H√ļsz √©ve tavasszal Kigaliban embereket m√©sz√°roltak t√≠zezres halmokban, most meg elvar√°zsolt im√°zsfilmmel mutatj√°k be a 2040-re k√∂zel n√©gymilli√≥snak j√≥solt fŇĎv√°ros fejleszt√©si terv√©t.

Vas√°rnap lesz h√ļsz √©ve, hogy 1994. √°prilis 6-√°n este rak√©t√°val lelŇĎtt√©k Juv√©nal Habyarimana ruandai eln√∂k rep√ľlŇĎg√©p√©t. M√©g ki sem hŇĪltek a st√≠lusosan az eln√∂ki palota kertj√©be zuhant roncsok, amikor Kigaliban elkezdŇĎd√∂tt az emberis√©g egyik legnagyobb m√©sz√°rl√°sa: a szervezett, csak a rajtpisztolyra v√°r√≥ gyilkos band√°k azonnal nekil√°ttak az √∂ld√∂kl√©snek, √©s 100 nap alatt k√∂r√ľlbel√ľl egymilli√≥ emberrel v√©geztek. A n√©pirt√°snak a gyilkos korm√°nnyal akkor m√°r n√©gy √©ve harcol√≥ gerill√°k gyŇĎzelme vetett v√©get j√ļliusban, hadvez√©r√ľk, Paul Kagame az√≥ta is az orsz√°g vezetŇĎje.

ErrŇĎl az eg√©szrŇĎl √©s arr√≥l, hogy a n√©pirt√°s 100 napja csak prel√ļdiuma volt valami sokkal, sokkal s√ļlyosabb, az√≥ta is tart√≥ folyamatnak, lesz itt nemsok√°ra egy hosszabb cikk. De addig is n√©zz√©k meg ezt az elbŇĪv√∂lŇĎ, teljesen sz√ľrre√°lis rekl√°mfilmet, ami a korm√°ny 25 √©ves terv√©t mutatja a fŇĎv√°ros fejleszt√©s√©re.

Kagame egy lerombolt, elpuszt√≠tott, hull√°k sz√°zezreivel bor√≠tott orsz√°got √∂r√∂k√∂lt gyilkos, nihilista elŇĎdjeitŇĎl, √©s b√°r nem √©ppen egy sz√ľletett demokrata ‚Äď el√©g csak r√°keresni az ellenz√©k k√ľl√∂n√∂s aut√≥baleseteire √©s √∂ngyilkoss√°gaira ‚Äď, Ruand√°b√≥l viharosan fejlŇĎdŇĎ, szomsz√©daihaz k√©pest zavarbaejtŇĎen rendezett orsz√°got csin√°lt. Kigaliban t√ľk√∂rsima aszfalt, metszett s√∂v√©nyek √©s ledes s√°vjelzŇĎk fogadj√°k a Kelet-Afrik√°ban nem √©ppen ehhez szokott l√°togat√≥t.

A kigali v√°rosterv persze r√©szben olyan, mintha a n√©gyes metr√≥t keresztezn√©nk a Corvin-Szigony-projekttel: nem l√°tszik, hogy erre mibŇĎl lesz p√©nz, √©s az sem, hogy az a sok szeg√©ny ember, akinek a nem t√ļl fotog√©n h√°zait majd lerombolj√°k a szexi lak√≥parkokhoz, vajon hova fog hazamenni aludni.

Advertisement

Innen folytatjuk.