This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Sajnos elég rossz a szemem, melyik is ez a Sztálin-idézet?

Illustration for article titled Sajnos elég rossz a szemem, melyik is ez a Sztálin-idézet?

A bécsi Vörös Hadsereg-emlékművön, amit a Válasz.hu szerzője hozott fel Putyint mentegetendő, hogy hát igen, van ilyen, hogy az orosz diktátor koszorúz valamit szovjet cuccot, például ma délután az 1956-os ellenforradalom emlékművét Budapesten, lehetne rosszabb.

Advertisement

Ezt írja Zsuppán András:

Van rajta minden: vörös csillag, Sztálin-idézet, szovjet címer, és orosz feliratok: „A szovjet hadsereg katonáinak emlékműve, akik elestek, hogy Ausztriát felszabadítsák a fasizmus alól” és „Örök dicsőség a Vörös Hadsereg hőseinek, akik elestek a német-fasiszta országrablók elleni harcban – Európa népeinek szabadságáért és függetlenségéért”. Putyin elnök ezt emlékművet is megkoszorúzta 2007-ben, amikor Bécsben járt. Az oroszoknak a jelek szerint fontos, hogy tapodtat se engedjenek emlékmű-ügyben az érintett népek sajátos érzékenységeinek. Még mindig jobb, hogy Putyin a temetőbe megy, mintha a Szabadság téri obeliszknél koszorúzna.

Advertisement

A posztban van azért 11 évnyi ugrás, hiszen Putyin nem második világháborús emlékművet koszorúz, hanem 1956-ost, ami Ausztriában már nem lehetne, mert onnan sajnos 1955. október 25-én kivonultak a szovjet csapatok, és 1956-ban nem vonultak vissza, hogy leverjenek egy ellenforradalmat.

Update

Váratlanul megjavult a szemem, ki tudom olvasni:

Hát Gyilasz, aki író, nem tudja mi az emberi szenvedés? Mi az emberi szív? Nem érti meg, hogy a katona, aki vértócsákon, tűzeken át ezernyi kilométereket tett meg, elcicázik egy fehérnéppel vagy valami apróságot elvesz?

Advertisement

Az idézet forrása: Milovan Gyilasz: Beszélgetések Sztálinnal (1963); fotó: Vmenkov

Share This Story

Get our newsletter