A bĂ©csi Vörös Hadsereg-emlĂ©kmƱvön, amit a VĂĄlasz.hu szerzƑje hozott fel Putyint mentegetendƑ, hogy hĂĄt igen, van ilyen, hogy az orosz diktĂĄtor koszorĂșz valamit szovjet cuccot, pĂ©ldĂĄul ma dĂ©lutĂĄn az 1956-os ellenforradalom emlĂ©kmƱvĂ©t Budapesten, lehetne rosszabb.

Ezt Ă­rja ZsuppĂĄn AndrĂĄs:

Van rajta minden: vörös csillag, SztĂĄlin-idĂ©zet, szovjet cĂ­mer, Ă©s orosz feliratok: „A szovjet hadsereg katonĂĄinak emlĂ©kmƱve, akik elestek, hogy AusztriĂĄt felszabadĂ­tsĂĄk a fasizmus alĂłl” Ă©s „Örök dicsƑsĂ©g a Vörös Hadsereg hƑseinek, akik elestek a nĂ©met-fasiszta orszĂĄgrablĂłk elleni harcban – EurĂłpa nĂ©peinek szabadsĂĄgĂĄĂ©rt Ă©s fĂŒggetlensĂ©gĂ©Ă©rt”. Putyin elnök ezt emlĂ©kmƱvet is megkoszorĂșzta 2007-ben, amikor BĂ©csben jĂĄrt. Az oroszoknak a jelek szerint fontos, hogy tapodtat se engedjenek emlĂ©kmƱ-ĂŒgyben az Ă©rintett nĂ©pek sajĂĄtos Ă©rzĂ©kenysĂ©geinek. MĂ©g mindig jobb, hogy Putyin a temetƑbe megy, mintha a SzabadsĂĄg tĂ©ri obeliszknĂ©l koszorĂșzna.

A posztban van azĂ©rt 11 Ă©vnyi ugrĂĄs, hiszen Putyin nem mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșs emlĂ©kmƱvet koszorĂșz, hanem 1956-ost, ami AusztriĂĄban mĂĄr nem lehetne, mert onnan sajnos 1955. oktĂłber 25-Ă©n kivonultak a szovjet csapatok, Ă©s 1956-ban nem vonultak vissza, hogy leverjenek egy ellenforradalmat.

Update

VĂĄratlanul megjavult a szemem, ki tudom olvasni:

Håt Gyilasz, aki író, nem tudja mi az emberi szenvedés? Mi az emberi szív? Nem érti meg, hogy a katona, aki vértócsåkon, tƱzeken åt ezernyi kilométereket tett meg, elcicåzik egy fehérnéppel vagy valami aprósågot elvesz?

Advertisement

Az idézet forråsa: Milovan Gyilasz: Beszélgetések Sztålinnal (1963); fotó: Vmenkov