Rogán Antal nem felejtünk / Szar Tóni vagy / Nem Szent Antal

Éltes asszonyok trágár költészeti versenye folyik éppen a Szabadság téren. Gyurcsány piszkos szájú suhancokat csinál a tisztes középkorúakból.

Talán ezt hívják a vénasszonyok nyarának azok, akik Ezüst Nyilakon suhannak az Álmok Színháza felé. Bár csípős az idő, a napsütés ragyog, a Szabadság tér fái alatt kis csoportokban talán száz ember álldogál, beszélget, és élvezi a szép időt.

Advertisement

Az egyik részük Ronald Reaganre vár, mármint hogy lefotózkodhasson a szobrával, a másik felük arra, hogy Orbán Viktor eltakarodjon.

Az arcok mosolygósak, látszik, hogy sokan megkönnyebbültek a gyónástól. Egy nyitott sátorban ugyanis, ami előtt vagy harmincméteres sor áll, Gyurcsány atya ül egy asztal mögött, és kegyes mosollyal várja az egymás után elé járuló híveket.

Advertisement

Jártam hittantáborban, ismerem az ilyesmit, nálunk egyszerűen szabadtéri gyónásnak hívták, kiment a pap az erdőszélre, az ember a bokorból figyelte, ahogy a soros bűnbánóval beszélget, néha kenetteljes kézmozulatot téve, néha együttérzőn bólintva, és azt is ki lehetett szúrni, amikor valaki megemlítette a bűnt, amit akkoriban a leggyakrabban elkövettünk, az önkielégítést, mert a pap ilyenkor csukott szemmel bólogatott, mintha azt jelezné, hogy "sejtettem". Esetleg azt, hogy "Folytasd! FOLYTASD!!!"

Advertisement

Csakhogy az igazi papok nem kultiválták a disznó beszédet. Bezzeg Feri Atya! A pódiumától egy Molnár Csaba-hajszálnyira ugyanis költészeti és transzparenskiállítást tart a Demokratikus Koalíció. A park egyik füves ágyásának kerítéséhez támasztották a 20132-as politikai költészet legjavát. Látszik, hogy a Gyurcsány-párt tényleg progresszíven kísérletező figurákból áll. Bizonyos verseket láthatólag klasszikus szürrealista módszerrel írtak, miszerint véletlenszerűen kiválasztott szavakat húztak ki egy zsákból, majd néhány, asszociatívan melléjük biggesztt újabb szóval összemixelve. Így készülhetett az például, hogy "Családirtó / Rablóbanda / Orbán-kormány / Törvényekkel / Hazakifosztás".

Advertisement

A hangnem abszolúte szinkronban van a tegnap elemzett DK-s választási kampányfilmben tapasztaltakkal. Csúnya szavak váltakoznak ocsmány jelzőkkel és vaskos káromkodásokkal. A hutu-tuszi vérengzések idején nem hangzott el ilyen sűrűn az, hogy család- és népirtás, mint itt, a békés, leginkább Manhattan valamelyik patinás mikronegyedére hajazó Szabadság téren. De azért viccesen nyomják a DK-sok, az "államot - No 1"-rímpárt például gránitba kéne vésni, mondjuk az egész vers erős, ami ezt körülveszi:

ORBÁNNEMZETRÉME / KIZSÁKMÁNYOLODNÉPET / SZÉTVERTEDAZÁLLAMOT / GYURCSÁNYFERI No1 / FELEMELIAGAZDASÁGOT / LESZ 4.KÖZTÁRSASÁG

Advertisement

van instant sláger is a nagylemezen, ami így hangzik:

Birkanemzet / Sunyi nép / Orbán rezsim / Diktatúra / Megint 40 év

Ugye nem siklottál tovább gyorsan? Ugye megérte megállni? Igen, a Gyurcsány-párt egyik csodafegyvere a jelek szerint a sunyinépezés. Ebből is látszik Ferenc zsenialitása. Azt még valami nagyon kifacsart szemszögből, de érteni véltem, hogy miért kurva országozik. Ő akart lenni a néppárti értelemben vett Ady Endre. Aki ugye egy sor választást nyert meg a retorikájával. De az egész népet lesunyizni, ehhez már invenció kell, ezt nem tudja kisakkozni akárki.

A közönség viszont nem sakkozik, vagy trécsel, vagy sorban áll. Egyáltalán nem csak öreg nénik vannak, főleg a sorbanállók között teljesen egyenletes a korosztályi megoszlás, csak egész fiatal választók nincsenek, de kora harmincasok is már igen.

Advertisement

A beszélgető között elvegyülnek a DK kulcsemberei, Niedermüller Péter valóságos extázist vált ki rajtam kívül egy szőke asszonyból,

Advertisement

Molnár Csaba pedig elmélyülten cserél eszmét.

Advertisement

Tombol az easy listening, a levegő balzsamos, én meg indulok vissza a szerkesztőségbe. A motorom az amerikai elnök szobrának közelében van. Ahogy odanézek, ott már nem áll senki, bezzeg a DSK-s buliban mindenki ottmaradt Gyurcsány Ferenc-Ronald Reagan 100:0.

Share This Story

Get our newsletter