Fantasztikus hangfelvétel került elő, amin a mester elmeséli, hogyan készült a Világ Leghíresebb Fotója. Lövészárokból, fej fölé emelt géppel, oda sem nézve, totál véletlenül. Capa igen aranyosan meséli el, hogy bénának tartotta az eredeti nevét, így lett Capa.

Eddig senki sem ismerte Robert Capa, a magyar származású, világhírű fotós hangját. Ma, a századik születésnapján az International Center of Photography közzétett egy 1947-ben készült rádióinterjút, amiben többek között a leghíresebb képes történetét is elmeséli. A dolog azért különösen érdekes, mert szakértők és mindent jobban tudó fotelkommentelők régóta hamisítványnak, beállított képnek tartották a Milicista halálát.

Advertisement

Capa - akinek aranyos angol kiejtése és meglepően lágy, rádiós esti mese hangulatú hangja volt - elmesélte, hogy a polgárháború elején, 1936 szeptemberében húsz köztársaságpárti katonával együtt kucorgott egy andalúziai lövészárokban, szemben egy francoista géppuskafészekkel. Mivel a rossz, régi puskákkal felszerelt köztársaságiak az istennek nem tudták kilőni a géppuska kezelőjét, rohamra indultak. Amikor kiugrottak az árokból, Capa a feje fölé emelt fényképezőgépet kidugta az árokból, és exponált. A filmtekercseket elküldte előhívni, majd három hónap múlva, amikor elutazott Spanyolországból, megtudta, hogy világhírű lett, mert a véletlen klikkelés úgy sikerült, ahogy.

Az interjú egy másik szakaszában pedig azt mesélte el, hogyan és miért találta ki Párizsban, a harmincas években a Robert Capa nevet az eredeti Friedmann Endre helyett. Érthető pironkodással mondja ki a régi nevét, ami, mint kiderül, nem tetszett neki. A Robertet és a Capát viszont rendkívül amerikaias hangzásúnak tartotta, így lett belőle Bob Kapa, a híres amerikai fotós.

Az egészen különleges hangfelvételt - Capa hangja ugyanis eddig nem volt ismert - úgy találta meg egy fotótörténész, hogy az Ebay-en beállított egy riasztást Robert Capa nevére, aztán egy nap valaki kirakta a hangfelvételt a névvel 99 centért. Gyorsan megajánlott 2000 dollárt, nehogy valaki elvigye, így lett meg a fantasztikus dokumentum.

[via Látványpékség ]

Share This Story

Get our newsletter