De most P√°rizsban egy olyan esem√©nyen besz√©lt errŇĎl, ami nem kis r√©szben arr√≥l is sz√≥lt, hogy "nem fanatikus bev√°ndorl√≥k, ne f√©ljetek tŇĎl√ľnk".

Advertisement

De van keleti-eur√≥pai politikus, aki PR-ileg sokkal jobban j√∂n ki ebbŇĎl az esem√©nybŇĎl. Mik√∂zben Orb√°nr√≥l a b√©na gyŇĪl√∂lk√∂d√©se fog a vil√°g esz√©be jutni, hatalmas karriert fut be Edi Rama alb√°n minisztereln√∂k fb-re kiposztolt fot√≥ja a zak√≥zseb√©rŇĎl:

Azt hiszem, nem a Focus lesz az egyetlen, aminek munkat√°rsai meghallott√°k Orb√°n pomp√°san idŇĎz√≠tett, √≠zl√©ses nyilatkozat√°t. R√©m kellemetlen!

Advertisement

UPDATE:

Orbán nyilatkozata a Focuséhoz hasonló kommentárral hangzott el az osztrák közszolgálati rádióban:

Advertisement

Az EU Observer az "Orbán a párizsi menetet használta fel a bevándorlók démonizálására" címmel írt cikket:

Ez itt a Reuters friss híre róla:

Advertisement

(via deadheading crew)