Kentucky szen√°tora √©s az internet kedvenc eln√∂kjel√∂ltj√©nek, Ron Paulnak a fia, azaz Rand Paul tegnap fel√°llt a Szen√°tusban √©s elkezdett besz√©lni arr√≥l, hogy mennyire al√°val√≥ak a korm√°ny √°ltal elrendelt dr√≥nt√°mad√°sok. √Čs besz√©lt. √Čs besz√©lt. √Čs besz√©lt. Majdnem 13 √≥r√°n √°t.

Ezt a fajta obstrukci√≥t az amerikai politikai √©letben filibusternek h√≠vj√°k, az a l√©nyeg, hogy a k√©pviselŇĎ addig besz√©l, am√≠g mindenkinek el nem megy a kedve a szavaz√°st√≥l, vagy az √©lettŇĎl √°ltal√°ban. Rand ugyan a dr√≥nokr√≥l besz√©lt, de ezzel azt akad√°lyozta meg, hogy a Szen√°tus j√≥v√°hagyja John O. Brennant, mint a CIA √ļj igazgat√≥j√°t. A filibusterben t√∂bb k√©pviselŇĎ is r√©szt vehet, √≠gy m√°s republik√°nusok n√©ha besz√°lltak, Texas szen√°tora p√©ld√°ul az V. HenrikbŇĎl olvasott fel √©s a Patton c√≠mŇĪ filmbŇĎl id√©zett, a floridai szen√°tor pedig Jay-Z-t szavalt √©s a Keresztapa mondatait mondta vissza.

Paul a majdnem 13 √≥r√°j√°val sehol nincsen Strom Thurmond legend√°s, 1957-es, 28 √≥r√°s filibuster√©hez k√©pest, igaz, a kentucky-i szen√°tor nem hagyhatta el a termet, hogy a mosd√≥ba menjen, √ļgyhogy a besz√©d v√©ge fel√© m√°r egy√©rtelmŇĪ volt, hogy nagyon kell pisilnie.

Ha valakit √©rdekel az igazi abszurd napi amerikai politika, az olvassa el a New York Times el√©g r√©szletes besz√°mol√≥j√°t a filibusterrŇĎl. √Čs ha valaki annyira otthon van a harmincas √©vek amerikai filmj√©ben, mint itt mellettem Szily L√°szl√≥, akkor annak esz√©be juthatott 1939-bŇĎl Frank Capra filmje, a Becs√ľletbŇĎl el√©gtelen, aminek fŇĎszereplŇĎje, James Stewart hasonl√≥ monol√≥got tartott a Szen√°tusban.

Gif: Gawker