This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ron Paul fia 13 órán át hekkelte az amerikai politikát

Kentucky szenátora és az internet kedvenc elnökjelöltjének, Ron Paulnak a fia, azaz Rand Paul tegnap felállt a Szenátusban és elkezdett beszélni arról, hogy mennyire alávalóak a kormány által elrendelt dróntámadások. És beszélt. És beszélt. És beszélt. Majdnem 13 órán át.

Advertisement

Ezt a fajta obstrukciót az amerikai politikai életben filibusternek hívják, az a lényeg, hogy a képviselő addig beszél, amíg mindenkinek el nem megy a kedve a szavazástól, vagy az élettől általában. Rand ugyan a drónokról beszélt, de ezzel azt akadályozta meg, hogy a Szenátus jóváhagyja John O. Brennant, mint a CIA új igazgatóját. A filibusterben több képviselő is részt vehet, így más republikánusok néha beszálltak, Texas szenátora például az V. Henrikből olvasott fel és a Patton című filmből idézett, a floridai szenátor pedig Jay-Z-t szavalt és a Keresztapa mondatait mondta vissza.

Paul a majdnem 13 órájával sehol nincsen Strom Thurmond legendás, 1957-es, 28 órás filibusteréhez képest, igaz, a kentucky-i szenátor nem hagyhatta el a termet, hogy a mosdóba menjen, úgyhogy a beszéd vége felé már egyértelmű volt, hogy nagyon kell pisilnie.

Advertisement

Ha valakit érdekel az igazi abszurd napi amerikai politika, az olvassa el a New York Times elég részletes beszámolóját a filibusterről. És ha valaki annyira otthon van a harmincas évek amerikai filmjében, mint itt mellettem Szily László, akkor annak eszébe juthatott 1939-ből Frank Capra filmje, a Becsületből elégtelen, aminek főszereplője, James Stewart hasonló monológot tartott a Szenátusban.

Gif: Gawker

Share This Story

Get our newsletter