R√©szeg √∂regurakkal besz√©lgetni tud nagyon sz√≥rakoztat√≥ lenni, de ha ehhez Sz√∂ul k√∂zep√©n meglepŇĎ t√°j√©kozotts√°g, hat√°rozott v√©lem√©nyek √©s eg√©szen mellbev√°g√≥, s√©rtŇĎd√∂tt rasszizmus is t√°rsul, akkor m√©g eb√©d fel√© sietve is √©rdemes meg√°llni.

Az öcsémmel ballagtunk ma délben a Cshonggjecshon-patak partján Szöulban, amikor megállított a képen látható férfi, hogy beszélgessen. Dél-Koreában nem szokatlan ez; ha valakin látszik, hogy európai, és jó eséllyel tud angolul, számíthat rá, hogy elkapják egy gyors csevejre.

D√©lut√°n f√©l h√°rom volt, a k√∂vetkezŇĎ dolgokat tudtuk meg:

 • M√°r j√°rt Budapesten
 • A magyarok el√©g melankolikusak, sŇĎt, szomor√ļak, az √∂ngyilkoss√°gi statisztik√°kat is vezetik

Advertisement

(Közbevetettem, hogy mintha a koreaiakkal holtversenyben, valamint hogy biztos azért, mert nem járnak eleget ilyen remek helyeken, mint Szöul. Megkérdezte, hogy mit gondolunk Dél-Koreáról, mondtam, hogy én már másodszor járok itt, és nagyon szeretem.)

 • Egy orsz√°got nem lehet ilyen felsz√≠nesen megismerni! Ahhoz √©vekig ott kell √©lni. Legal√°bb t√≠z √©vig.

(Megtudta, hogy az öcsém Japánban él.)

 • Sz√°z √©vvel ezelŇĎttig Korea kultur√°lis √©s technol√≥giai f√∂l√©nyben volt Jap√°nnal szemben
 • A jap√°n h√≥dolts√°g 36 √©ve v√°ltoztatta ezt meg
 • √Čn egy√©bk√©nt gyŇĪl√∂l√∂m a jap√°nokat
 • A technol√≥giai f√∂l√©ny miatt az √°gak lehet, hogy Jap√°nban erŇĎsebbek, de a t√∂rzse a koreai f√°nak erŇĎsebb (‚ÄěThe Korean trunk is stronger‚ÄĚ)

Advertisement

Neh√©z egy besz√©des, r√©szeg √∂reg√ļrt√≥l elb√ļcs√ļzni, de menn√ľnk kellett, mert v√°rt a finom t√©sztaleves, √©s m√©g fel kellett menni a Cshonggjecshon partj√°r√≥l.

A Cshonggjecshon egy√©bk√©nt a v√°rosrendez√©s csod√°ja. A h√°bor√ļ ut√°n mocskos patak volt a v√°ros k√∂zep√©n, nyomornegyedekben √©ltek partj√°n a Sz√∂ulba menek√ľlŇĎ nincstelenek, azt√°n a hetvenes √©vekben befedt√©k √©s n√©gys√°vos, oszlopokra √©p√≠tett gyorsforgalmi utat emeltek a tetej√©re 1976-ban, majd I Mjongbak k√©sŇĎbbi d√©l-koreai eln√∂k sz√∂uli polg√°rmesters√©ge alatt az eg√©sz gyorsforgalmit led√ļrt√°k ‚Äď term√©szetesen az aut√≥sok nagy m√©ltatlankod√°sa k√∂zepette ‚Äď √©s iszony√ļ p√©nzbŇĎl k√©t √©v alatt vissza√°ll√≠tott√°k.

Ma a sz√∂uli belv√°ros legkellemesebb helye. A v√°rost kell√©szelŇĎ Hanb√≥l idepump√°lt tiszta v√≠zben nagy pontyok √ļszk√°lnak, madarak, n√∂v√©nyek √©lnek itt, nyolc kilom√©ter hosszan h√ļz√≥dik a v√°ros k√∂zep√©n. K√©pzelj√ľk el, hogy egy b√°tor budapesti polg√°rmester azt mondja, hogy tudj√°k mit? A Nyugatin√°l mostant√≥l nem fel√ľlj√°r√≥ lesz, hanem patak, a De√°k t√©rtŇĎl a D√≥zsa Gy√∂rgy √ļtig. Na j√≥, ne k√©pzelj√ľk el, ilyen csak D√©l-Kore√°ban van.

Advertisement

Na de vissza a r√©szeg √∂reg√ļrhoz, aki n√©h√°ny l√©p√©ssel k√©sŇĎbb megfordult, hell√≥zott, √©s mondta, hogy nagyon sajn√°lja, hogy ennyire kikaptunk a meccsen. Mondtam, hogy h√°t igen, de meglepŇĎnek nem volt meglepŇĎ.

 • Mi t√∂rt√©nt magukkal?
 • Mi t√∂rt√©nt a focicsapatukkal?
 • H√ļsz √©ve m√©g eg√©sz j√≥k voltak.
 • Mi t√∂rt√©nt magukkal?

Egy √©ve j√°rtam elŇĎsz√∂r ebben az orsz√°gban, √©s az√≥ta gondolkozom azon, hogy hatvan √©ve hasonl√≥ cipŇĎben j√°rtunk: t√≠zmilli√≥ ember egy sz√©tlŇĎtt, cs√≥r√≥ orsz√°gban.

Advertisement

Ma meg ŇĎk ott tartanak, ahol, mi meg ott, ahol, √©s minket m√©g azzal sem vert meg a sors, hogy a n√©p√ľnk fele a sz√ľrre√°l-kommunizmust √©s az atombomb√°kat v√°lasztotta, √©s BudapesttŇĎl hatvan kilom√©terre l√∂vegek ezreit ir√°ny√≠tja r√°nk. R√°ad√°sul az ŇĎ aholjuk sokkal, sokkal elŇĎr√©bb van, mint ahogy Eur√≥p√°b√≥l gondoln√°nk.

(Azt sem tudom, hogy mennyi k√∂zp√©nzt k√∂ltenek focira, de azt igen, hogy 11 √©ve t√°rsrendeztek egy v√©b√©t √©s ‚Äď ugyan n√©mi b√≠r√≥i seg√≠ts√©ggel, de ‚Äď negyedikek lettek.)

 • Mi t√∂rt√©nt magukkal?

Az ebéd csodálatos volt.