Helyzetjelentés az argentin Córdobából, ahol nincs egy lélek az utcán, szétizgulják magukat, de azért majd 74-0 lesz a bosnyákok ellen. Csak nem szabad 2010-re gondolni.

Az országban egyszerre van apák napja és a vébé első meccse, előbbit a kép jobb szélén látható Cristóbal 88 éves édesapja úgy ünnepli, hogy pénteki pacemaker-beültetése után csak azon aggódott, hogy a meccsig kiengedjék, és nézhesse. Kiengedték, nézi.

Cristóbal azt mondta, ilyen támadósora senki másnak nincs, elkezdte csodálatos, andalító argentin spanyoljával, hogy Messi, Agüero, Higuaín, di María, és ezzel mondjuk nehéz vitatkozni, de azzal is, hogy Messi napra pontosan nyolc éve lőtt gólt utoljára vébén.

A kép másik szélén Dóri ül, aki bonyolult családi kapcsolatban áll Cristóballal. Dóri és férje, Fernando, a másfélmilliós Córdoba melletti, Szentendre-szerű Río Ceballosban laknak; fiukkal, Manuellel és kutyájukkal, Camilával; és volt szerencséjük négy éve Buenos Aires közepén végignézni, amikor a fiatal, gyors, ügyes és szemtelen német válogatott négyet rúgott az argentinoknak. Manuel ezt szerencsére még nem látta.

Advertisement

„100 ezer ember volt az obeliszknél, amikor vesztettek, annyi síró embert még nem láttam. Kővel dobáltak egy szemben lévő hotelt, mert német zászlót raktak ki a turisták" – meséli. „Síri csend volt Buenos Airesben."

A főváros helyett most Córdobában nézik a meccset, ahol a fél város argentin pólóban mászkál, a másik fele zászlóval, illetve hát mászkált, mert már megy a meccs, és már egy órával előtte is nézni kellett, és akkorra már csönd volt a belvárosban, az argentin télben, ahol ma azért sütött a nap, és 20 fok volt, de a meccs végére majd sötét lesz, és 2 fok, ami csontig hatoló hideg a kétrétegű ablakot és a hőszigetelést az ördög művének tartó argentin házakban. De ha tényleg meglesz az a 74, vagy akár csak eggyel több, mint a bosnyákoknak, akkor karavánban vonul majd mindenki az utcán.

Advertisement

Kolasinac 3. percben rúgott öngólja után már csak 73 kell.