​Rokkantparkolóba álló köcsög lesz-e, aki a tolószékes hintán hintázik?

Illustration for article titled ​Rokkantparkolóba álló köcsög lesz-e, aki a tolószékes hintán hintázik?

Morális pánik tört ki a Facebookon, amiért egészséges gyerekek is használják a Margitszigeti kerekesszékes hintákat. Egy apuka, aki nemsokára elindul hintázni a gyerekeivel, klaviatúrát ragadott, hogy elmagyarázza, szerinte miért hülyeség az egészségesek kitiltása.

Advertisement

Az apuka maga Melisúr, a Cink visszatérő vendégszerzője. Itt a sarkos véleménye az ügyről:

Egészséges gyerekek használják a kerekesszékes hintát? Szuper! Ki van írva, hogy ez nekik tilos? Azonnal levenni a táblát!

Pár napja végigfutott a FB-on és blogokon egy miniatűr, ám annál falsabb morális pánik, hogy a margitszigeti kerekesszékes hintákat egészséges gyerekek is használják. A bunkók.

A felháborodást egyrészről a mindenkibe mélyen rögzült, mozgássérült parkolóhelyeket paraszt módon elfoglaló luxusterepjárók képe tüzeli, másrészről a hintáknál kitett tiltó tábla, miszerint azokat egészséges gyerekek nem használhatják. Sokan odáig mentek, hogy a jogosulatlanul hintázó gyerekekből lesznek a terepjárós parasztok. Ez sajnos a helyzet totális félreértése. Egyrészt nem emiatt lesz valakiből mozgássérült parkolót elfoglaló paraszt, sőt. Másrészt a mozgássérültek életéből lehet, hogy sok minden hiányzik, de egy valami biztosan nem, mégpedig a szegregáció, a gettósítás. Ez az amúgy jó szándékú és igen tiszteletre méltó Főkert projekt ugyanis pont ezt valósítja meg. Nem is értem mire gondoltak. Arra talán, hogy kiteszik a hintákat, kerítéssel körbeveszik, aztán gyerünk kerekesszékesek, tessék hintázni, mi egészségesek meg meg majd kívülről bámulunk titeket? (Jó, oké, a kerítést értem, egy ilyen hinta azonnal agyoncsapná a véletlenül odatotyogó párévest, de akkor is, miért ilyen szűk, ketrecszerű az egész, miért nem nagyobb a terület? Ja tudom, az megdobta volna a költségvetést három százalékkal.)

Baromi feszélyező lehet kerekesszékesként így hintázni. Illetve lehetne, ha így lenne. De szerencsére nem így van, most az odalátogató sérült gyerekek együtt hintáznak az egészségesekkel. Most hétvégén mi is elmegyünk majd az egészséges gyerekeinkkel, és hintázunk egyet. Az persze alap és gondolom, mások is így csinálják (miért ne csinálnák így?), hogy ha megérkezik egy kerekesszékes, akkor azonnal átadják neki a hintát. A másik, amit nem értek, hogy ezeket a hintákat miért nem egy játszótérre tették? A többi, nem kerekesszékes hinta mellé. A mozgássérültek integrálódni szeretnének, nem egy külön, zárt világban élni. Amúgy szuper az ötlet, még több ilyet, csak légyszi ne így, köszi!

Advertisement

(Fotó: Vastagbőr)

Share This Story

Get our newsletter