Mor√°lis p√°nik t√∂rt ki a Facebookon, ami√©rt eg√©szs√©ges gyerekek is haszn√°lj√°k a Margitszigeti kerekessz√©kes hint√°kat. Egy apuka, aki nemsok√°ra elindul hint√°zni a gyerekeivel, klaviat√ļr√°t ragadott, hogy elmagyar√°zza, szerinte mi√©rt h√ľlyes√©g az eg√©szs√©gesek kitilt√°sa.

Az apuka maga Melis√ļr, a Cink visszat√©rŇĎ vend√©gszerzŇĎje. Itt a sarkos v√©lem√©nye az √ľgyrŇĎl:

Egészséges gyerekek használják a kerekesszékes hintát? Szuper! Ki van írva, hogy ez nekik tilos? Azonnal levenni a táblát!

P√°r napja v√©gigfutott a FB-on √©s blogokon egy miniatŇĪr, √°m ann√°l falsabb mor√°lis p√°nik, hogy a margitszigeti kerekessz√©kes hint√°kat eg√©szs√©ges gyerekek is haszn√°lj√°k. A bunk√≥k.

A felh√°borod√°st egyr√©szrŇĎl a mindenkibe m√©lyen r√∂gz√ľlt, mozg√°ss√©r√ľlt parkol√≥helyeket paraszt m√≥don elfoglal√≥ luxusterepj√°r√≥k k√©pe t√ľzeli, m√°sr√©szrŇĎl a hint√°kn√°l kitett tilt√≥ t√°bla, miszerint azokat eg√©szs√©ges gyerekek nem haszn√°lhatj√°k. Sokan od√°ig mentek, hogy a jogosulatlanul hint√°z√≥ gyerekekbŇĎl lesznek a terepj√°r√≥s parasztok. Ez sajnos a helyzet tot√°lis f√©lre√©rt√©se. Egyr√©szt nem emiatt lesz valakibŇĎl mozg√°ss√©r√ľlt parkol√≥t elfoglal√≥ paraszt, sŇĎt. M√°sr√©szt a mozg√°ss√©r√ľltek √©let√©bŇĎl lehet, hogy sok minden hi√°nyzik, de egy valami biztosan nem, m√©gpedig a szegreg√°ci√≥, a gett√≥s√≠t√°s. Ez az am√ļgy j√≥ sz√°nd√©k√ļ √©s igen tiszteletre m√©lt√≥ FŇĎkert projekt ugyanis pont ezt val√≥s√≠tja meg. Nem is √©rtem mire gondoltak. Arra tal√°n, hogy kiteszik a hint√°kat, ker√≠t√©ssel k√∂rbeveszik, azt√°n gyer√ľnk kerekessz√©kesek, tess√©k hint√°zni, mi eg√©szs√©gesek meg meg majd k√≠v√ľlrŇĎl b√°mulunk titeket? (J√≥, ok√©, a ker√≠t√©st √©rtem, egy ilyen hinta azonnal agyoncsapn√° a v√©letlen√ľl odatotyog√≥ p√°r√©vest, de akkor is, mi√©rt ilyen szŇĪk, ketrecszerŇĪ az eg√©sz, mi√©rt nem nagyobb a ter√ľlet? Ja tudom, az megdobta volna a k√∂lts√©gvet√©st h√°rom sz√°zal√©kkal.)

Baromi fesz√©lyezŇĎ lehet kerekessz√©kesk√©nt √≠gy hint√°zni. Illetve lehetne, ha √≠gy lenne. De szerencs√©re nem √≠gy van, most az odal√°togat√≥ s√©r√ľlt gyerekek egy√ľtt hint√°znak az eg√©szs√©gesekkel. Most h√©tv√©g√©n mi is elmegy√ľnk majd az eg√©szs√©ges gyerekeinkkel, √©s hint√°zunk egyet. Az persze alap √©s gondolom, m√°sok is √≠gy csin√°lj√°k (mi√©rt ne csin√°ln√°k √≠gy?), hogy ha meg√©rkezik egy kerekessz√©kes, akkor azonnal √°tadj√°k neki a hint√°t. A m√°sik, amit nem √©rtek, hogy ezeket a hint√°kat mi√©rt nem egy j√°tsz√≥t√©rre tett√©k? A t√∂bbi, nem kerekessz√©kes hinta mell√©. A mozg√°ss√©r√ľltek integr√°l√≥dni szeretn√©nek, nem egy k√ľl√∂n, z√°rt vil√°gban √©lni. Am√ļgy szuper az √∂tlet, m√©g t√∂bb ilyet, csak l√©gyszi ne √≠gy, k√∂szi!

(Fot√≥: VastagbŇĎr)