Ezent√ļl elŇĎre k√∂sz√∂nnek a Kazinczy utca lak√≥i a Szimpl√°ba menet az √©pp onnan kil√©pŇĎ polg√°rmestereknek, a h√°zmesterek v√≠gan sakkoznak a romkocsmatulajokkal, nagymam√°k pedig mosolyogva d√ļdolj√°k az ablakokban a felszŇĪrŇĎdŇĎ dubstepsl√°gerek dallam√°t musk√°tlilocsol√°s k√∂zben. R√°ad√°sul mindezt egy √ļj ad√≥nak k√∂sz√∂nhetŇĎen!

Persze az ad√≥ nem sz√≥ szerint √©rtendŇĎ, ugyanis val√≥j√°ban egy d√≠jr√≥l van sz√≥ - a kettŇĎ k√∂z√∂tt meg az a legfŇĎbb k√ľl√∂nbs√©g, hogy az ad√≥ a nagy kalapba megy √©s b√°rmire ford√≠that√≥, a d√≠jat viszont valamilyen c√©lb√≥l szedik √©s arra k√∂ltik. Na de ne szaladjunk elŇĎre, vegy√ľk v√©gig a t√∂rt√©netet, kicsit r√©szletesebben, mint ahogy az a p√©nteki h√≠rekben szerepelt.

Rog√°n Antal az ut√≥bbi idŇĎben legink√°bb arr√≥l volt ismert, hogy j√≥l al√°v√°gott a romkocsm√°knak egy t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°s√°val. Mint ma d√©lut√°n egy sajt√≥besz√©lget√©sen elmondta a Sp√≠lerben, ŇĎ t√∂k √°rtatlan, val√≥j√°ban a "konzumnŇĎket futtat√≥" night clubokat akarta csak visszaszor√≠tani.

Ezt j√≥ volt hallani, mert azt hittem soha nem lesz semmi ebbŇĎl az eg√©sz romkocsm√°sdib√≥l. Hogy √∂r√∂kre ott fognak ŇĎrlŇĎdni a polg√°rmesterek a feljelentgetŇĎ szavaz√≥polg√°rok √©s a bev√©telt hoz√≥ sz√≥rakoz√≥helyek k√∂z√∂tt, hol ide hol oda √≠g√©rgetve - eg√©szen addig, m√≠g ki nem megy az eg√©sz mŇĪfaj a divatb√≥l √©s a probl√©ma sz√©pen megold√≥dik mag√°t√≥l.

Advertisement

Ehhez k√©pest eg√©sz hamar - nagyj√°b√≥l f√©l √©v alatt - sz√ľletett egy megold√°s, amire mindh√°rom √©rintett ker√ľlet vezetŇĎi √©s a sz√≥rakoz√≥helyek is r√°b√≥lintottak.

Ennek az a l√©nyege, hogy meghat√°rozz√°k, milyen felt√©telek mellett tarthat valaki nyitva √©jf√©l ut√°n. Vagyis a rendŇĎrs√©g nem hasra √ľt√©ssel z√°rhat be helyeket, hanem le kell ellenŇĎriznie bizonyos felt√©telek teljes√ľl√©s√©t.

Advertisement

A 0:00-6:00 k√∂z√∂tti mŇĪk√∂d√©s k√ľl√∂nleges jog√°ll√°st jelent, amit csak az kaphat meg az √ļj bel√©pŇĎk k√∂z√ľl, aki teljes√≠ti ezeket a felt√©teleket. A meglevŇĎknek nem kell k√ľl√∂n ig√©nyelni√ľk a lehetŇĎs√©get, de ha kider√ľl, hogy nem felelnek meg az elv√°r√°soknak, megfosztj√°k ŇĎket a st√°tuszt√≥l.

Na meg akkor is ha nem fizetnek. Merthogy lesz egy d√≠j is, tulajdonk√©ppen ez az eg√©sz meg√°llapod√°s l√©nyege. Mindenki 20 forint/nap/fŇĎ befogad√≥k√©pess√©g alapj√°n fizet a ker√ľlet√©nek. Ha a befogad√≥k√©pess√©g nem √©rtelmezhetŇĎ (mondjuk egy √©jjel-nappalin√°l), akkor h√°rom n√©gyzetm√©terenk√©nt sz√°molj√°k a h√ļszast. Ez egy √°tlagos sz√≥rakoz√≥helynek 0,5-3 milli√≥ forint plusz kiad√°st jelent.

Advertisement

Rog√°n szerint ez egy laza megold√°s mondjuk a londoni modellhez k√©pest, ahol koncesszi√≥ban osztogatj√°k a nyitvatart√°si lehetŇĎs√©geket igen csak szigor√ļ felt√©telekkel. Meg√≠g√©rte azt is, hogy a felt√©telek nem teljes√ľl√©s nem azt jelenti majd, hogy kapnak egy felh√°borodott telefont. Mert "nem a bejelent√©s sz√°m√≠t, az mindig lesz".

A befolyó összeget az önkormányzatok csak az éjszakai nyitvatartásból származó plusz feladatok elvégzésére fordíthatják. Vagyis rendfenntartásra és takarításra. Mert mondjuk egy társasháznak lenne a feladata, hogy eltakarítsa a koszt a járdáról, de ha minden éjjel rumli van egy szórakozóhely miatt, akkor ott rendet tesz az önkormányzat a befolyt díjból.

Advertisement

A modellt elsŇĎsorban az V., a VI. √©s a VII. ker√ľletben mŇĪk√∂dŇĎ sz√≥rakoz√≥helyek kedv√©√©rt tal√°lt√°k ki, de a t√∂rv√©ny - melyet ha minden j√≥l meg, m√°r h√©tfŇĎn t√°rgyal a parlament - minden vil√°g√∂r√∂ks√©gi ter√ľleten mŇĪk√∂dŇĎ √∂nkorm√°nyzatnak megadja a lehetŇĎs√©get a d√≠j kiszab√°s√°ra. Vagyis elvileg ak√°r egy hortob√°gyi cs√°rd√°ra, tokaji boroz√≥ban, vagy ak√°r a pannonhalmi benc√©sek ap√°ts√°gi borb√°rj√°ra is kivetheti a helyi √∂nkorm√°nyzat, ha azok √©jf√©l ut√°n is nyitva akarnak tartani.

Mindenesetre itt t√©nyleg √ļgy tŇĪnt, hogy a kezdeti erŇĎdemonstr√°ci√≥ ut√°n szakmai konzult√°ci√≥ ut√°n sz√ľletik meg egy t√∂rv√©ny. Nem is tudok hirtelen hasonl√≥ p√©ld√°t felhozni.

Advertisement

Persze k√≠v√°ncsi voltam, m√©gis kik k√©pviselt√©k a sz√≥rakoz√≥helyeket, hiszen mindannyian l√°ttunk m√°r hasonl√≥ konzult√°ci√≥kat, √ļgy hogy az ember gyanakszik. A helysz√≠nen a t√∂bb pesti helyet tulajdonl√≥ Szini B√©la (a k√©p bal sz√©l√©n) √©s a h√°zigazda - a sp√≠leres Zsiday Roy (balr√≥l a m√°sodik) - jelent meg, de a t√°rgyal√°sokon r√©szt vett v√©gig Zsendovits √Ābel is a Szimpl√°t√≥l, aki nagyj√°b√≥l a romkocsm√°k atyj√°nak tekinthetŇĎ.

Szini azt felelte, hogy rajtuk kereszt√ľl mintegy 150-200 hellyel egyeztettek a meg√°llapod√°sr√≥l, vagyis az √©rintettek t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©g√©vel.

Advertisement

Ha t√©nyleg √≠gy t√∂rt√©nt, akkor megnyugtat√≥, hogy mindenki el√©gedett, ugyanis Rog√°n szerint a bel√ľggyel is egyeztett√©k az elk√©pzel√©st. Ha minden j√≥l megy augusztusban √©letbe l√©phet a t√∂rv√©ny, √©s amelyik √∂nkorm√°nyzat akarja, kivetheti az √ļj d√≠jat.