Az árvíz miatt beindult bioturistáknak üzenem, hogy elkezdődött a marosvirágzás. Figura, az ismert szegedi süllő- és harcsahorgász remek fotókat csinált az expedíciójukról.

A kérészrepülés nemcsak azért klassz program, mert a rengeteg szitakötőszerű izé repül a víz fölött. Ilyenkor begerjed a tápláléklánc összes tagja a folyóban. Az ortodox növényevő halakat kivéve mindeki ott köröz a felszín alatt, kérszsnackben reménykedve, a levegőből pedig madarak támadnak. Soha nem látni ilyen pezsgő életet a folyókon. Fotómániásoknak kivételes lehetőség! Tiszavirágok leginkább a Tiszában és mellékfolyóiban élnek. Létezik több dunai kérészfaj is, de azok a rovarok kisebbek, kevésbé feltűnőek és hiába a rajzás, igazából elvesznek a nagy folyamon.

Sirályok szedegetik a víz felett repülő kérészeket.

Advertisement

Ez itt egy garda, nem pedig egy extra nagy szemű mélytengeri halfajta. A garda a felszín alatt úszkál, ahonnan rovarokat és kishalakat kap el. A Balatonban él belőle a legtöbb, de szereti a nagyobb folyókat is, a Tiszán a folyásban, míg a Dunán inkább a nagyobb öblökben fogják.

Advertisement

Ez pedig a legismeretlenebb gourmet hal, a jászkeszeg. Nem ő maga gourmet, hanem őt jó megenni, a fűszeres zamatú, narancssárga (!) húsa miatt.

[A képeken a csalikat takartuk ki, mert a horgászok rettentő érzékenyek arra, ha publikálják a csodacsalijaikat. A garda és a jász szemét pedig személyiségi jogi okokból satíroztuk ki.]