Saját magának gründolt radikális ellenzéket a Jobbik? – Frissítve

Illustration for article titled Saját magának gründolt radikális ellenzéket a Jobbik? – Frissítve

Ezt állítja legalábbis a Népszabadság, egy elég fura cikkben. Krimi, lovagok, mesterterv!

Advertisement

Az írás szerint Vona Gábor tudatosan hozott létre egy, a pártcentrumhoz képest szélsőséges belső ellenzéket, amely később párttá szerveződve tolta volna be középre a cukiságkampánnyal amúgy is felvizezett radikális pártot. A másik párt viszont még nem jött létre, mert nincs rá pénz.

A kulcsszerepet Bertha Szilvia kapta volna, akit a párt direkt erre a feladatra épített fel állítólag, sőt, a Mesterterv része volt az is, hogy Bertha végül nem került be tavaly a parlamentbe, és ez kívülről egy indoknak tűnhetett egy radikálisabb jobboldali párt létrehozására. A cikk szerint sokat mond az is, hogy Bertha élettársa, a csoportot finanszírozó Tián Pál a mai napig Vona tanácsadója. (Ez utóbbit időközben a Jobbik cáfolta.)

Advertisement

A cikk aztán itt vesz egy érdekes fordulatot: minden előzmény nélkül megjelenik benne egy titokzatos “lovagrend” (rákeresve egyértelmű, hogy az Ordo Hungariae-ről van szó), amely a Jobbik ellenzékének társadalmi kapcsolatépítője. És amikor már nagyon izgalmassá válna a politikai krimi, hirtelen átmegy röpiratba.

Tián Pál állítólagos bűncselekményei után ugyanis jön ez a mondat, ami minimum furcsán veszi ki magát egy oknyomozó cikkben:

Igaz, prominenseik és aktivistáik rovott múltja egyre kevésbé okozhat meglepetést a Jobbik és a tőle jobbra álló csoportosulások tagjai, szimpatizánsai számára. Ma már pénzhamisítók, embercsempészek és tolvajok miatt kerül címlapra a Jobbik vagy annak valamely szatellitszer­vezete.

Advertisement

Úgyhogy egyelőre nemcsak azt nem tudhatjuk meg, kinek jó a Jobbik radikális ellenzéke, hanem az sem derül ki, lesz-e párt belőlük, és hogy tényleg ennyire amatőrök-e Vonáék, hogy pont a Mesterterv megvalósítására nincs elég pénzük.

UPDATE: A poszt megjelenése után a Jobbik sajtóosztálya az alábbi közleményt juttatta el a hozzánk – a lényege röviden, hogy Tián Pál a Népszabadság cikkében foglaltakkal szemben nem Vona Gábor tanácsadója, mivel már 2012 óta megszakadt a kapcsolat közte és a Jobbik között.

Advertisement

A mai napon “Saját magának gründolt radikális ellenzéket a Jobbik?” című cikkükben, a Népszabadság mai napon megjelent cikke alapján, de valótlanul állították azt, hogy “Tián Pál a mai napig Vona tanácsadója”. Ezzel szemben a valóság az, hogy Tián Pál nem és soha nem is volt a párt honvédelmi kabinetjének vezetője, még a párt tagja sem volt, és nem is Vona Gábor tanácsadója, mivel 2012 óta minden kapcsolat megszakadt közte és a párt, illetve Vona Gábor között. Kérjük a cikket ennek megfelelően javítani.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Share This Story

Get our newsletter