This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Saját sírját ásta meg a feleségem azzal, hogy hozzám jött

A feleségem hat évvel idősebb nálam. A Max Planck Intézet demográfiai kutatása szerint szörnyen választott párt: halálozási esélyeit 13%-kal növelte fiatalabb férjével.

Advertisement

A férfiaknak ellenben nagyon jót tesz egy fiatalabb csaj

Minél fiatalabb feleséget választanak, annál tovább élnek. Egy 15 évvel fiatalabb feleség – nem éppen ritka példa – 20%-kal csökkenti a mortalitás esélyét. Fordítva is igaz: egy 5–7 évvel idősebb feleség 15%-ot ront a halálozási mutatón.

Advertisement

Sokáig azt gondolták, hogy ez fordítva is igaz, és a nőknek is jót tesz egy fiatalabb férj. De nem: még annál is rosszabbat, mint egy idősebb. Sven Drefahl kétmillió dán házaspár adataiból végzett kutatásából az derül ki, hogy a nők akkor járnak a legjobban, ha pontosan velük egykorú férjet választanak. Az idősebb férjjel kicsit, a fiatalabb férjjel nagyon rosszul járnak. Drefahl kutatását, mely a Demography folyóirat 2010 májusi számában jelent meg, ez az ábra foglalja össze:

Illustration for article titled Saját sírját ásta meg a feleségem azzal, hogy hozzám jött
Advertisement

Kékkel a férfiak, pirossal a nők, az x tengelyen a korkülönbség, az y tengelyen a mortalitás. A bal felső sarok saját házasságom halálos kvadránsa: 16%-kal rontottam a túlélési esélyeimet azzal, hogy Natáliát vettem feleségül. A jobb felső kvadránsban az látszik, hogy ő is rábaszott: hat évvel fiatalabb férje 13%-ot rontott túlélési esélyein.

Miért van ez?

A fiatal nők idősebb férfiakra gyakorolt hatását az egészségre szelektálás megmagyarázza. Az választ fiatalabb társat, aki megteheti, mert eleve egészségesebb, hosszabb életre számíthat. A fiatal nő pszichológiai és társasági hatása sem elhanyagolható, valamint az sem, hogy idős korban jobban tud gondoskodni öreg férjéről.

Advertisement

De fordítva nem igaz. Egy egészséges nő rosszul jár azzal, ha fiatalabb férjet választ. Náluk nincs az a hatás, mint a férfiaknál, hogy előnyökkel jár a fiatalabb társ. „A férfiak átlagban kevesebb és gyengébb minőségű társasági kapcsolattal rendelkeznek, mint a nők” – mondja Drefahl. A nők egyébként legszívesebben velük egykorú férjet választanak, de a társadalmi normák miatt sokszor idősebb férfi oldalán kötnek ki: Amerikában a férjek átlagosan 2,3 évvel idősebbek feleségeiknél.

És hogy miért lesz a nők élete rövidebb egy fiatalabb férjtől?

„A kevés lehetséges magyarázat egyike a társadalmi normák megszegése, és az ezzel járó társasági szankciók” – mondta Sven Drefahl. Mivel a fiatalabb férj választása eltér attól, amit a társadalom normálisnak tekintet, az ilyen párok kívülállónak számítanak, és kevesebb támaszra számíthatnak környezetüktől. Ez boldogtalanabb és stresszesebb élethez vezethet, rosszabb egészséghez, majd az ebből következő megnövekedett mortalitáshoz.

Advertisement

A címlapképen a lábát lóbáló nő a feleségem, a pad végén ügyködő férfi én vagyok. Épp egy ananászt vágok fel, amit nem sokkal korábban vásároltam az utcán. Remekül választottam, romlott volt. Egy-egy falat után kidobtuk a kukába.

Gif: Markó Ferenc. Grafikon: Max Planck Intézet. A tanulmányt Tallián Miklós találta.

Share This Story

Get our newsletter