Az angol komikust tegnap arról kérdezte a BBC egyik riportere, hogy miért nem jár szavazni. Russell Brand olyan mérges tirádát nyomott le, amit két nap alatt milliók néztek meg.

Advertisement

Az interjú kiindulópontja az volt, hogy Brand szerkesztette a New Statesman nevű magazin forradalmi tematikájú új számát. Jeremy Paxman első kérdése az volt, hogyan jön egyáltalán egy komikus ahhoz, hogy újságot szerkesszen, utána pedig rákérdezett arra, hogy miért nem jár a komikus/színész szavazni. Onnantól kezdve Brandben elpattant valami és előadott egy olyan monológot, amit politikai ellenzékek próbálnak megfogalmazni valószínűleg már évtizedek óta.

A videóhoz elengedhetetlen az angol nyelvtudás, mert hiába gépelem le Brand mondatait, nehezen tudnám visszaadni azt a hévet és azt a fogalmazást, amivel tíz perc alatt gyakorlatilag a földre küldi a Newsnight műsorvezetőjét.

Advertisement

A komikus abból indul ki, hogy elege van a jelenleg fennálló politikai rendszerből és alternatív rendszereket keres. Még nem tudja, hogy mik azok, mert éppen el volt foglalva egy magazin szerkesztésével, de látja, hogy a forradalom teljesen elkerülhetetlen az egész világon. Paxman próbálja azzal visszafogni Brandet, hogy trivializálja a mondanivalóját, de a színész megállíthatatlan. Tíz perc alatt elmondja a véleményét az angol politikáról, az elitizmusról, a nagyvállalatok nyerészkedéséről, a gyengék kizsákmányolásáról és arról, hogy sosem fog aládolgozni egy olyan politikának, amiben az emberek cserélődtek, de a problémák ugyanazok maradtak.

Paxman a kérdéseivel megpróbál úgy tenni, mintha ez egy megkérdőjelezhető humorú, hülye hajú ember agymenése lenne, de Brand pontosan belelát a riporter szándékába és ellenáll. Amikor felveti, hogy saját bevallása szerint Paxman maga zokogott akkor, amikor megtudta, hogy a nagyanyját „átbaszták” az arisztokraták, a műsorvezető sem képes visszavágni.

Advertisement

A videót több, mint kétmillióan látták október 23. óta.

[Gawker]

Share This Story

Get our newsletter