Penoff G√°bor Krakk√≥ban √©lŇĎ programoz√≥, sz√°mos izgalmas hobbija k√∂z√ľl egyik a 3D nyomtat√°s. Ultimaker gy√°rtm√°ny√ļ nyomtat√≥ja arra is j√≥, hogy kinyomtassa egy MR-vizsg√°lat v√©geredm√©ny√©t, p√©ld√°ul a p√°ciens agy√°t.

Ezt írta:

A m√ļltkor √ļgy alakult, hogy egy 3D nyomtat√°ssal k√≠s√©rletezni akar√≥ radiol√≥gus sr√°c megh√≠vott Kaposv√°rra dum√°lni egyet arr√≥l, amik √∂sszegyŇĪltek a fejemben (LOL! ‚Äď a szerk.). Ha m√°r ott voltam a k√≥rh√°zukban, bedugta a fejem egy MRI-be, majd est√©re elk√ľldte a szeletelhetŇĎ eFi (ez Penoff G√°bor neve civilben ‚Äď a szerk.) kobakot egy 100 mega k√∂r√ľli ISO-ban. Kicsivel k√©sŇĎbb j√∂tt a csomag ut√°n eFi sz√©pen leh√°mozott agya, .STL form√°tumban, amit eszik a *.3d printer is.

A m√°gnesesrezonancia-k√©palkot√°shoz hasonl√≥an az Ultimaker is lapos szeletekbŇĎl √©p√≠t fel egy h√°romdimenzi√≥s testet, √≠gy t√©nyleg adja mag√°t a nyomtat√°s. Itt egy k√©p a k√©sz√ľlŇĎ agyr√≥l:

Advertisement

A ceruzahegyre eml√©keztetŇĎ r√©sz a nyomtat√≥ feje, vill√°mgyorsan cik√°zva fecskendez ki egy r√©teget az Ultimaker √°ltal haszn√°lt, kukoricakem√©ny√≠tŇĎbŇĎl k√©sz√ľlt mŇĪanyagb√≥l, a PLA-b√≥l. Vend√©gs√©gben egyszer kinyomtattunk egy apr√≥ kock√°t, k√©sz√≠tettem vide√≥t, amin j√≥l l√°tszik, hogy mi is t√∂rt√©nik nyomtat√°s k√∂zben:

A viszonylag egyszerŇĪ kocka p√°r perc alatt megvolt, az aggyal azonban megk√ľzd√∂tt a k√©sz√ľl√©k:

A strukt√ļra annyira bonyolult, hogy a szŇĪk 8 cm3 t√©rfogat√ļ test kinyomtat√°sa majd 20 percet vett ig√©nybe.

Advertisement

A szerzŇĎ azt √≠g√©rte, hogy ‚Äěha minden j√≥l megy, gy√°rtunk egy sokkal nagyobb agyat is‚ÄĚ, √ļgyhogy a k√∂vetkezŇĎ posztban, ha minden j√≥l megy, egy sokkal nagyobb aggyal jelentkez√ľnk.

Fotók: Penoff Gábor