Megy a sikoltozás, hogy a fidesznáci megint kimutatta a foga diktatórikus fehérjét. Pedig pont remek ötlettel állt elő a házelnök, amit Orbán sajnos soha nem engedne megvalósulni.

Jó nagy fogcsikorgatás meg átkozódás támadt nemorbánista körökben, miután Kövér László hétfőn este arról beszélt az Info Rádió Aréna című műsorában, hogy jobb lenne, ha a Parlament nagyobb mozgásteret adhatna a mindenkori kormányoknak. Nincs már igazán szükség a mostani, törvényekhez kötött kormányzásra, jobban járnánk, ha a kormányok közvetlenül, rendeletekkel irányíthatnának, a Ház pedig többet foglalkozna a végrehajtó hatalom beszámoltatásával - mondta a házelnök.

Advertisement

Vicces, hogy az első reakciókból ítélve milyen sokan tekintik Kövér felvetését valamiféle totális fideszes diktatúra bevezetésére tett gondolatksérletnek, pedig amit mond, az nemhogy tök normális, de Magyarország mostani helyzetében kifejezetten progresszív dolog és csak jól járhatnánk vele.

Mit jelenetene egy ilyen váltás? Azt, hogy - még akár egy újabb fideszes kétharmad esetén is - a végrehajtó és a törvényhozó hatalmi ág végre ténylegesen is szétválhatna, ami absztrakt értelemben is demokratikusabbá tenné az országot és a gyakorlatban is visszafoghatná a kormányzat túlhatalmát.

Advertisement

Jelenleg az a helyzet, hogy a végrehajtó hatalom, vagyis a kormányzat és a törvényhozó hatalom, vagyis a parlament gyakorlatilag egy és ugyanaz. A kormányzás egyszerűen rengeteg törvény megszavaztatását jelenti a Házban. Mivel a kormány azáltal működik, hogy újabb és újabb törvényeket talál ki az élet összes területének akár legalacsonyabb szintű irányítására, majd ezeket a parlament megszavazza, a törvényhozás még elméletben is képtelen lenne a kormány bármilyen értelemben vett ellenőrzésére, ugyanis például fizikailag sem maradna ideje ilyesmire. De ha maradna is, milyen alapon ellenőrizne bármilyen kormányzati lépést, amikor azokat a legegyszerűbb szintig éppen az általa megszavazott törvények határozzák meg?

Egészen más lenne a helyzet, ha a kormány a saját felelősségi körében döntené el az ügyek nagy részét. Először is azzal foglalkozhatna, ami a nevében is benne van, a kormányzással, vagyis az ország napi és hosszútávú ügyeinek menedzselésével, a mániákus törvénykitalálás helyett. Másfelől a parlament is érdemben ellenőrizhetné a kormányt. Ez első látásra képteleségnek tűnhet, hiszen miért is kekeckednének a képviselők a saját pártjuk által összerakott kormánnyal? Hát azért, mert amint a kormány önjáróbbá válik és saját, szuverén döntéseivel irányítja az országot, automatikusan növeli a Ház szuverenitását is. Ha nem egyértelműen a képviselők felelőssége egy elhibázottnak tűnő kormányzati húzás, azonnal tökösebbé válik a legpipogyább képviselő is, és automatikusan elkezdi gyakorolni az ellenőrző funkcióját, például azzal, hogy nem szavaz meg mindent, és vagy nyíltan, az ülésteremben, vagy diszkréten, a színfalak mögött megszorongatja a kormánya tökét.

Advertisement

Képzeljük el mondjuk a trafikügyet egy Kövér László által elképzelt rendszerben! A valóságban az történt, hogy mivel ők szavazták meg az azt lehetővé tevő törvényt, a nyilvánvaló botrányos csalás és a választók nem kis részének felháborodása sem indított arra egy képviselőt sem, hogy ellenezze, kritizálja azt, esetleg megpróbálja gyakorolni az ellenőrzési jogosítványait. Ha ugyanezt a lépést egy szűk kabinet által elfogadott kormányhatározat alapján húzta volna meg a kormány, sokkal nagyobb lett volna az esély, hogy a Házban páran ne hagyják, hogy az ő fejükre hulljon vissza a következő választáson a népszerűtlen döntés.

Kövér Lászlót ellenzéki oldalon divatos dolog agresszív, szélsőségesen orbánista futóbolondnak tekinteni, ami jó nagy hülyeség. Kövér László a nagyon kevés markáns, önálló véleménnyel rendelkező, és annak néha hangot is adó vezető fideszes közé tartozik. És, ha eltekintünk az időnként kitörő örjöngőrohamaitól, egy csomószor értelmes dolgokat mond. Mindezekkel kiemelkedik a jórészt beprogramozott agyhalottakból és kisebb részben gátlástalan tolvajokból álló fideszes mezőnyből. Orbán Viktor tuti nem véletlenül kínálta meg a házelnökséggel, ami formálisan annyira tekintélyes pozíció, hogy nehéz visszautasítani, a viselőjét viszont távoltartja az igazi politizálástól.

Advertisement

Nyilván az sem véletlen, hogy Kövér ilyenfajta változásokat szeretne, hiszen ez, ha egy reform után is ő maradna a házelnök, a mostaninál sokkal nagyobb, valódi hatalommal ruházná fel. Vagy bárki mást, aki az ő székébe ülne. Nyilván ezért nem lesz soha semmi a dologból, hiszen Orbán nemhogy potenciális ellensúlyokat, de kisebb dolgokban önálló véleménnyel bíró figurákat sem tűr meg semmiféle pozícióban.

Aki kiváncsi arra, hogy pontosan mit mondott Kövér, itt meghallgathatja az Aréna teljes adását.

Share This Story

Get our newsletter